Έρχεται το «China OS»;

Έρχεται το «China OS»;

Η συζήτηση για ένα λειτουργικό σύστημα «made in China» δεν είναι καινούρια –και σίγουρα δεν είναι άμεσα συνδεδεμένο με την υπόθεση Σνόουντεν, όσο και αν οι υπεύθυνοι επικοινωνίας της κινεζικής κυβέρνησης το παρουσιάζουν έτσι: οι αναγνώστες του Deasy θα θυμούνται ότι, τουλάχιστον σε σχέση με τα κινητά είχαμε γράψει σχετικά ήδη από το 2011 και έκτοτε συνεχίσαμε να παρακολουθούμε το θέμα. Παρότι δε, το συγκεκριμένο λογισμικό δεν εμφανίστηκε, φαίνεται ότι οι software engineers της ασιατικής υπερδύναμης δεν εγκατέλειψαν την ιδέα και, αν πιστέψουμε προχθεσινό σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Xinhua, το προϊόν θα κάνει την εμφάνισή του τον Οκτώβριο. Ή εν πάση περιπτώσει «ενδέχεται» να την κάνει.

Πάντα κατά το δημοσίευμα, η πρώτη έκδοση του λογισμικού θα είναι για υπολογιστές (με τις εκδόσεις για κινητά και λοιπές φορητές συσκευές να έπονται) ενώ για πρώτη φορά, η αναγκαιότητά του αποδίδεται και στην υπόθεση Microsoft –πέραν βεβαίως της καραμέλας περί Σνόουντεν και αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι η σχετική «συμμαχία ανάπτυξης του λειτουργικού συστήματος» εμφανίζεται να ιδρύθηκε το Μάρτιο καθώς και ότι το πρακτορείο αναφέρει ότι υπάρχουν «ακόμα» προβλήματα στη δημιουργία του λογισμικού αφενός λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων και αφετέρου λόγω ασυμφωνίας μεταξύ των developers. Και βρίσκω τα παραπάνω ενδιαφέροντα επειδή καταδεικνύουν ορισμένες αδυναμίες (τουλάχιστον κατά τα φαινόμενα) του κινεζικού τρόπου σκέψης.

Κατ’ αρχάς βρίσκω εξαιρετικά περίεργο το γεγονός ότι μια τέτοια κίνηση αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα: λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της κινεζικής οικονομίας και τη θέση του κράτους σ’ αυτή, αν οι ιθύνοντες νόες αναγνωρίζουν πραγματικά την ανάγκη για τη δημιουργία ενός υποκατάστατου των Windows, δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί δεν εγκρίνουν τα σχετικά κονδύλια τα οποία σίγουρα υπάρχουν. Αντίθετα μου μοιάζει πολύ πιο πιθανό οι λαμβάνοντες τις αποφάσεις να μην έχουν ακριβώς πεισθεί για τη συγκεκριμένη ανάγκη. Ή, ότι όλη η συζήτηση να είναι περισσότερο πολιτικό/δημοσιοσχεσίστικο τέχνασμα, ειδικά εν όψει των προβλημάτων με τις Microsoft, Google, Apple κ.λπ. παρά ρεαλιστική.

Το δεύτερο ενδιαφέρον σημείο είναι αυτό το «ακόμα» του Xinhua: δεν είμαι software enginer αλλά τους έχω συναναστραφεί αρκετά ώστε να ξέρω ότι ακόμα και αν υπάρχει απεριόριστος προϋπολογισμός, το διάστημα των πέντε μηνών που μεσολάβησε από την ίδρυση του σχετικού consortium (το οποίο, αν ξέρω κάτι περί ασιατικής νοοτροπίας και κινεζικής ιστορίας θα είναι πιθανότατα κάποια γραφειοκρατική επιτροπή) είναι επιεικώς ανεπαρκές για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου λειτουργικού συστήματος. Ίσως θα ήταν επαρκές για τη δημιουργία ενός –μέτριου- game app αλλά αν πρόκειται για ένα λειτουργικό που φιλοδοξεί να σταθεί απέναντι στα Windows, το iOs ή το Chrome, η δουλειά που απαιτείται είναι σίγουρα πολύ περισσότερη.  

Βεβαίως μιλάω από την πλευρά ενός δυτικού: η Κίνα μπορεί να έχει τη δυνατότητα να ρίξει στο παιχνίδι πολύ μεγαλύτερο δυναμικό από όσο διαθέτουν οι αμερικανικές εταιρείες, οι άνθρωποι μπορεί να εργάζονται σε 24ωρη βάση και όσο για την διείσδυση του προϊόντος στην αγορά, έχει εξασφαλιστεί από την κρατική του προέλευση (η οποία θα φροντίσει να… σιδερώσει και τις πιθανές «δημιουργικές διαφωνίες» μεταξύ των developers)∙ συνεπώς, ακόμα και αν το «China OS» αποδειχθεί υποδεέστερο π.χ. των Windows 3.11, η επιτυχία του είναι εξασφαλισμένη. Όμως αξίζει να αναρωτηθεί κανείς, πόσο μακριά μπορεί να πάει αυτός ο τρόπος σκέψης εν έτει 2014 και ειδικά όταν πολλοί Κινέζοι έχουν ήδη προσωπική εμπειρία των δυτικών λειτουργικών συστημάτων; Αν δεν πρόκειται για επικοινωνιακό πυροτέχνημα, τι ελπίδες έχει ένα τέτοιο λογισμικό –πέρα από το να δυσκολέψει (προσωρινά) τους Αμερικανούς; Ή μήπως απάντησα ήδη στην ερώτησή μου;

ΚΙΝΑ,ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home