Προβληματισμοί από εκεί που δεν το περιμένεις

Προβληματισμοί από εκεί που δεν το περιμένεις
Πηγή φωτογραφίας: Huffington Post

Αν και θεωρώ τον εαυτό μου μάλλον υπέρ το δέον ευαίσθητο σε θέματα Δικτυακής κουλτούρας, ομολογώ ότι συνελήφθην εξ απίνης διαβάζοντας μια παλιότερη συνέντευξη στην "Telegraph" του Ίβαν Σπίγκελ, γνωστού και ως "ο άνθρωπος που αρνήθηκε να πάρει 3 δις από τη Facebook" ή "Mr. Snapchat". Και αυτό επειδή κάτι το νεαρό της ηλικίας του (23), κάτι το κοινό της εφαρμογής του (και δεν εννοώ μόνο τη φημολογία περί sexting), δεν είχα δώσει και ιδιαίτερη σημασία στις πιθανές προεκτάσεις του φαινομένου -για την ακρίβεια, δεν το είχα θεωρήσει ακριβώς "φαινόμενο" αλλά μάλλον μόδα που θα περάσει.

Τα λεγόμενα του κ. Σπίγκελ στη συνέντευξη δεν εγγυώνται το αντίθετο αλλά έχουν ενδιαφέρον παρόλα αυτά επειδή ο νεαρός Καλιφορνέζος φωτίζει την εφαρμογή του από ορισμένες γωνίες που πάνε πολύ πέρα από τα casual μηνύματα που πιθανότατα ανταλλάσσει μέσω αυτής η πλειονότητα των χρηστών της. "Πιστεύουμε" υποστηρίζει ο κ. Σπίγκελ "ότι η διαγραφή των δεδομένων πρέπει να είναι η default κατάσταση. Είναι πολύ κουραστικό να προωθείς τον εαυτό σου όλη μέρα και αυτό κάνουν όλοι στα social media -αν αυτό είναι, τελικά, η δουλειά μας, το Snapchat είναι η παιδική μας χαρά".

Και συνεχίζει "Αυτό που δηλώνει το Snapchat είναι ότι οι συζητήσεις μας -οι κανονικές μας συζητήσεις- είναι ούτως ή άλλως εφήμερες: θυμόμαστε τι έχουμε πει αλλά δεν καταγράφουμε τα πάντα. Και αφού δεν το κάνουμε αυτό στον πραγματικό κόσμο, γιατί να το κάνουμε στον online; Γιατί να πρέπει να διαγράφουμε μόνο ό,τι είναι επιζήμιο [προσπαθώντας να χτίσουμε μια persona που υπάρχει βασικά για τους άλλους]; Ας διαγράψουμε όλα εκείνα που είναι ασήμαντα και ας κρατήσουμε το ένα τοις εκατό που είναι πραγματικά σημαντικό και ας οργανώσουμε αυτό".

Και όντως, το παραπάνω βγάζει νόημα! Κρίνοντας από ό,τι βλέπω στα social networks, υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που χτίζει τα ποστ του πολύ μεθοδικά με στόχο τη δημιουργία μιας εικόνας -και δεν αναφέρομαι μόνο σ' αυτούς που τα χρησιμοποιούν απροκάλυπτα για τη δουλειά τους. Προφανώς υπάρχουν αμέτρητα "LOL" και "Έτσι, έτσι!" και "Me too" -τα οποία επίσης δεν έχουν λόγο να παραμένουν χαραγμένα στον ψηφιακό γρανίτη- και προφανώς υπάρχουν ποστ που είναι ιδιαίτερα προσεκτικά γραμμένα επειδή είναι κομμάτια σοβαρών συζητήσεων -και υποπτεύομαι ότι τα τελευταία είναι τα "σημαντικά" κατά τον κ. Σπίγκελ. Όμως όλα τα υπόλοιπα;

Όπως είπα, δεν ξέρω τι θα γίνει με την εφαρμογή του: μπορεί να εκπνεύσει ή τελικά να εξαγοραστεί από τη Facebook ή κάποιον άλλον ή να γίνει η βάση για το επόμενο success story στη Γουόλ Στριτ. Όμως οι προβληματισμοί που θέτει είναι έγκυροι και ενδιαφέρουν ακόμα και όλους όσους δε χρησιμοποιούν το Snapchat -για sexting ή απλώς για να μοιραστούν μια σαχλαμάρα με τους φίλους τους. Η μεταφορά της ύπαρξής μας online έχει διαστάσεις που συχνά παραβλέπουμε και είναι καλό πού και πού κάποιος να μας τις θυμίζει.

SNAPCHAT,ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ,WEB,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home