Σε NFT δημοπρασία o κώδικας του Web

Σε NFT δημοπρασία o κώδικας του Web

Σε εξέλιξη είναι εδώ και λίγα 24ωρα η δημοπρασία στον οίκο Σόθμπις του κώδικα που έγραψε ο σερ Τιμ Μπέρνερς Λι στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 για τη δημιουργία του Παγκόσμιου Ιστού ή World Wide Web, δηλαδή της υπηρεσίας χάρη στην οποία μπορείς να διαβάζεις το deasy.gr και να κάνεις σχεδόν όλα τα ενδιαφέροντα πράγματα που υπάρχουν εδώ, στο Internet.

Βεβαίως αυτό που πωλείται είναι ένα πιστοποιημένο NFT αντίγραφο του κώδικα, καθώς και μια εκτύπωσή του υπογεγραμμένη από τον σερ Λι για να διακοσμήσεις τον τοίχο σου. Επίσης, περιλαμβάνεται ένα βίντεο διάρκειας μισής ώρας όπου εμφανίζονται οι γραμμές του κώδικα που αποτελούν τη μήτρα του Web.

Φυσικά θα παρακολουθούμε τη διαδικασία της δημοπρασίας εν αναμονή του τελικού πλειοδότη και, βεβαίως, αναμένοντας επίσης να δούμε τι ποσό θα πιάσει ο κώδικας.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η απόφαση του σερ Λι να δημοπρατήσει τον κώδικα προκάλεσε αντιδράσεις από κάποιους που υποστήριξαν πως μια τέτοια ενέργεια αντίκειται στην ανοικτή φύση του Web. Ο σερ Λι υπεραμύνθηκε της επιλογής του λέγοντας πως δεν υπάρχει καμία παραβίαση στη λογική του ανοικτού λογισμικού που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του Web και τόνισε πως η χρήση του Web θα εξακολουθήσει να είναι δωρεάν όπως ήταν από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του.

Συμπλήρωσε, δε, πως είναι το ίδιο με το να δίνει ένα αυτόγραφο ή ένα βιβλίο με την υπογραφή του. Έτσι όπως τα λέει, δίκιο νομίζουμε πως έχει. Αν θέλεις να συμμετάσχεις στη δημοπρασία, όλες οι πληροφορίες που χρειάζεσαι βρίσκονται στη σχετική σελίδα των Σόθμπις. Η δημοπρασία κλείνει στις 30 Ιουνίου 2021 και το τελευταίο «χτύπημα» προσέφερε 1,6 εκατ. δολάρια. Λίγα μας φαίνονται...

WEB,TIM BERNERS LEE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home