Samsung Galaxy Z Flip5 review

H μεγάλη εξωτερική οθόνη κάνει τη διαφορά

Samsung Galaxy Z Flip5 review

Τρία χρόνια μετά το πρώτο Galaxy Z Flip η Samsung έχει καταφέρει να κυριαρχήσει στην κατηγορία των foldables, με το συγκεκριμένο μοντέλο να αποτελεί το βασικό της «όπλο». Το Samsung Galaxy Z Flip5 έρχεται να αναβαθμίσει την εμπειρία των προηγούμενων ετών, με κύριο μέσο τη νέα μεγάλη εξωτερική οθόνη, και να ενισχύσει την πρακτικότητα και τη λειτουργικότητά του.

 

Ένα clamshell για άνδρες και γυναίκες

Παρεξηγημένα ή όχι, για το Samsung Galaxy Z Flip υπήρχε αρχικά η αίσθηση ότι απευθύνεται στο γυναικείο κοινό. Το μικρό μέγεθός του και το προσεγμένο design άφηναν λανθασμένα αυτήν την αίσθηση. Όμως, η πρακτικότητα και η λειτουργικότητα (που προσφέρει το Flip λόγω σχεδιασμού) δεν είναι κάτι που αναζητούμε όλοι, ανεξαρτήτως φύλου;

Κοντά στα παραπάνω, το Samsung Galaxy Z Flip5 προσφέρει εξαιρετικά ισχυρούς πόρους, ιδιαίτερα στο επίπεδο του επεξεργαστή, μια παραπάνω από αξιοπρεπέστατη επιλογή καμερών και βέβαια μια πολύ μεγάλη εσωτερική οθόνη για μια πραγματικά ξεκούραστη εμπειρία θέασης.

 

Η εξωτερική οθόνη κάνει τη διαφορά

Όμως, η πιο σημαντική αναβάθμιση του Samsung Galaxy Z Flip5 σε σχέση με το παρελθόν, έρχεται με την εξωτερική οθόνη. Είτε λόγω του ανταγωνισμού, που η αλήθεια είναι ότι απέχει ακόμα αρκετά από το να δημιουργήσει πληγές (τα σαρωτικά ποσοστά της Samsung στη συγκεκριμένη κατηγορία το μαρτυρούν) είτε ως αυτόβουλη ενέργεια, η κορεατική εταιρεία πρόσθεσε στο Galaxy Z Flip5 ένα εξωτερικό display 3,4 ιντσών, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα του χρήστη.

Με πολλές δυνατότητες customization και προσθήκης widget, προβολής και απάντησης μηνυμάτων, εμφάνισης ειδοποιήσεων, απόρριψης ή αποδοχής κλήσεων και συνομιλίας χωρίς να ανοίξετε τη συσκευή, η εξωτερική οθόνη έρχεται να καλύψει πολλαπλούς ρόλους στην καθημερινή χρήση και να «προστατέψει» (για τους ακόμα δύσπιστους της αξιοπιστίας των clamshell τηλεφώνων) τη συσκευή από πλήθος «άνοιξε-κλείσε» σε μια καθημερινή χρήση.

Τεχνολογίας Super AOLED, ανάλυσης 720x748 pixels και με μέγιστη φωτεινότητα 1600 nits, είναι πέρα για πέρα αξιόπιστο, φωτεινό, λειτουργικό κάθε στιγμή της ημέρας, σε έντονο φως ή σε υποφωτισμένα περιβάλλοντα.

Τα premium υλικά κατασκευής είναι ένα ακόμα στοιχείο που χαρακτηρίζει το Samsung Galaxy Z Flip5. Είναι μια συσκευή που αποπνέει ένα αέρα πολυτέλειας από άκρο σε άκρο. Και μάλιστα μπορεί να μοιάζει «εύθραυστο», αλλά η κορεατική εταιρεία έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ανθεκτικότητας. Η εξωτερική επιφάνεια προστατεύεται από γυαλί Corning Gorilla Glass Victus 2, το Armor Aluminum πλαίσιο συνιστά μια πραγματική πανοπλία, ενώ η συσκευή υποστηρίζει το στάνταρ IPX8 για την προστασία από το νερό (όχι όμως και από τη σκόνη, όπως συναντάμε σε άλλες συσκευές).

 

Κύρια οθόνη 6,7 ιντσών

Ξεδιπλώνοντας τη συσκευή ο χρήστης αντικρύζει την μεγάλη κύρια οθόνη των 6,7 ιστών. Μοιάζει μάλλον με κοινοτυπία να επαναλάβουμε ότι για ακόμα μία φορά η Samsung καταφέρνει να προσφέρει μια άρτια οθόνη, με κορυφαίες επιδόσεις σε όλα τα επίπεδα. Τεχνολογίας Dynamic AMOLED 2x, η ανάλυσή της φθάνει τα 2480x1080 pixels, με τη μέγιστη φωτεινότητα να ανέρχεται στα 1750 nits και το ρυθμό ανανέωσης να προσαρμόζεται μεταξύ 1-120Hz, ανάλογα με την εφαρμογή που έχετε ανοιχτή στη συσκευή.

