Παιδικές αντιδράσεις

Παιδικές αντιδράσεις

Τα βίντεο της σειράς «React» της δημοφιλούς ομάδας Fine Brothers Entertainment στο YouTube είναι συχνά μάλλον σαχλά –όπως έλεγε και ένας παλιός δημοσιογράφος για τα lifestyle περιοδικά της (θου κύριε) «χρυσής εποχής», «καλά για την τουαλέτα αλλά τίποτα παραπάνω»- όμως πού και πού μπορούν να δώσουν ερεθίσματα για σκέψη ακόμα και αν αυτό συμβαίνει στο περιθώριο της βασικής «ψυχαγωγικής» τους λειτουργίας. Μια τέτοια περίπτωση είναι το πρόσφατο «Έφηβοι αντιδρούν στο Internet της δεκαετίας του 1990» το οποίο έχει γίνει ήδη meme και έχει συγκεντρώσει σε δύο ημέρες πάνω από 2,7 εκατομμύρια views.

Όπως και τα άλλα βίντεο της σειράς, οι δημιουργοί του «Έφηβοι…» καταγράφουν τις αντιδράσεις μιας ομάδας νεαρών χρηστών του Δικτύου (ηλικιών από 14 έως 19) σε ένα εκπαιδευτικό βίντεο του 1997 με τίτλο «Οδηγός Παιδιών για το Internet» (το αυθεντικό βίντεο υπάρχει ολόκληρο εδώ  όμως δεν έχει καταφέρει να καταγράψει παρά 177.496 views). Οι οποίες αντιδράσεις χαρακτηρίζονται, βεβαίως, από αυτά που περιμένει κανείς από τινέιζερ και μάλιστα αμερικανούς: δυσπιστία και περιπαικτική διάθεση. Όμως αυτό που κάνει το βίντεο ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι η άγνοια των νεαρών θεατών, άγνοια ακόμα και σε θέματα που δε θα έπρεπε.

Πιο χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της άγνοιας των TLD «.com» ή «.org» καθώς και του πώς συνδέονται στο Δίκτυο: σε ερώτηση των παρουσιαστών η απάντηση ήταν «απλώς ανοίγω τον υπολογιστή και συνδέομαι». Προσωπικά είμαι διατεθειμένος να παρακάμψω το γεγονός ότι δεν ήξεραν ούτε τι είναι το μόντεμ μια και οι σημερινοί ρούτερ είναι πολύ διαφορετικοί. Αλλά πραγματικά,  προβληματίζομαι με το γεγονός ότι δεν ενδιαφέρονται έστω και για τη βασική λειτουργία ενός μέσου που είναι τόσο σημαντικό για τη ζωή τους και που δεν είναι «μαύρο κουτί» όπως η τηλεόραση. Όπως και για το ότι κανείς τους δε σκέφτηκε ότι «AOL» σημαίνει «America OnLine».

Είναι πολύ εύκολο για κάποιον ενήλικο να στέκεται επικριτικά απέναντι σε παιδιά –για την ακρίβεια είναι οριακά άνανδρο. Όμως με δεδομένο ότι ο πιο ανώριμος τουλάχιστον από άποψη αντιδράσεων από τους θεατές του «React» είναι σε ηλικία και ψήφου και στράτευσης και με δεδομένο ότι αυτό που φαίνεται σε όλους τόσο εξωπραγματικό είναι συνομήλικο τουλάχιστον των μισών (μεταξύ των οποίων και του προαναφερθέντος ανώριμου 18χρονου), είναι δύσκολο να μην κάνει κανείς μερικές πολύ ζοφερές σκέψεις για το μέλλον τους (και μας). Από την άλλη, υπάρχει και η αισιόδοξη πλευρά: όταν οι παρουσιαστές τους ρώτησαν τι πιστεύουν ότι θα σκέφτονται οι αντίστοιχοι έφηβοι μετά από 20 χρόνια για το Internet που αυτοί βιώνουν σήμερα, σχεδόν όλοι απάντησαν «πιθανότατα θα το θεωρούν τόσο ξεπερασμένο όσο εμείς θεωρούμε αυτό που μόλις είδαμε».

INTERNET,WEB,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home