Ο Γρηγόρης γράφει Γράμματα από έναν αιωρούμενο κόσμο

Deasy @ 14.01.2022
Ο Γρηγόρης γράφει Γράμματα από έναν αιωρούμενο κόσμο

Γκέισα, μάνγκα, σούσι, σαμουράι και τοπία από το “Μπλέιντ Ράνερ” –τι ξέρουμε πραγματικά για την Ιαπωνία; Ενάμιση αιώνα μετά το άνοιγμά της στη Δύση, η χώρα με την πιο μινιμαλιστική σημαία που εικονογραφεί κυριολεκτικά το όνομά της (Νιχόν: η χώρα του Ήλιου) παραμένει τόσο άγνωστη σήμερα όσο ήταν την εποχή που ο Μονέ, ο Βαν Γκογκ και ο Κλιμτ χρησιμοποιούσαν την τέχνη της για να χτίσουν τη δική τους. Ιδιαίτερα για τους Έλληνες, μεταξύ της μεγάλης απόστασης και της τεράστιας διαφοράς νοοτροπίας, η Ιαπωνία ακούγεται τόσο εξωτική όσο και η σελήνη.

Με το βιβλίο του “Γράμματα από έναν αιωρούμενο κόσμο”, ο δημοσιογράφος και μεταφραστής Γρηγόρης Μηλιαρέσης, -ναι, έχεις διαβάσει κείμενά του και στο deasy, γεφυρώνει αυτή την απόσταση με έναν μοναδικό τρόπο. Μόνιμος κάτοικος του Τόκιο από το 2010, ο Μηλιαρέσης ζει την καθημερινότητα των Ιαπώνων και την καταγράφει φωτίζοντας 100 διαφορετικές όψεις της –τόσες, όσα και τα μικρό-δοκίμια που αποτελούν το ιδιαίτερο αυτό βιβλίο. Από τα μικρά σοκάκια με τα ταβερνάκια δίπλα στους σταθμούς των τρένων ως τους ουρανοξύστες και τους αυτοκρατορικούς κήπους, ο μεγεθυντικός φακός των “Γραμμάτων από έναν αιωρούμενο κόσμο” φέρνει στην επιφάνεια όσα κάνουν την Ιαπωνία, Ιαπωνία.

Γκέισα, μάνγκα, σούσι, σαμουράι και τοπία από το “Μπλέιντ Ράνερ” είναι μερικά μόνο από τα σημεία της ιαπωνικής κουλτούρας που παρουσιάζονται στα “Γράμματα από έναν αιωρούμενο κόσμο” –ανάμεσα στα υπόλοιπα βρίσκει κανείς άλλα τόσο γνωστά όσο το καράτε και τόσο άγνωστα όσο τα βουνίσια δαιμόνια Τένγκου ή ο πουρές άνκο από κόκκινα φασόλια, η γέμιση των παραδοσιακών ιαπωνικών γλυκών. Όλα ιδωμένα με μια σύγχρονη ελληνική ματιά και γραμμένα σε μια σύγχρονη ελληνική γλώσσα από έναν άνθρωπο που ζει ανάμεσά τους και που τα εξερευνά και τα ξεσκεπάζει όσο χρειάζεται για να γίνουν οικεία χωρίς όμως να χάσουν τη μαγεία τους.

 

Αντίβαρο στα 100 πολύχρωμα κείμενα που διαβάζονται αχόρταγα είναι οι 100 μαυρόασπρες φωτογραφίες, τραβηγμένες από τον ίδιο τον συγγραφέα στο Τόκιο αλλά και στο Κιότο, τη Γιοκοχάμα και δεκάδες ακόμα πόλεις και χωριά της Ιαπωνίας. Τα “Γράμματα από έναν αιωρούμενο κόσμο” είναι ένα πραγματικό ταξίδι στη χώρα των ανθισμένων κερασιών, των σπαθιών, των εναέριων τρένων και των ρομπότ σχεδιασμένο αποκλειστικά για τον έλληνα αναγνώστη και, γιατί όχι, μελλοντικό επισκέπτη της.

Τα “Γράμματα από έναν αιωρούμενο κόσμο” κυκλοφορούν στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις 24 γράμματα.

 

 

ΒΙΒΛΙΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home