Η εμπειρία θέασης είναι αψεγάδιαστη, ανεξάρτητα από το περιεχόμενο που αναπαράγεται στην οθόνη, ακόμα και στην περιοχή της αναδίπλωσης. Η οθόνη καταλαμβάνει σχεδόν το σύνολο της εσωτερικής επιφάνειας της συσκευής, με τα περιμετρικά bezels να έχουν περιοριστεί στα ελάχιστα δυνατά, με αποτέλεσμα ο χρήστης να βυθίζεται αποκλειστικά στο περιεχόμενο που παρακολουθεί ή επεξεργάζεται.

 

Δύο ευέλικτες κάμερες

Στον τομέα της κάμερας η Samsung δεν προχώρησε σε κάποια αναβάθμιση. Το Samsung Galaxy Z Flip5 διαθέτει δύο βασικές κάμερες, μία ευρυγώνια και μία υπερευρυγώνια 12MP ανάλυσης έκαστη. Για μια συσκευή το κόστος της οποίας ξεπερνάει τα 1000 ευρώ η συστοιχία μόλις δύο φακών μοιάζει περιοριστική, όμως με βάση την ειδική κατηγορία που ανήκει το Galaxy Z Flip5 οι δύο κάμερες είναι το standard. Άλλωστε η αύξηση στο μέγεθος της εξωτερικής οθόνης περιορίζει αυτόματα και τις επιλογές τοποθέτησης ενός επιπλέον φακού.

Μπορούν να ανταποκριθούν οι κάμερες στις προσδοκίες των χρηστών; Οι φωτογραφίες που προσφέρουν και οι δύο κάμερες είναι πολύ καθαρές, με τα χρώματα να είναι ιδιαιτέρως ζωντανά και ρεαλιστικά, ενώ και το δυναμικό εύρος είναι παραπάνω από ικανοποιητικό. Το πιο σημαντικό όμως πλεονέκτημα του Galaxy Z Flip5 στον τομέα της φωτογραφίας είναι το software και κατ’ επέκταση οι πρακτικές λύσεις και η ευελιξία που μπορεί να προσφέρει. Κατ’ αρχάς, αυτές οι δύο κάμερες μπορούν να εξυπηρετήσουν και τις selfie φωτογραφίες, αφού η εξωτερική οθόνη λειτουργεί και ως viewfinder. Μια δυνατότητα που ίσχυε και στις προηγούμενες εκδόσεις, αλλά η αύξηση της οθόνης (σχεδόν διπλάσιο μέγεθος) βελτιώνει και την εμπειρία και τις λήψεις. Ακόμα όμως περισσότερο, το flex mode στο Galaxy Z Flip5, που επιτρέπει τη χρήση της συσκευής υπό γωνία, διευκολύνει στον υπέρτατο βαθμό τις λήψεις από απίθανες γωνίες (ιδιαίτερα σε συνδυασμό με ένα Galaxy Watch που λειτουργεί ως εξωτερικό remote control της κάμερας), όπως επίσης και τη νυχτερινή φωτογράφιση. Ως προς το τελευταίο, το κάτω μέρος της συσκευής λειτουργεί ως βάση σε μια οποιαδήποτε επιφάνεια και ο χρήστης μπορεί να τραβήξει μια φωτογραφία μακράς έκθεσης υψηλής ποιότητας. Χωρίς να χρειαστεί να επέμβει το ΑΙ για να διορθώσει το φαινόμενο που προκαλείται από το τρέμουλο των χεριών.

(πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση)

Επιπρόσθετα, κάτι ανάλογο σας επιτρέπουν να κάνετε και οι επίπεδες πλαϊνές πλευρές της συσκευής, με ή χωρίς ενεργοποιημένο το flex mode. Τοποθετήστε το οριζόντια σε μια επίσης flat επιφάνεια και έχετε την ευχέρεια να τραβήξετε μια εικόνα που ίσως δεν θα περιμένατε από κάποια άλλη συσκευή. Το ίδιο μπορείτε να επαναλάβετε και για ένα video.

Σε επίπεδο zoom, η κάμερα προσφέρει έως 10x ψηφιακό, όμως η αλλοίωση του θορύβου (για όσους δίνουν σημασία στις λεπτομέρειες) είναι έντονη σε αυτά τα επίπεδα.  

Θετική εντύπωση αφήνει και η λειτουργία του πορτρέτου, που πραγματικά θα αναδείξει τα πρόσωπα, με ένα πολύ όμορφο θόλωμα του φόντου.

