Μικρά και μεγάλα γράμματα

Μικρά και μεγάλα γράμματα

Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι θα το θεωρήσουν θέμα ανάξιο λόγου –ειδικά στην Ελλάδα ακόμα περισσότερο καθώς από χρόνια κάθε Μέσο ακολουθούσε τον δικό του κανόνα αγνοώντας και τα υπόλοιπα και τους τεχνικούς λόγους που βρίσκονται πίσω από την ονομασία- όμως προσωπικά θεωρώ σημαντική τη μικρή κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Βίντον Σερφ και του πρακτορείου Associated Press με αντικείμενο την απόφαση του τελευταίου να γράφει στο εξής το “Internet” με πεζό το αρχικό του “i”. Η αλλαγή, όπως την ανακοίνωσε το πρακτορείο στο Twitter μπήκε σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου και θα ισχύει εκτός από τη λέξη “Internet” και για τη λέξη “Web”.

Το Associated Press αποφάσισε να ακολουθήσει και το “Politico” το οποίο υπήρξε και αποδέκτης μιας επιστολής του Δρα Σερφ στο οποίο ο θρυλικός μηχανικός και ένας από τους “πατέρες” του Δικτύου, εξηγούσε γιατί η λέξη “Internet” διαφέρει τεχνικά από τη λέξη “internet” και γιατί γράφοντας κανείς το πρώτο όπως το δεύτερο, κάνει λάθος και δημιουργεί σύγχυση. Το θέμα, όπως επισημαίνει το “Poynter” δεν περιορίζεται στο Associated Press –ή στο Internet- ούτε είναι ακριβώς καινούριο. Και οφείλεται στο γεγονός ότι η γλώσσα είναι ένας ζωντανός μηχανισμός που αλλάζει μαζί με την κοινωνία.

Έχοντας εμπλακεί με το Internet (ή έστω με την αρθρογραφία περί Internet) αρκετά νωρίς δεν σκέφτηκα ούτε μια φορά την πιθανότητα να το γράψω με πεζό “i”. Και γι αυτό ευθύνεται όχι μόνο ο Βίντον Σερφ αλλά και οι εκατοντάδες τεχνικοί με τους οποίους είτε συναναστράφηκα, είτε διάβασα κείμενά τους. Υπάρχουν δίκτυα, δίκτυα δικτύων (δηλαδή “internets”) και το ένα και μοναδικό Internet το οποίο διασυνδέει μεμονωμένους υπολογιστές, δίκτυα και δίκτυα δικτύων – αυτό το Internet γράφεται με κεφαλαίο “i” και το θέμα λήγει εκεί. Ή τουλάχιστον έληγε εκεί για ορισμένους εξ ημών, εντός και εκτός Ελλάδας –οι υπόλοιποι απλώς έκαναν λάθος όμως εδώ που τα λέμε δεν ήταν και το μόνο!

Όπως γράφει και το “Quarz” η διαφωνία είναι αρκετά έντονη ώστε να απασχολεί τα λεξικά της Οξφόρδης και να διαθέτει και δική της σελίδα στη Wikipedia. Αξίζει τον κόπο; Όπως έγραψα παραπάνω, για πολλούς μάλλον όχι: όπως είπαμε, η γλώσσα αλλάζει και από τη στιγμή που το Internet είναι τόσο στενά συνδεδεμένο με τη ζωή όλων μας, το πεζό “i” το κάνει πιο φιλικό και το φέρνει ακόμα πιο κοντά μας. Επιπλέον, κανείς δεν εμποδίζει τους τεχνικούς όπως ο Δρ. Σερφ να διατηρούν τον διαχωρισμό στα κείμενά τους, σωστά;

Σωστά. Παρόλα αυτά, πιστεύω ότι η επικράτηση του πεζού “i” είναι σε ένα βαθμό επιβλαβής –και όχι μόνο εξαιτίας του γνωστού ευφυολογήματος περί γέρων σκύλων και καινούριων κόλπων: γράφοντας το Internet με κεφαλαίο “i” κρατάμε ζωντανή την ιστορία του και κάνουμε αυτούς που αγνοούν τον λόγο για τον οποίο το κεφαλαίο παραμένει να κάνουν μια μικρή αναζήτηση και να μάθουν κάτι παραπάνω. Σαφώς υπάρχει πλέον μια γενιά για την οποία το Δίκτυο είναι δεδομένο, όσο ήταν για τη δική μου το τηλέφωνο όμως εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι συνομήλικοί μου που δεν έψαξαν ποτέ να μάθουν πώς λειτουργεί ένα τηλέφωνο, χάνουν.

WEB,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home