O Mr Amazon δεν πουλάει μόνο βιβλία

Γνωστές και άγνωστες πτυχές μιας φωτεινής προσωπικότητας, του Jeff Bezos.

Όταν γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 90 άρχισε να απασχολεί τα media εδώ στην Ελλάδα το project της Amazon, είχαμε βιαστεί να δώσουμε στο δημιουργό της ελληνικό διαβατήριο, αφού το επώνυμό του θέλαμε να είναι (ή θύμιζε σε ένα βαθμό) Έλληνα ομογενή. Τελικά, ο Mr Amazon δεν αποδέχθηκε ποτέ το διαβατήριο, διατηρώντας το πιστοποιητικό γέννησής του στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ.

Αφορμή για το αφιέρωμά μας στην πολυσχιδή προσωπικότητα του Jeff Bezos είναι μια πρόσφατη συνεντευξή του στο BBC, όπου ο συντάκτης της τον χαρακτηρίζει στον πρόλογό του ως την προσωπικότητα εκείνη που επηρεάζει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη το χώρο της τεχνολογίας, στη μετά Steve Jobs εποχή. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληγαν και αρκετά αμερικάνικα μέσα λίγους μήνες μετά το θάνατο του ιδρυτή της Apple, όπως το Gizmodo, το Atlantic Wire, το CNBC ή το CNN.

Δεν ξέρουμε αν ο ίδιος δέχεται ή αρνείται αυτήν την άτυπη κούρσα διαδοχής (πιθανότατα να έχει ερωτηθεί αλλά όσο και αν ψάξαμε δεν βρήκαμε κάποια σχετική απάντηση) και μάλλον έχει ελάχιστη σημασία. Ίσως μάλιστα και να αδικείται από την όποια σύγκριση (τουλάχιστον στο ευρύ κοινό), καθώς η πιο γνωστή του επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν μέχρι πριν δύο-τρία χρόνια άυλη, ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, ενώ του Steve Jobs υλική, με τα προϊόντα του να βρίσκονται στην κορυφή των most wanted προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το πιο γνωστό εγχείρημα του Jeff Bezos είναι το Amazon, το ηλεκτρονικό κατάστημα το οποίο άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αγοράζουμε προϊόντα. Δημιουργός του ήταν ο ίδιος, το 1994 και 18 χρόνια μετά, η εισηγμένη στο αμερικάνικο χρηματιστήριο εταιρεία παράγει κύκλο εργασιών 48,7 δισ. δολαρίων, κέρδη 862 εκατομμυρίων (στοιχεία 2011), ενώ απασχολεί περισσότερους από 69.000 υπαλλήλους. Φημολογείται μάλιστα, ότι το business plan της εταιρείας το υλοποίησε κατά τη διάρκεια ενός road trip από τη Νέα Υόρκη στο Σιάτλ. Ενδεικτική του πνεύματος του ίδιου και της Amazon συνολικά είναι μια ατάκα του σε μια περυσινή συνέντευξη του στο Wired. O Jeff Bezos ρωτήθηκε για το πως καταφέρνει η Amazon να εξελίσσεται συνεχώς τα τελευταία 15 χρόνια απαντώντας ότι: βασικό στοιχείο της εταιρικής μας κουλτούρας είναι η αποδοχή από μέρους μας ότι εφόσον θέλουμε να εφεύρουμε κάτι καινούργιο, θα πρέπει να διαταρράξουμε τις εξελίξεις ("As a company, one of our greatest cultural strengths is accepting the fact that if you’re going to invent, you’re going to disrupt"). Το ίδιο αποστομωτική είναι η τοποθέτησή του σχετικά με τη συμμετοχή της Amazon σε λίστες των εταιρειών που θα συνεχίσουν να πρωταγωνιστούν τα επόμενα χρόνια. "Μία εταιρεία δεν θα πρέπει να εθιστεί στη λάμψη, γιατί είναι ένα στοιχείο που δεν έχει διάρκεια. Χρειάζεται κάτι πολύ πιο βαθύ, χρειάζεται οι πελάτες σου να εκτιμούν τις υπηρεσίες σου".

