Η δίκη την οποία παρακολουθεί όλο το Internet

Η δίκη την οποία παρακολουθεί όλο το Internet

Η Nohemi Gonzalez ήταν μόλις 23 ετών όταν έπεφτε νεκρή σε ένα μπιστρό της γαλλικής πρωτεύουσας κατά τη διάρκεια της πολύνεκρης επίθεσης που εξαπέλυσαν μέλη του ISIS στη γαλλική πρωτεύουσα, στις 13 Νοεμβρίου 2015. Τώρα, οι γονείς της ζητούν από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να κηρύξει την Google συνυπεύθυνη για την τραγωδία, με το επιχείρημα ότι μέσω των αλγορίθμων της επέτρεψε τη διάδοση των προπαγανδιστικών βίντεο του Ισλαμικού Κράτους.

Η υπόθεση έχει τραβήξει τα βλέμματα εταιρειών και οργανώσεων του διαδικτύου, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο θα κρίνει επί της ουσίας την ισχύ ενός άρθρου της αμερικανικής νομοθεσίας (γνωστού ως 'Αρθρο 230) που ορίζει ότι οι πάροχοι δεν είναι υπεύθυνοι για το περιεχόμενο που ανεβάζουν στις πλατφόρμες τους οι χρήστες. Η προσφυγή των γονιών της αδικοχαμένης Gonzalez κατέστη δυνατή χάρη στην ισραηλινή μη κερδοσκοπικής οργάνωσης "Το Γράμμα του Νόμου", η οποία έχει κατ' επανάληψη μηνύσει τις εταιρείες τεχνολογίας με την κατηγορία ότι ανέχονται τη διανομή προπαγανδιστικών μηνυμάτων από εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Το Άρθρο 230 αποτελεί σημαντικό θεμέλιο λίθο του διαδικτύου με τη σημερινή του μορφή. Κάθε ψηφιακή πλατφόρμα περιλαμβάνει όρους χρήσης σχετικά με το τι επιτρέπεται να δημοσιευτεί σε αυτή και τι όχι και μπορεί να επιβάλει τη συνήθη ποινή της προσωρινής ή μόνιμης διαγραφής ενός χρήστη. Μπορεί επίσης να αποσύρει μια δημοσίευση μετά από αίτημα των κατά περίπτωση αρμόδιων αρχών, όμως δεν είναι η ίδια υπεύθυνη για το περιεχόμενο που ανεβαίνει σε αυτήν.

Ωστόσο οι νομικοί συμπαραστάτες της οικογένειας Gonzalez υποστηρίζουν πως η προβολή περιεχομένου μέσω των αλγορίθμων δεν συνιστά απλή φιλοξενία του περιεχομένου αλλά είναι κάτι παραπάνω. Κάποιες απόψεις υπέρ της αναθεώρησης του Άρθρου 230 έχουν διατυπωθεί και στο νομοθετικό επίπεδο, τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία, όμως κάθε σχετική διαδικασία έχει παγώσει.

Το Ανώτατο Δικαστήριο καλείται ουσιαστικά να πει αν υπάρχουν όρια στο πεδίο εφαρμογής του Άρθρου 230 και να ερμηνεύσει νομικά τι είναι (και τι δεν είναι) φιλοξενία περιεχομένου. Αν όμως οι αλγόριθμοί θεωρηθούν ως κάτι περισσότερο από φιλοξενία, πολλές θα είναι οι επιπτώσεις στον τρόπο που λειτουργούν σήμερα όχι μόνο τα κοινωνικά δίκτυα αλλά και οι υπηρεσίες αναζήτησης. Η ακροαματική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη...

ΗΠΑ,INTERNET,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home