Ευφάνταστο ρετούς στις φωτογραφίες σου

Ένας Έλληνας ερασιτέχνης φωτογράφος μας μυεί στο remote posing project, που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον της κοινότητας των χρηστών του Instagram.

Ερασιτέχνης φωτογράφος ο Βασίλης Σέγκος, εδώ και αρκετό καιρό έχει αφήσει την φωτογραφική κάμερα και τα φιλμ που χρησιμοποιούσε και έχει πάρει ανά χείρας το iPhone. Άλλωστε, όπως ενδεικτικά λέει ο ίδιος «η καλύτερη φωτογραφική μηχανη είναι αυτή που έχεις πάντα επάνω σου». Και από ερασιτέχνης φωτογράφος, έχει εξελιχθεί σε iphonegrapher (ή πιο απλά γραφίστα του iPhone), για τη λήψη και την επεξεργασία φωτογραφιών.

Ο λόγος που θέλαμε να μιλήσουμε μαζί του είναι ένα σχετικά νέο project που έχει δημιουργήσει, και αφορά ιδιαίτερα φωτογραφικά πορτραίτα, το σύνολο των οποίων μπορείτε να δείτε είτε στο Flickr είτε στο Ιnstagram, στις προσωπικές του σελίδες. Το «remote posing project» ξεκίνησε πριν από εννέα περίπου μήνες  και προξένησε πρόσφατα το ενδιαφέρον της κοινότητας των χρηστών του Instagram, με αποτέλεσμα την πρώτη συνέντευξή του, που μπορείτε να βρείτε εδώ.

“Κάνω ασπρόμαυρα πορτραίτα. Έχω ανακαλύψει μια τεχνική που βελτιώνει τις λεπτομέρειες και κάνει έντονα όλα τα χαρακτηριστικά του προσώπου, και τα όμορφα αλλά κυρίως τα άσχημα» μας αναφέρει ο Βασίλης, προσθέτοντας ότι «το αποτέλεσμα είναι δραματικό και εντυπωσιακό, και σε κάνει να κολλάς στη φωτογραφία για τουλάχιστον 3 δευτερόλεπτα, χρόνος σημαντικά  μεγαλύτερος απο το μισό δευτερόλεπτο που είναι ο μέσος όρος παρατήρησης κάθε φωτογραφίας στο Instagram.» Και δεν έχει άδικο, καθώς αν ρίξεις μια ματιά στη συλλογή του, το σίγουρο είναι ότι θα κολλήσεις. Όπως μας διευκρίνησε το αποτέλεσμα των πορτραίτων του, αν το βάλεις σε.. ζυγαριά, είναι μόλις 10% η φωτογραφία και κατά 90% η επεξεργασία που ο ίδιος πραγματοποιεί.

Η ιδέα του remote posing project γεννήθηκε από την ανάγκη για... νέα πρόσωπα. Έχοντας φωτογραφίσει πλήθος ανθρώπων που ο ίδιος γνώριζε, δημιουργήθηκε η ανάγκη για καινούργια «μοντέλα». «Έτσι μου ήρθε η ιδέα να τραβάνε άλλοι μόνοι τους το πρόσωπό τους, να μου το στέλνουν και εγώ να κάνω μόνο την επεξεργασία. Δηλαδή να μου ποζάρουν απο μακρυά!», ενώ προσθέτει με χιούμορ «το όνομα δεν είναι πιασάρικο, το ξέρω, αλλά δεν μπορούσα να σκεφτώ κάτι καλύτερο εκείνη τη στιγμή».

Ανεξάρτητα από τις προσωπικές του ενστάσεις για το όνομα, το project φαίνεται ότι πετυχαίνει. Ήδη μετράει περίπου 50 πορτραίτα, εκτός από τα 90 που έχει τραβήξει ο ίδιος, με συμμετοχές κυρίως από ΗΠΑ, Κίνα Αυστραλία, Καναδά, Γερμανία, Αγγλία, Ταϊλάνδη ακόμα και από Γρενάδα.

