Ένας περιπτεράς "χάκερ" και ο Έλληνας Σεργκέι Μπριν

Ένας περιπτεράς 'χάκερ' και ο Έλληνας Σεργκέι Μπριν

Αν και η φετινή μου χριστουγεννιάτικη επίσκεψη στην Ελλάδα τελείωσε με εξίσου αισιόδοξη διάθεση με την περσινή, ένα περιστατικό μερικά βράδια πριν φύγω μου υπενθύμισε ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που χρειάζονται ακόμα κάμποση δουλειά. Δεν ήταν το μόνο, όμως ήταν από εκείνα τα μικρά, καθημερινά πράγματα που αναλόγως της στιγμής και αναλόγως αν τα γενικεύσεις, μπορούν να σε γεμίσουν αισιοδοξία ή απαισιοδοξία. Προσωπικά, προτιμώ να μην επιδίδομαι σε τέτοιες γενικεύσεις όμως αισθάνομαι την ανάγκη να μεταφέρω το... συμβάν.

Η σκηνή σε ένα μεγάλο περίπτερο μιας κεντρικής πλατείας. Πάνω από το παράθυρο του περιπτέρου, κρέμεται μια σχετικά μεγάλη οθόνη στην οποία προβάλλονται σε slide-show με καθυστέρηση μερικών δευτερολέπτων οι πρώτες σελίδες των εφημερίδων της ημέρας (δεν ξέρω αν είναι κάτι που συνηθίζεται τελευταία στα περίπτερα της Αθήνας πάντως εγώ το είδα πρώτη φορά). Η πρωτοτυπία του εγχειρήματος με εξέπληξε, ρώτησα τον περιπτερά πώς το κάνει -εννοώντας προφανώς, αν σκανάρει καθημερινά τις εφημερίδες- και εκείνος μου απάντησε ότι δεν ξέρει καθώς αυτός έχει τη βραδινή βάρδια και ότι αυτά τα κάνει κάποιος άλλος το πρωί.

Τον ευχαρίστησα και ξεκίνησα να φύγω αλλά όχι πριν ένας ευτραφής 45άρης που συνόδευε πλατινέ ξανθιά συνομήλική του και που περίμεναν πίσω μου, μου απαντήσει με ύφος και άνεση Σεργκέι Μπριν ότι πρόκειται για κάτι πολύ απλό: δεν έχω παρά να αποθηκεύσω την εικόνα στην επιφάνεια εργασίας και μετά τα υπόλοιπα "θα τα κάνει το κομπιούτερ". Στη δε διευκρίνισή μου ότι αναρωτήθηκα απλώς αν κάποιος σκανάρει τα πρωτοσέλιδα με το χέρι, επανέλαβε ότι δεν είχα παρά να αποθηκεύσω τις εικόνες στην επιφάνεια εργασίας -όλα αυτά χαμογελώντας με σημασία προς τη συνοδό του η οποία κοιτούσε μετρίως εντυπωσιασμένη.

Συνεπικουρούσης της μυρωδιάς του αλκοόλ, του προχωρημένου της ώρας και της συνολικής εικόνας του ζευγαριού, ο παραπάνω "διάλογος" είχε όντως κάτι το καταθλιπτικό: από τη μια η... χακιά του περιπτερά και από την άλλη ο άσχετος τύπος που προσπαθούσε να επιδείξει τις ανύπαρκτες γνώσεις του στη μάλλον αδιάφορη συνοδό του έμοιαζαν να απέχουν έτη φωτός από το όραμα για έξοδο από την κρίση μέσω της τεχνολογίας. Για καθέναν από εμάς που διυλίζουμε τα πλεονεκτήματα του iOs έναντι του Android υπάρχουν δεκάδες που μόλις ανακάλυψαν τον τροχό και αυτό, ακόμα και αν δεν προεκταθεί σε μελλοντολογία, είναι καλό να υπάρχει έστω σαν υπενθύμιση.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home