Το διασυνδεδεμένο -με το Internet- σώμα είναι μια πραγματικότητα

Άρα υπάρχουν και ζητήματα ασφάλειας που πρέπει να εξεταστούν.

Deasy @ 25.02.2015
Το διασυνδεδεμένο -με το Internet- σώμα είναι μια πραγματικότητα

Ενώ κάποτε η έννοια του «διασυνδεδεμένου» σώματος περιοριζόταν στα χολιγουντιανά blockbuster και στα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας, σήμερα, όλο και αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν «αναβαθμιστεί» με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Χάρη στην εφεύρεση και την ευρεία υιοθέτηση εμφυτεύσιμων βοηθημάτων, όπως οι βηματοδότες, οι αντλίες ινσουλίνης, τα ακουστικά βαρηκοΐας και τα συστήματα για εν τω βάθη εγκεφαλική διέγερση, ο κόσμος γεμίζει με ανθρώπους οι οποίοι θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως εν μέρει μηχανές.

Ωστόσο, πρόσφατες αναφορές στα ΜΜΕ περιγράφουν ένα νέο είδος «αναβαθμισμένων ανθρώπων», οι οποίοι εμφυτεύουν τεχνολογία στο σώμα τους όχι για ιατρικούς λόγους, αλλά απλώς για μεγαλύτερη ευκολία στην καθημερινότητα τους. Πρόκειται για άτομα που φέρουν «έξυπνα εμφυτεύματα», τα οποία τους βοηθούν να ελέγχουν κλειδαριές στις πόρτες, να πραγματοποιούν αγορές και να έχουν πρόσβαση σε συστήματα υπολογιστών, με ένα απλό κούνημα του χεριού τους. Σε κάποιους μπορεί να φαντάζει ακόμα φουτουριστικό, σε κάποιους τρομακτικό, όμως υπάρχουν όπως φαίνεται αρκετοί άνθρωποι ανάμεσά μας που δεν διστάζουν να βάλουν το ίδιο τους το σώμα στη «νέα εποχή».

Σε αυτή την περίπτωση, προκύπτουν τα εξής ερωτήματα: Πότε επιτρέπουμε στο σώμα μας να περιέχει αυξανόμενες ποσότητες προσωπικών δεδομένων, τα οποία μπορούν να υποκλαπούν από χάκερ; Τι συμβαίνει όταν τα ιδιωτικά κλειδιά μας βρίσκονται κάτω από το δέρμα μας; Μπορεί κάποιος να γίνει ένα δικό μας «εικονικό αντίγραφο»μέσω μιας απλής χειραψίας; Μπορεί κάποιος να μας ακολουθεί όπου κι αν πηγαίνω; Υπάρχει πράγματι λόγος ανησυχίας;

Αυτά τα ερωτήματα, τα ενδεχόμενα κενά ασφάλειας προβληματίζουν και την BioNyfiken, μια σουηδική εταιρεία που θέλει να καταστήσει το φαινόμενο του chipping πο προσιτό στις μάζες. Μια εταιρεία που πιστεύει ότι ένα έξυπνο, υποδερμικό εμφύτευμα δεν διαφέρει τόσο πολύ από το να φοράει κάποιος ένα σκουλαρίκι ή να έχει ένα τατουάζ. Επίσης, θεωρούν ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν εμφυτεύματα τύπου NFC (ασύρματη τεχνολογία επικοινωνίας κοντινού πεδίου), τα οποία θα περιέχουν μια σειρά πληροφοριών. Όμως ακολουθώντας μια διαφορετική, προληπτική, τακτική από αυτή που συνήθως συναντάμε σε άλλους κλάδους (πρώτα διαθέτουμε το προϊόν μαζικά και αργότερα μας απασχολεί το θέμα της ασφάλειας) η σουηδική εταιρεία ξεκίνησε συνεργασία με την Kaspersky Lab, όπου μέσα από ένα ανοικτό ερευνητικό πρόγραμμα, οι δύο οργανισμοί θα εξρευνήσουν τα τρωτά σημεία αυτών των τσιπ σε καθημερινές και ανθρώπινες καταστάσεις. Στόχος βέβαια είναι αν εντοπιστούν τρωτά σημεία, να βρεθούν και οι τρόποι αντιμετώπισή τους.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home