Για να διευκολύνει όσους ήθελαν να συμμετέχουν στο RPP, έχει φτιάξει μερικές απλές οδηγίες ώστε ο καθένας να μπορέσει να τραβήξει ένα δικό του πορτραίτο, κατάλληλο για επεξεργασία. «Το βασικό είναι ο σωστός φωτισμός και η κοντινή απόσταση. Συνήθως προτείνω τον καθρέπτη του μπάνιου για τη φωτογράφιση αφού έχει συνήθως πάνω από δύο λάμπες και γιατί βλέπουμε στο είδωλό του τι φωτογραφίζουμε. Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι ότι ζητάει φωτογραφίες μόνο από την κύρια κάμερα του iPhone 4 ή 4s, αφού όπως μας αναφέρει η κάμερα του 3GS και οι μπροστινές των 4 και 4S δεν προσφέρουν την απαραίτητη ποιότητα. Αντίστοιχα, και η επεξεργασία από το Βασίλη γίνεται στο δικό του iPhone.

Ένα μεγάλο ερωτηματικό για όσους έχουν δει τη «δουλειά» του Βασίλη είναι ποιες είναι οι εφαρμογές που χρησιμοποιεί για να δημιουργεί αυτό το τελικό αποτέλεσμα. «Για την επεξεργασία χρησιμοποιώ κυρίως τις εφαρμογές Snapseed, Filterstorm, ArtStudio. Αρκετοί ρωτάνε πως το κάνω αλλά δεν θέλω να πω.» Λογικό μας ακούγεται... «Οι περισσότεροι νομίζουν ότι γίνεται με μια εφαρμογή μόνο και επιτακτικά με ρωτάνε ποια είναι. Δεν είναι όμως τόσο απλό. Βέβαια δεν είναι και κάποια τεράστια δουλειά, αφού θέλω γύρω στα 5 λεπτά για κάθε φωτογραφία.»

Ποιο είναι το επόμενο βήμα για το Βασίλη; «Θα ήθελα να εκθεσω κάποια στιγμη κάπου τη δουλειά μου. Αλλά το κόστος είναι μεγάλο προς το παρόν και το ενδιαφέρον μικρό.»

 

Λίγα λόγια για τη διαδικασία

Η αποστολή φωτογραφιών όσων θέλουν να συμμετέχουν στο remote posing progress γίνεται με την αποστολή φωτογραφιών στο remoteposingproject@gmail.com

Για τη φωτογράφηση επιλέγουμε ένα περιβάλλον με τον κατάλληλο φωτισμό. Συνήθως ο καθρέφτης μπάνιου, που έχει κατά κανόνα δύο λάμπες είναι ένα κατάλληλο σημείο. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να αρκεί να γίνει μπροστά από ένα ανοικτό παράθυρο. Σε κάθε περίπτωση αποφεύγετε η απευθείας έκθεση του προσώπου στο φως του ήλιου.

Η απόσταση που κρατάμε το iPhone από το πρόσωπό μας είναι 10 με 15 εκατοστά. Εστιάζουμε προσεκτικά, και κάνοντας zoom in στη φωτογραφία ελέγχουμε για θολά σημεία (δεν πρέπει), ανοιχτά μάτια και να φαίνονται καθαρά οι πόροι του δέρματος. Η φωτογραφία θα πρέπει να έχει το ελάχιστο δυνατό background, ενώ δεν θα πρέπει να την κάνουμε crop για να τη στείλουμε.

(Ενδεικτικές φωτογραφίες για να πετύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις δικές σας λήψεις. Στην πρώτη βλέπετε τον ιδανικό τρόπο εμφάνισης λεπτομερειών του προσώπου, ενώ στη δεύτερη το φωτισμό που θα πρέπει ή δεν θα πρέπει να έχει το πρόσωπο)

 

Τέλος, στέλνουμε τρεις τουλάχιστον φωτογραφίες, όχι συμπιεσμένες, στο μέγιστο μέγεθος που επιτρέπουν οι ρυθμίσεις αποστολής email του iPhone, με το όνομα και την περιοχή μας.

(Αρχικό και τελικό στάδιο μετά την επεξεργασία)

IPHONE,INSTAGRAM,ΨΗΦΙΑΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home