Τα Ιωάννινα, η TeamViewer και οι λόγοι της επένδυσης

Συνέντευξη με τον Philipp Deutscher, managing director της TeamViewer Greece.

Τα Ιωάννινα, η TeamViewer και οι λόγοι της επένδυσης

H συνέντευξη με τον managing director της ΤeamViewer Greece κ. Philipp Deutscher είχε προγραμματιστεί εδώ και αρκετό καιρό, θέλοντας να μπούμε σε λίγο περισσότερο βάθος για την επένδυση της γερμανικής μητρικής στη χώρα μας. Πως επιλέχθηκε η πόλη των Ιωαννίνων; Ποιοι ήταν οι λόγοι της δημιουργίας του κέντρου στην πόλη; Ποια είναι η δραστηριότητά του και αρκετά ακόμη ερωτήματα που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη επένδυση.

Όμως, οι εξελίξεις με την εξάπλωση του κορωνοϊού θα μπορούσαμε να πούμε ότι μας πρόλαβαν, οπότε έπρεπε να επιστρέψουμε στον κ. Deutscher, ζητώντας του ένα σχόλιο για το κατά πόσο η εξάπλωση του ιού έχει ωθήσει περισσότερες εταιρείες και ανθρώπους στην εργασία από το σπίτι. Άλλωστε, το βασικό προϊόν της TeamViewer είναι κατ’ εξοχήν μία λύση που βοηθάει προς αυτήν την κατεύθυνση. Η απάντησή του αν και γενική (λόγω και των περιορισμών που έχει μια εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία) μας δίνει μια εικόνα. «Σε όλο τον κόσμο, παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση στην εργασία από απόσταση, η οποία καθημερινά διογκώνεται. Λόγω της παγκόσμιας κατάστασης που προκύπτει από τη ραγδαία εξάπλωση του ιού η εργασία από το σπίτι σε ορισμένες περιπτώσεις είναι επιτακτική ανάγκη» σχολίασε ο κ. Deutscher.

Για την επένδυση στα Ιωάννινα ο κ. Philipp Deutscher μας είπε:


Ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, η TeamViewer επέλεξε την πόλη των Ιωαννίνων για να ιδρύσει το νέο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης. Ποιοι ήταν οι λόγοι για την απόφασή σας;

Το τέταρτο τρίμηνο του 2019, η TeamViewer άρχισε να δημιουργεί έναν κόμβο Ε & Α στην πόλη των Ιωαννίνων της Ελλάδας. Με αυτό το βήμα, η εταιρεία ενισχύει την καινοτομία και την αναπτυξιακή της ικανότητα για την περαιτέρω επέκταση της πλατφόρμας της TeamViewer και για τη δημιουργία νέων καινοτόμων εφαρμογών για τους χρήστες της. Ως έδρα πολλών πανεπιστημίων και άλλων εταιρειών τεχνολογίας, τα Ιωάννινα διαθέτουν μεγάλο αριθμό από πτυχιούχους και μηχανικούς που διευκολύνουν το σχέδιο της εταιρείας  το οποίο είναι να αυξήσει σημαντικά το προσωπικό της στα Ιωάννινα μέχρι τα τέλη του 2020.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της επιλογής μιας πόλης όπως τα Ιωάννινα που δεν βρίσκεται στο προσκήνιο της επικαιρότητας;

Η TeamViewer έχει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για αυτό το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης στα Ιωάννινα. Με τα Ιωάννινα να είναι η κατοικία πολλών πανεπιστημίων και αποφοίτων στον τομέα της πληροφορικής, η TeamViewer θα συνεχίσει να προσπαθεί να προσελκύει  ταλέντα ώστε να δημιουργήσει επιτυχημένες προοπτικές σταδιοδρομίας  μέσα στον οργανισμό. Το κέντρο απασχολεί σήμερα 17 μηχανικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό και η TeamViewer σχεδιάζει να επεκτείνει το εργατικό δυναμικό μέχρι 150-200 μηχανικούς τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, μόνο μέσα στο 2020 περισσότεροι από 50 προγραμματιστές λογισμικού θα ενταχθούν στο κέντρο.

 

Ποια ήταν η υποδοχή της τοπικής κοινότητας στην επένδυση της TeamViewer;

Είμαστε πολύ ευγνώμονες για την υποστήριξη που λάβαμε με την ίδρυση του νέου μας γραφείου στα Ιωάννινα. Λάβαμε μεγάλη στήριξη από τις τοπικές αρχές στα διαδικαστικά. Όπως και σε κάθε χώρα, υπάρχουν ορισμένες νομικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται στην ίδρυση μιας εταιρίας όπως τη δική μας. Είμαστε ευτυχείς που τώρα λειτουργούμε πλήρως χωρίς προβλήματα.