Ο ανατρεπτικός τρόπος με τον οποίο σκέφτεται ο Jeff Bezos καθρεφτίζεται σε διάφορους τομείς δραστηριότητας της Amazon: από την πώληση των Kindle HD στο κόστος κατασκευής (σύμφωνα με τις δηλώσεις του), ώστε να κερδίσει η εταιρεία από την πώληση υπηρεσιών, μέχρι τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Amazon Studios, η εταιρεία δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών και σειρών της Amazon. Πριν ξεκινήσει η υλοποίηση οποιαδήποτε ταινίας, περνάει από την κρίση του κοινού και βάσει των παρατηρήσεων του προχωράει ή όχι το κάθε project.

Παρά το γεγονός ότι σε ότι έχει να κάνει με την Amazon ασχολείται με την παραμικρή λεπτομέρεια, σε βαθμό που τον χαρακτηρίζουν micromanager, o ίδιος μοιράζει το χρόνο του και με άλλες δραστηριότητες που δεν είναι τόσο γνωστές όσο το ηλεκτρονικό του κατάστημα. Όπως μια άλλη μεγάλη προσωπικότητα στην οποία επίσης έχουμε αδυναμία, ο Elon Musk (Paypal, Tesla, Space X, SolarCity), o Jeff Bezos έκανε και αυτός το βήμα του προς το χώρο του διαστήματος, ιδρύοντας το 2000 (νωρίτερα από τον Elon Musk) την Blue Origin, κυρίως λόγω του προσωπικού του ενδιαφέροντος (όπως έχει δηλώσει ο ίδιος) και πιθανότατα λόγω του διαφενόμενου ανοίγματος που θα έκανε η NASA σε ιδιωτικές εταιρείες (όπως θα συμπληρώναμε εμείς). Στόχος της Blue Origin σε αυτή τη φάση είναι η υλοποίηση επανδρωμένων τουριστικών πτήσεων χαμηλής τροχιάς, ενώ ήδη έχει εξασφαλίσει συνολικές επενδύσεις ύψους 26 εκατομμυρίων δολαρίων (από τη NASA), χάρη σε ένα σύστημα ασφαλούς εγκατάλειψης του πληρώματος από το σκάφος, που έχει αναπτύξει. "Δεν θέλουμε να πραγματοποιήσουμε αποστολές στο διεθνή διαστημικό σταθμό, είναι αποστολές κόστους 35 εκατομμυρίων δολαρίων. Θέλουμε να προσφέρουμε πιο ασφαλείς και πιο προσιτές αποστολές στο διάστημα, απευθυνόμενοι σε περισσότερους ενδιαφερόμενους" έχει ξεκαθαρίσει στο παρελθόν ο Jeff Bezos. Το 2011 ένα ατύχημα στο σκάφος που χρησιμοποιούσε η εταιρεία για τις δοκιμές της και είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση του χρονοδιαγράμματος δεν τον αποθάρρυνε, ο οποίος μάλιστα δήλωνε αποφασισμένος να προχωρήσει. Ενδεικτική ήταν η απάντησή του σε σχετικές ερωτήσεις που δέχτηκε τότε. "Η αιτία που αποκαλούμε αυτές τις πτήσεις ως πτήσεις δοκιμών ή ανάπτυξης είναι επειδή ακριβώς δεν ξέρουμε αν όλα θα κυλήσουν ομαλά. Αν ήταν αλλιώς δεν θα τις αποκαλούσαμε δοκιμές".

