Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι

Εκεί που προσεδαφίζονται οι Αετοί...

Deasy @ 20.07.2019
Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι
Από τα αριστερά προς τα δεξιά: Νιλ Άρμστρονγκ, Μάικλ Κόλινς, Μπαζ Όλντριν

Χρειάστηκαν να γίνουν πάρα πολλά πράγματα για την επιτυχία της αποστολής Apollo 11, ή πιο απλά, της αποστολής που πήγε τον άνθρωπο στο φεγγάρι και τον έφερε πίσω.

Χρειάστηκε η Επιχείρηση Συνδετήρας (Operation Paperclip) με την οποία περισσότεροι από 1.500 Γερμανοί μηχανικοί με ίσως πιο διάσημο ανάμεσά τους τον Βέρνερ φον Μπράουν μεταφέρθηκαν από τη Γερμανία στις ΗΠΑ. Η ομάδα του φον Μπράουν ήταν εκείνη που σχεδίασε τους πυραύλους V2 που στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Μάχης της Αγγλίας προκάλεσαν τον τρόμο χτυπώντας διαρκώς στόχους στο Λονδίνο.

Το ναζιστικό παρελθόν πολλών εξ αυτών δεν εμπόδισε τους Αμερικανούς να συνεργαστούν μαζί τους. Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά, ο πύραυλος Saturn V σε σχέδια του Βέρνερ φον Μπράουν ήταν έτοιμος να μεταφέρει την αποστολή Apollo 11 στη Σελήνη. Πόλεμος πατήρ πάντων έλεγε ο Ηρόδοτος και η Ιστορία έχει βαλθεί να τον επιβεβαιώνει συχνά πυκνά.

Η αποστολή αυτή όμως δεν είχε μόνο Γερμανούς μηχανικούς ή φιλόδοξους Αμερικανούς με γνωστότερο τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι. Ηταν στις αρχές της δεκαετίας του ’60 όταν, θορυβημένος και από το έδαφος που είχαν κερδίσει στο μεταξύ οι Σοβιετικοί στην κούρσα για την κυριαρχία στο Διάστημα, επέλεξε να βάλει έναν στόχο που έμοιαζε ακατόρθωτος να επιτευχθεί - την επίσκεψη στη Σελήνη. “Δεν το κάνουμε γιατί είναι εύκολο, το κάνουμε γιατί είναι δύσκολο” είχε πει σε μία μνημειώδη ομιλία του.

Η αλήθεια είναι πως το σχέδιό του πέτυχε, ο άνθρωπος πάτησε στη Σελήνη και επέστρεψε με ασφάλεια πίσω στη Γη. Ο ίδιος είχε δολοφονηθεί λίγα χρόνια πριν την εκτόξευση του Saturn V και δεν έζησε τη στιγμή που το σχέδιο του γινόταν πραγματικότητα.

Σχέδιο που για να γίνει πραγματικότητα είχε πάρα πολλούς αθέατους πρωταγωνιστές, τον ρόλο των οποίων μάθαμε πολλά χρόνια αργότερα.

Η Μάργκαρετ Χάμιλτον που ποζάρει δίπλα στην εκτύπωση του προγράμματος που μαζί με την ομάδα της δημιούργησε για τις ανάγκες της αποστολής. Η Google τίμησε την 82χρονη σήμερα μηχανικό με ένα τεράστιο παζλ κατασκευασμένο από 107.000 φωτοβολταϊκά που αντανακλούν το φως του φεγγαριού για να σχηματίσουν τη μορφή της.

Ακόμα πιο αθέατος ήταν ο ρόλος μαθηματικών όπως η Αφροαμερικανίδα Κάθριν Τζόνσον, 101 ετών σήμερα, που με τους υπολογισμούς της άνοιξε τον δρόμο για να γίνουν πραγματικότητα οι διαστημικές πτήσεις. Μιας και το καλεί η συγκυρία, αν δεν έχεις δεις το Hidden Figures, που περιγράφει τον ρόλο της Τζόνσον και των συνεργατών της, να το δεις.

Ομως η Χάμιλτον και η Τζόνσον δεν είναι παρά δύο μόνο πρόσωπα. Ο Μάικλ Κόλινς, ο αστροναύτης της αποστολής Apollo 11 που είχε τον άχαρο ρόλο να μένει στο διαστημόπλοιο περιμένοντας τον Νιλ Άρμστρονγκ και τον Μπαζ Όλντριν να επιστρέψουν από την επιφάνεια της Σελήνης διηγείται πώς βίωσε εκείνος την εμπειρία της αποστολής, πάλι χάρη στη Google και το σχετικό doodle της.

 

Σαν σήμερα, στις 20 Ιουλίου του 1969, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είδαν από την οθόνη της τηλεόρασης τον Νιλ ΄Αρμστρονγκ να περπατάει στη Σελήνη. Δεν γνώριζαν ίσως τότε πόσο πολύπλοκο ήταν το εγχείρημα. Τώρα το ξέρουμε και αντιλαμβανόμαστε πόσο πιο δύσκολο είναι το επόμενο ταξίδι που σχεδιάζουμε με προορισμό, όπως όλα δείχνουν, τον Άρη. Χιλιάδες, ίσως και εκατομμύρια άνθρωποι, να χρειάζεται να συνεργαστούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε μια τεράστια αλυσίδα για να γίνει και αυτό το όνειρο πραγματικότητα.

Για να προχωρήσουμε με τόλμη εκεί που κανένας άλλος άνθρωπος δεν έχει πάει πριν…

ΔΙΑΣΤΗΜΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home