 

Software και hardware

Είπαμε για τις επιλογές που προσφέρει το flex mode στον τομέα της κάμερας, αλλά οι επιλογές του δεν περιορίζονται εκεί. Στη σύνταξη μηνυμάτων ή emails το κάτω μέρος της εσωτερικής οθόνης μετατρέπεται σε πληκτρολόγιο με το άνω μέρος να παρουσιάζει τη… συζήτηση που έχει προηγηθεί, ενώ αντίστοιχα στις βιντεοκλήσεις το πάνω μέρος είναι η επιφάνεια θέασης του συνομιλητή και το κάτω μέρος τα πλήκτρα διαχείρισης. Στη gallery των φωτογραφιών το flex mode μοιράζει στα δύο την οθόνη σε περιοχή θέασης και touchpad. Αυτά είναι μερικά παραδείγματα από την πρακτικότητα που μπορεί να προσφέρει το flex mode στο χρήστη μέσα στην καθημερινότητα. Μοιάζουν απλές, αλλά σε καθημερινό επίπεδο διευκολύνουν αρκετά τη χρήση της συσκευής.

Συνδυαστικά με το software η Samsung έχει φέρει στο Galaxy Z Flip5 και ένα κορυφαίο επεξεργαστή, παρέχοντας όλη την απαραίτητη ισχύ στη συσκευή. Η πλατφόρμα   Snapdragon 8 Gen 2, ειδικά προσαρμοσμένη για Galaxy συσκευές προσφέρει σε διψήφια ποσοστά καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με το περυσινό μοντέλο, σε όλα τα επίπεδα.

Ο επεξεργαστής συνοδεύεται από μια μεγάλη μνήμη RAM 8GB, αλλά και πλούσιο αποθηκευτικό χώρο που ξεκινάει από τα 256GB (φέτος κόπηκε η επιλογή των 128GB). Άρα ο χρήστης σε όλα τα παραπάνω μάλλον θα μείνει παραπάνω από ικανοποιημένος. Εκεί που ίσως έχει κάποιες ενστάσεις είναι στην αυτονομία. Οι περιορισμοί που δημιουργεί ο foldable σχεδιασμός περιορίζει τη χωρητικότητα της μπαταρίας κάτω από τα 4000mAh και σε συνδυασμό με τις δύο AMOLED (άρα και ενεργοβόρες) οθόνες ο χρόνος αυτονομίας περιορίζεται. Πόσο; Αν πάρουμε για παράδειγμα την καλοκαιρινή περίοδο που σίγουρα θα τραβήξετε περισσότερες φωτογραφίες, αλλά και θα περιηγηθείτε μάλλον περισσότερο στα social media ή στο Internet γενικά (λόγω αντίστοιχης αύξησης του ελεύθερου χρόνου) μάλλον θα χρειαστεί να αναζητήσετε το φορτιστή στο τέλος της ημέρας. Η καλύτερη συνταγή για την αύξηση της αυτονομίας είναι η μέγιστη αξιοποίηση της εξωτερικής οθόνης έτσι ώστε να μειώσετε το χρόνο λειτουργίας της εσωτερικής.

 

Συμπέρασμα

Το Samsung Galaxy Z Flip5 είναι μια ακόμα κίνηση υπεροχής της κορεατικής εταιρείας στη συγκεκριμένη κατηγορία. Για τα foldable smartphones είναι σημείο αναφοράς σε όλα τα επίπεδα. Η εξωτερική οθόνη συνιστά την πιο ουσιαστική αναβάθμιση της Samsung στη συσκευή και αυτή που μπορεί να αλλάξει την εμπειρία χρήσης του τηλεφώνου.

Με αρχικό κόστος τα 1.249 ευρώ δεν είναι ένα τηλέφωνο που στοχεύει στις μαζικές πωλήσεις, αλλά στο να κερδίσει φίλους από big spenders άλλων μαρκών της αγοράς.

 

Update: «Από τις 28 Μαρτίου 2024, η ενημερωμένη έκδοση One UI 6.1 της Samsung φέρνει το Galaxy AI σε περισσότερες συσκευές. Ειδικότερα, οι σειρές Galaxy S23, S23 FE, Z Flip5, Z Fold5, Tab S9 (5G) και Tab S9 (Wi-Fi) εξοπλίζονται με το Galaxy AI για να φέρουν στους χρήστες νέους τρόπους επικοινωνίας, δημιουργίας και παραγωγικότητας. Οι λειτουργίες Interpreter και Live Translate διευκολύνουν τα ταξίδια στο εξωτερικό μεταφράζοντας τις συνομιλίες και τις κλήσεις του χρήστη σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον, με το Circle to Search with Google, οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για οτιδήποτε επιθυμούν, κυκλώνοντάς το στην οθόνη του κινητού τους. Χάρη στη λειτουργία Generative Edit δεν έχει σημασία αν η φωτογραφία δεν βγήκε εξ αρχής τέλεια, αφού οι χρήστες μπορούν να την επεξεργαστούν όπως εκείνοι επιθυμούν. Τέλος, το Note Assist, με λειτουργίες όπως η αυτόματη μορφοποίηση κειμένου, η περίληψη και η μετάφραση, βελτιώνει ουσιαστικά την παραγωγικότητα του χρήστη σε καθημερινό επίπεδο.»

SAMSUNG GALAXY Z FLIP5,SMARTPHONES,SAMSUNG,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home