Και αν αυτό το ταξίδι από την τεχνολογία στο διάστημα είναι μια διαδρομή που την έχουν κάνει και άλλοι, ο Jeff Bezos επενδύει μέρος της προσωπικής του περιουσίας (υπολογίζεται στα 20 δισ. δολάρια) και του χρόνου του και σε μερικές ακόμα δραστηριότητες.  Αυτή που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω του αντικειμένου της, που είναι πολύ διαφορετικό από το τεχνολογικό προφίλ του κ. Bezos είναι η συμμετοχή του σε μια αλυσίδα καταστημάτων χειροποίητης κατασκευής και πώλησης δοχείων αρωματικών κεριών. Η απόκτηση του 20% της Glassybaby πριν από τέσσερα χρόνια ήταν αποτέλεσμα μίας συνάντησης (που ο ίδιος προκάλεσε) με την ιδιοκτήτρια της εταιρείας που τότε διέθετε ένα μόλις κατάστημα. O λόγος της επένδυσης είναι ότι του άρεσε πάρα πολύ το συγκεκριμένο προϊόν αλλά και το πνεύμα της Lee Rhodes, με την οποία διατηρεί, όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα, μια επαφή μία φορά το χρόνο. Αυτή τη στιγμή η Glassybaby έχει τρία σημεία πώλησης, αναζητεί χώρο για ένα τέταρτο στη Νέα Υόρκη, έχει σε πλήρη λειτουργία το ηλεκτρονικό της κατάστημα, ενώ η Lee Rhodes έλαβε τη διάκριση του Enterpreneur για το 2011 από το ομώνυμο περιοδικό.   

Μία άλλη εξίσου ιδιαίτερη και πολύ μεγαλύτερη επένδυση είναι η χρηματοδότηση με 42 εκατομμύρια δολάρια του ιδρύματος Long Now Foundation για την κατασκευή ενός γιγαντιαίου ρολογιού που θα λειτουργεί ασταμάτητα για τα επόμενα 10.000 χρόνια. Ο ίδιος πιστεύει ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα αντικατοπτρίζει πλήρως τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Amazon, κάθε project της οποίας εξετάζεται σε βάθος χρόνου και όχι σε μικρό χρονικό ορίζοντα 2 ή 3 χρόνων. "Μας αρέσει να σπέρνουμε περιμένοντας 5 έως 7 χρόνια για να δούμε το αποτέλεσμα και είμαστε πολύ πεισματάρησες πάνω σε αυτό. Είμαστε πεισματάρηδες στο όραμά μας και ευέλικτοι στις λεπτομέρειες". Το project του Long Now Foundation είναι ακόμα στη διαδικασία της υλοποίησης, το ρολόι θα έχει ύψος μεγαλύτερο από 65 μέτρα (200 πόδια), κατασκευάζεται σε κάποιο άγνωστο σημείο στο Δυτικό Τέξας και ελάχιστες φωτογραφίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας.  

Παρά το γεγονός ότι ο Jeff Bezos δραστηριοποιείται σε αρκετούς διαφορετικούς τομείς, η πρώτη αγάπη (το Internet) φαίνεται ότι είναι και παντοτινή. "Είναι πολύ δύσκολο να σκεφτώ τον εαυτό μου να απασχολείται σε μια πιο συναρπαστική -από το Internet- αγορά. Είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους ξυπνάω κάθε πρωί ενθουσιασμένος."

Πηγές: Wall Street Journal, Wired, Washington Post, BBC, Wikipedia, Haffington Post.

Σημείωση: Ένα ακόμη project του Jeff Bezos, το οποίο δεν έχει προχωρήσει ήταν η δημιουργία ενός αερόσακου για κινητά τηλέφωνα. Μάλιστα, έχει κατατεθεί σχετική αίτηση για κατοχύρωση της πατέντας μιας λύσης, η οποία θα αντιλαμβανόταν πότε το κινητό τηλέφωνο βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση που θα είχε ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του "αερόσακου", ο οποίος θα εξασφάλιζε την ομαλή προσγείωση της συσκευής. Κάποιοι μάλιστα συσχετίζουν τη συγκεκριμένη λύση με την ερευνητική δουλειά που έχει γίνει από τη Blue Origin.

 

 

JEFF BEZOS,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,CYBERCULTURE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home