Τι συμβαίνει με το WhatsApp

Deasy @ 16.01.2017
Τι συμβαίνει με το WhatsApp

 “Τρύπιο” αποδεικνύεται το δημοφιλές πρόγραμμα επικοινωνίας WhatsApp, που όπως υποστηρίζουν σχετικά δημοσιεύματα διαθέτει έναν μηχανισμό μέσω του οποίου είναι δυνατή η παρακολούθηση των μηνυμάτων που ανταλλάσσουν οι χρήστες.

Το θέμα έχει κάνει ήδη τον πρωτοσέλιδο γύρο του κόσμου. Ενας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους το WhatsApp έχει υψηλή δημοτικότητα είναι η πλήρης κρυπτογράφηση που προσφέρει στην επικοινωνία μεταξύ των χρηστών του. Το Facebook, στο οποίο ανήκει πια η εφαρμογή μετά από εκείνη την πολυσυζητημένη εξαγορά των 19 δισ. δολαρίων, υποστηρίζει πως κανείς δεν μπορεί να διαβάσει το περιεχόμενο μιας επικοινωνίας αλλά κάποιοι ερευνητές έχουν αντίθετη άποψη.

Όπως εξηγούν, κατά την επικοινωνία μεταξύ δύο χρηστών το WhatsApp δημιουργεί ένα κρυπτογραφημένο κλειδί που διασφαλίζει την ανταλλαγή των μηνυμάτων μακριά από αδιάκριτα μάτια. Όταν όμως ο παραλήπτης είναι offline, το λογισμικό παράγει ένα νέο σετ κρυπτογραφημένων κλειδιών, κατά κανόνα χωρίς να υπάρξει σχετική ενημέρωση του αποστολέα, προκειμένου να διασφαλιστεί η επίδοση των μηνυμάτων όταν ο παραλήπτης ξαναβρεθεί διαθέσιμος. Ουσιαστικά, υποστηρίζουν οι ερευνητές, χάρη σε αυτή την επανακρυπτογράφηση και επαναμετάδοση η ασφάλεια της επικοινωνίας μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο. Ο ερευνητής Tobias Boelter υποστήριξε σε δηλώσεις του στον Guardian πως εάν το Facebook ή το WhatsApp κληθούν από μια κυβερνητική υπηρεσία να αποκαλύψουν τα στοιχεία μιας συνομιλίας, μπορούν να συμμορφωθούν και να το πράξουν χάρη στην αλλαγή αυτών των κρυπτογραφημένων κλειδιών. Σε απλά λόγια, το απόρρητο της επικοινωνίας δεν είναι και τόσο διασφαλισμένο. 

Το θέμα δικαίως έκανε θόρυβο όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά. Αρκετοί επαγγελματίες στον χώρο της ασφάλειας υποστηρίζουν πως οι αποκαλύψεις του Guardian δεν συνιστούν κάτι νέο και πως είναι αστείο αυτός ο μηχανισμός να περιγράφεται ως “πίσω πόρτα” και πως αν κάποιος πραγματικά έχει ανησυχίες δεν έχει παρά να ενεργοποιήσει την επιβεβαίωση των κλειδιών κρυπτογράφησης και να μη δίνει το τηλέφωνό του στο Facebook. 

Ίσως να ισχύει και εδώ το πολύ κακό για το τίποτα...

 

WHATSAPP,FACEBOOK,ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home