Νομοθεσία για τις υποδομές Gigabit: πράσινο φως για την επιτάχυνση της ανάπτυξης

Νομοθεσία για τις υποδομές Gigabit: πράσινο φως για την επιτάχυνση της ανάπτυξης

Τόνωση στις επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές επιδιώκει να δώσει το νέο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε μέσα στην εβδομάδα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η «νομοθεσία για τις υποδομές Gigabit», η οποία έχει ήδη συμφωνηθεί με το Συμβούλιο και εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη, θα μειώσει τις δαπάνες που σχετίζονται με την ανάπτυξη δικτύων με δυνατότητα επίτευξη ταχύτητας gigabit, δηλ. της μεταφοράς δεδομένων μεγέθους 1 gigabit ανά δευτερόλεπτο.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, οι νέοι κανόνες θα εξορθολογίσουν και θα μειώσουν το κόστος και θα επιταχύνουν τις διοικητικές διαδικασίες για την έκδοση αδειών, αλλά και θα μειώσουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια για τις εταιρείες και τις εθνικές αρχές, διευκολύνοντας έτσι την ομαλότερη και ταχύτερη ανάπτυξη του δικτύου.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν ότι θα συμπεριληφθεί στην νομοθεσία η αρχή της «σιωπηρής έγκρισης», σύμφωνα με την οποία η άδεια εγκατάστασης υποδομής θα χορηγείται αυτόματα εάν δεν ληφθεί απάντηση από τη διοικητική αρχή εντός τεσσάρων μηνών.

 

Προς κατάργηση των τελών για κλήσεις εντός της ΕΕ

Η νομοθεσία επίσης χαράσσει επίσης τη διαδρομή προς την κατάργηση των τελών για διεθνείς κλήσεις και SMS εντός ΕΕ. Μέχρι το 2029, δεν θα πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση στις τιμές λιανικής μόνο με βάση το γεγονός ότι οι κλήσεις προέρχονται από ή καταλήγουν σε διαφορετικά κράτη μέλη, σύμφωνα με τους νέους κανόνες, εν αναμονή των σχετικών κανόνων που θα οριστούν από την Επιτροπή με εκτελεστική πράξη.

Το συμφωνηθέν κείμενο παρατείνει επίσης τα υφιστάμενα ανώτατα όρια τιμών για τις κλήσεις εντός ΕΕ έως το 2032, οι οποίες θα έληγαν τον Μάιο του 2024.

Η νομοθεσία εγκρίθηκε με 594 ψήφους υπέρ, 7 ψήφους κατά και 15 αποχές και θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Συμβούλιο.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home