Ο άνθρωπος επιστρέφει στη Σελήνη μετά από 50 χρόνια

Ξεκίνησε η πρώτη αποστολή του πυραύλου Vulcan που θα επιχειρήσει τη προσσελήνωση επιστημονικού εξοπλισμού.

Ο άνθρωπος επιστρέφει στη Σελήνη μετά από 50 χρόνια

Σε εξέλιξη είναι πλέον η πρώτη αποστολή του προγράμματος Artemis της NASA, στην οποία θα επιχειρηθεί να προσσεληνωθεί διαστημικό σκάφος και εξοπλισμός, σηματοδοτώντας την επιστροφή του ανθρώπου στο έδαφος της Σελήνης μετά από 50 χρόνια και το πρόγραμμα Apollo.

Ο νέος πανίσχυρος πύραυλος Vulcan, προϊόν της United Launch Alliance, μιας κοινοπραξίας μεταξύ Boeing και Lockheed Martin, εκτοξεύθηκε σήμερα μεταφέροντας το διαστημικό σκάφος Peregrine 1 lander στο Διάστημα. Λίγη ώρα αργότερα το σκάφος αποκολλήθηκε από τον πύραυλο ξεκινώντας το ταξίδι του για τη Σελήνη, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί, αν όλα πάνε καλά, στις 23 Φεβρουαρίου. Το Pelegrine μεταφέρει επιστημονικό εξοπλισμό για τη μέτρηση μεταξύ άλλων των επιπέδων ακτινοβολίας, του μαγνητικού πεδίου, του επιφανειακού και υπόγειου πάγου κ.α. Μετρήσεις απαραίτητες, που έχουν ως στόχο να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους και στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων της Σελήνης, όταν ο άνθρωπος επιστρέψει στην επιφάνειά της στην εξέλιξη του προγράμματος Artemis.

Εκτός από το επιστημονικό εξοπλισμό το Pelegrine μεταφέρει στη Σελήνη ένα κέρμα, «φορτωμένο με ένα Bitcoin», μια «κάψουλα» που περιέχει περισσότερα από 185.000 μηνύματα παιδιών από όλο τον κόσμο, αλλά και τα λείψανα, όπως και DNA αρκετών ανθρώπων που σχετίζονται με το τηλεοπτικό franchise Star Trek, όπως των ηθοποιών James Doohan, DeForest Kelley και Nichelle Nichols.

Αν όλα κυλήσουν ομαλά στην πρώτη αυτή αποστολή, το πρόγραμμα Artemis θα ξεκινήσει τις επανδρωμένες αποστολές μέσα στο 2025. Απώτερος στόχος του είναι η δημιουργία μιας μόνιμης βάσης του ανθρώπου στη Σελήνη, τόσο για επιστημονικούς σκοπούς, όσο και για να λειτουργεί ως ενδιάμεσος σταθμός για τα μεγαλύτερα διαστημικά ταξίδια σε άλλους πλανήτες που θα ακολουθήσουν.

ΔΙΑΣΤΗΜΑ,NASA,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home