Μισό δισ. δολάρια σε λύτρα για ransomware το 2023

Deasy @ 18.12.2023
Μισό δισ. δολάρια σε λύτρα για ransomware το 2023

Νοσοκομεία, τράπεζες, κρατικές υπηρεσίες και μεγάλες επιχειρήσεις είναι οι αγαπημένοι στόχοι των συμμοριών που παγιδεύουν ολόκληρα δίκτυα υπολογιστών με ransomware και μετά ζητούν λύτρα για να τα απελευθερώσουν.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Bloomberg, φέτος καταγράφεται άνοδος 51% σε περιστατικά ransomware και η χρονιά αποδεικνύεται ότι είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρα για τους δράστες. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται στοιχεία της Chainalysis, σύμφωνα με την οποία συνολικά φέτος έχουν καταβληθεί λύτρα ύψους 500 εκατ. δολαρίων.

Μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, καζίνο στο Λας Βέγκας, λιμάνια στην Αυστραλία, αλλά και η ελληνική Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου έπεσαν θύματα επιθέσεων με ransomware. Σύμφωνα με την υπηρεσία κυβερνοασφάλειας της γαλλικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας Orange, κατά το εννιάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου υπήρξε μεγάλη αύξηση επιθέσεων σε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, σε υπηρεσίες εκπαίδευσης και σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο. Ο μεγαλύτερος αριθμός επιθέσεων εντοπίζεται σε επιχειρήσεις στη μεταποίησης και στις επαγγελματικές και τεχνικές υπηρεσίες.

Η Orange σημειώνει επίσης ότι τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει αύξηση στα περιστατικά επιθέσεων που συνδέονται με γεωπολιτικά γεγονότα. Το 2023, η Ευρώπη ήταν ο στόχος του 87% των καταγεγραμμένων επιθέσεων αυτού του χαρακτήρα, ακολουθούμενη από τη Βόρεια Αμερική και τη Μέση Ανατολή. Ο πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ ενισχύει ήδη αυτή την τάση, σημειώνει η έκθεση, η οποία σημειώνεται ότι δεν αφορά μόνο επιθέσεις ransomware.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΟΕΓΚΛΗΜΑ,RANSOMWARE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home