Μαθήματα από το wikileaks

Μαθήματα από το wikileaks

Τι μου έμαθε το Wikileaks και η με το σταγονόμετρο δημοσίευση των τηλεγραφημάτων από τις αμερικανικές Πρεσβείες και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

* Τώρα πια απέκτησε η διεθνής διπλωματία το δικό της Facebook. Ονομάζεται Wikileaks και, όπως και το Facebook, δεν καταλαβαίνει μία από θέματα όπως "διαχείριση απορρήτου" και συναφείς σαχλαμάρες.

* Οι καιροί μπορεί να άλλαξαν αλλά το ειδησεογραφικό λαβράκι ψαρεύεται με την ίδια παλιά τεχνική: Πρώτα πρώτα χρειάζεσαι κάποιον που θα σου δώσει τις πληροφορίες.

* Είναι πολύ ωραία να παρομοιάζεις αυτόν τον κάποιον ως "Βαθύ Λαρύγγι". Οπως όμως στο τέλος έγραψε η Ιστορία το "Βαθύ Λαρύγγι" της υπόθεσης Γουότεργκειτ ήταν στέλεχος του FBI (ουπς).

* Πες ό,τι θες για το θάνατο των old media. Το Wikileaks δεν πήγε όμως σε κάποιους ανώνυμους blogger ή όποιους άλλους για να επεξεργαστούν τα 250.000 και βάλε τηλεγραφήματα. Πήγε σε κάτι... παλιομάγαζα όπως ο Guardian και οι New York Times...

* ... Τα οποία παλιομάγαζα μεταχειρίστηκαν το υλικό όπως κάθε άλλο υλικό που χρήζει δημοσιογραφικής έρευνας. Τα εργαλεία αλλάζουν, όχι η ίδια η δουλειά.

* Στο "ψηφιακό χωριό των πολιτών" κουμάντο κάνουν οι μεγάλες εταιρείες. Το Amazon έδειξε την πόρτα στο Wikileaks που έμεινε άστεγο για κάποιες ώρες και μετά κινδύνευσε να μείνει άφραγκο μετά την πόρτα που του έδειξε η Paypal...

* ... η οποία Paypal προσπάθησε να δικαιολογήσει την απόφασή της λέγοντας πως δεν ενθαρρύνει "παράνομες δραστηριότητες". Πάρα πολύ ενδιαφέρον να το λέει αυτό μια ιδιωτική εταιρεία, εμείς πάλι νομίζαμε πως τι είναι παράνομο και τι όχι το αποφάσιζαν τα δικαστήρια.

* Μπορεί, επίσης, οι εταιρείες να επιχείρησαν να κάνουν κουμάντο αλλά υπολόγιζαν χωρίς τον ξενοδόχο, στη συγκεκριμένη περίπτωση τις ομάδες των εκδικητών, που εύστοχα -για πρώτη ίσως φορά- στα ελληνικά αποδίδουμε ως "χακτιβιστές".

* Ο γνωστός αντιαμερικανισμός αλά ελληνικά μάς έκανε να κρυφο/χασκο-γελάμε με το κάζο που έπαθαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και να θεωρούμε τον Assange έναν από εμάς. Είναι, όντως, όμως ένας από εμάς;

* Η αξία της πληροφορίας προσδιορίζεται από αυτόν που της κάνει χρήση. Το παλιό "μην προσπαθείς να μάθεις γαλλικά σε ένα γουρουνάκι, χάνεις το χρόνο σου και εκνευρίζεις και το γουρουνάκι" έχει κατά κάποιον τρόπο εφαρμογή και εδώ.

* Οταν το σύστημα στριμώχνεται ψάχνει να βρει ό,τι πιο παλαβό για να σε φέρει σε δύσκολη θέση. Ψάξε βρες τώρα αν ο Assange χρησμοποίησε προφυλακτικό, πώς το χρησιμοποίησε και τι κουβέντες αντάλλαξε με τη γυναίκα που τον κατηγορεί.

WIKILEAKS,PAYPAL,AMAZON,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home