 

Ποια είναι τα πρώτα σας συμπεράσματα από τη λειτουργία του κέντρου; Θεωρείτε ότι κάνατε τελικά μια επιτυχημένη επιλογή;

Μέχρι στιγμής είμαστε πολύ χαρούμενοι με την ανάπτυξη και την πρόοδο του Hub. Θα συνεχίζουμε να επενδύουμε σε αυτό ώστε να έχουμε ένα δυνατό και επιτυχημένο κέντρο για όλο τον κόσμο.  

 

Ποιες είναι οι βασικές περιοχές που δουλεύετε στο Hub;

Το σχέδιο είναι να επεκταθούν οι δυνατότητες ανάπτυξης των ήδη υπαρχόντων προϊόντων με την προσθήκη νέων ομάδων. Προς το παρόν, αυτό επηρεάζει κυρίως το βασικό μας προϊόν της TeamViewer και το Blizz, τη σουίτα meeting και collaboration

 

Όπως είπατε προηγουμένως, οι προσδοκίες σας για έρευνα και ανάπτυξη είναι πραγματικά υψηλές, έχοντας ήδη προγραμματίσει να τριπλασιάσετε τον αριθμό των εργαζομένων κατά τη διάρκεια αυτού του έτους. Πιστεύετε ότι η ευρύτερη περιοχή μπορεί να σας προσφέρει τα υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό που αναζητάτε;

Ως το σπίτι πολλών πανεπιστημίων και άλλων εταιρειών τεχνολογίας, τα Ιωάννινα διαθέτουν μεγάλο αριθμό από άρτια καταρτισμένους πτυχιούχους και μηχανικούς λογισμικού και πιστεύουμε ότι μπορούμε να βασιστούμε σε τοπικό επίπεδο αφού βλέπουμε μια τεράστια δυνητική πηγή ανθρώπινου κεφαλαίου. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να προσφέρουμε ευκαιρίες απασχόλησης στους Έλληνες της διασποράς - και έχουμε δύο εργαζόμενους που έχουν επιστρέψει ειδικά στα Ιωάννινα για να εργαστούν στην TeamViewer Ελλάδας. Και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με αυτή την τάση.

 

Η τεχνολογία και ιδιαίτερα η ανάπτυξη λογισμικού απαλλάσσει τις επιχειρήσεις από γεωγραφικούς και άλλους περιορισμούς. Πιστεύετε ότι το παράδειγμα της TeamViewer για τα Ιωάννινα θα μπορούσε να ακολουθηθεί από άλλες εταιρείες, επιλέγοντας πόλεις που δεν πληρούν τα υψηλά πρότυπα υποδομής;

Είναι αλήθεια ότι η αγορά προϊόντων και υπηρεσιών τεχνολογίας είναι πολύ πιο παγκόσμια και λιγότερο περιορισμένη από παράγοντες όπως το κόστος των μεταφορών σε σύγκριση με άλλους τομείς. Οι περισσότερες εταιρείες θα επωφεληθούν από αυτό, καθώς και τα πλεονεκτήματα της ύπαρξης μικρών, εξειδικευμένων ομάδων και μιας εγγενώς παγκόσμιας αγοράς - πιστεύουμε ότι αυτά είναι πολύ ωφέλιμα. Αλλά το πώς οι εταιρείες αποφασίζουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας ή όχι, εξαρτώνται αποκλειστικά από τις εταιρικές στρατηγικές και τους στόχους τους.

 

Σε έναν κλάδο όπου οι κινεζικές ή οι αμερικανικές εταιρείες είναι ηγέτες ποια πρέπει να είναι τα πλεονεκτήματα που πρέπει να έχει μια ευρωπαϊκή εταιρεία για να διεκδικήσει ηγετική θέση για τον εαυτό της;

Ως κορυφαίος παγκόσμιος προμηθευτής λύσεων απομακρυσμένης σύνδεσης, η TeamViewer δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να συνδέουν οτιδήποτε, οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Η εταιρεία προσφέρει δυνατότητες ασφαλούς απομακρυσμένης πρόσβασης, υποστήριξης, ελέγχου και συνεργασίας για online παραμέτρους οποιουδήποτε είδους. Με την καινοτομία με εφαρμογές Augmented Reality (AR) και Internet of Things (IoT) με πρωτοποριακή και εύκολη υλοποίηση, η εταιρεία δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών να αξιοποιήσουν πλήρως το ψηφιακό δυναμικό τους. Το TeamViewer έχει ενεργοποιηθεί σε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια συσκευές. περισσότερα από 45 εκατομμύρια συσκευές είναι συνδεδεμένα ανά πάσα στιγμή.

H TeamViewer εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Η αύξηση αυτή οφείλεται στη συνεχή πρόοδο της εταιρείας στην υλοποίηση των τριών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών: αύξηση του αριθμού των χρηστών,  ενίσχυση της εξυπηρέτησης  των πελατών και επέκταση του γεωγραφικού αποτυπώματος.

 

 

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home