Twitter-Instagram-Facebook: η πραγματική κόντρα

Twitter-Instagram-Facebook: η πραγματική κόντρα

Γράφαμε προ ημερών για τα καινούρια φωτογραφικά φίλτρα του Twitter και για το πόσο η κίνηση θυμίζει Instagram. Διαβάζοντας δε το χθεσινό δημοσίευμα στο μπλογκ των "Τάιμς της Νέας Υόρκης" συνειδητοποιούμε ότι πίσω από την απόφαση του microblog δεν κρυβόταν απλώς μια απόφαση να μιμηθεί το φωτογραφικό social network που πλέον ανήκει στη Facebook αλλά μια προσπάθεια να το ανταγωνιστεί στα ίσα καθώς, όπως φαίνεται, υπάρχει ένα ολόκληρο background μεταξύ των τριών εταιρειών.

Με αφορμή την κατάθεση του CEO της Instagram, Κέβιν Σάιστρομ στην Υπηρεσία Εταιρειών της πολιτείας της Καλιφόρνια, μια κατάθεση που έγινε προκειμένου να διασφαλιστεί αν η πώληση της εταιρείας του στη Facebook θα απέβαινε επωφελής για τους επενδυτές της, το μπλογκ της εφημερίδας φέρνει στην επιφάνεια ότι λιγότερο από ένα μήνα πριν την ανακοίνωσή της ότι θα πουληθεί στο μεγάλο SNS, η Instagram είχε δεχθεί -και απορρίψει- μια προσφορά από την Twitter για 525 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και μετοχές της τελευταίας. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Σάιστρομ δήλωσε ενόρκως ότι τέτοια προσφορά δεν υπήρξε ποτέ και ότι η μόνη επίσημη προσφορά που δέχθηκε η εταιρεία του ήταν από τη Facebook.

Φυσικά κάθε εταιρεία πράττει όπως αυτή κρίνει καλύτερα για τον εαυτό της και τα συμφέροντά της και οι διάφορες συζητήσεις περί εξαγορών και επενδύσεων αποτελούν μέρος της πραγματικότητας όλων των υψηλόβαθμων στελεχών των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Αυτό που κάνει τα πράγματα κάπως ευαίσθητα στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι οι εμπλεκόμενοι επενδυτές δεν είναι πάντοτε πολυεκατομμυριούχοι μεγαλοεπιχειρηματίες αλλά και αμοιβαία κεφάλαια που διαχειρίζονται τα συμφέροντα εργαζομένων, ασφαλιστικών ταμείων κ.λπ. (μια πραγματικότητα που δε μας είναι καθόλου άγνωστη και στην Ελλάδα). Συνεπώς, η απόφαση μιας εταιρείας να δεχτεί μια προσφορά και να απορρίψει μια άλλη, μπορεί να έχει αντίκτυπο στις ζωές χιλιάδων ανθρώπων -και με δεδομένο πώς εξελίχθηκε η πορεία της Facebook στο χρηματιστήριο, η Instagram και οι επενδυτές της φαίνεται να έχασαν αρκετά εκατομμύρια δολάρια.

Θα ήταν τα χρήματά τους πιο ασφαλή αν είχαν δεχθεί την προσφορά της Twitter; Κανείς δεν ξέρει καθώς η τελευταία δεν είναι εισηγμένη εταιρεία και άρα τα οικονομικά της μεγέθη είναι αμφιλεγόμενα -και όσοι δε εμπλεκόμαστε άμεσα στα παιχνίδια της Σίλικον Βάλεϊ ασχολούμαστε με το θέμα καθαρά ακαδημαϊκά. Όμως είναι καλό να θυμόμαστε ότι πολύ συχνά, ένα feature που προστίθεται ή που αφαιρείται από μια υπηρεσία που χρησιμοποιούμε, μπορεί να είναι απλώς η κορυφή ενός μεγάλου οικονομικού παγόβουνου...

FACEBOOK,TWITTER,INSTAGRAM,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home