Facebook για μπόμπιρες!

Facebook για μπόμπιρες!

Ο γιος του Mandeep Singh Dhillon, Zoraver, έμαθε να βγάζει φωτογραφίες με την κάμερα του υπολογιστή σε ηλικία τεσσάρων χρονών και αμέσως θέλησε να μοιραστεί διαδικτυακά το κατόρθωμά του με συγγενείς. Ο πατέρας του, σε αντίθεση με τους περισσότερους γονείς που δε θα χαροποιούνταν ιδιαίτερα από το γεγονός ότι το παιδί τους θέλησε σε τόσο μικρή ηλικία να γίνει μέλος της παγκόσμιας ιντερνετικής κοινότητας, σκέφτηκε ότι είναι ωραίο το παιδί του να αναπτύξει από νωρίς δεξιότητες που θα του φανούν χρήσιμες για το υπόλοιπο της ζωής του. Ωστόσο, φοβόταν να επιτρέψει και την ανεξέλεγκτη πρόσβαση του Zoraver στο αχανές διαδίκτυο. Και τότε είχε μια καταπληκτική ιδέα… 

Τρία χρόνια και  πολύ δουλειά αργότερα, ολοκλήρωσε το Togetherville μια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης κατασκευασμένη ειδικά για παιδιά ηλικίας έξι έως δέκα ετών. Σκοπός της εφαρμογής είναι να προφυλάξει τα παιδιά από τους διαδικτυακούς κινδύνους ενώ παράλληλα τους επιτρέπει μια ασφαλή αλληλεπίδραση με τον κόσμο. Το site ξεκίνησε τη λειτουργία του χτες το βράδυ. 

Το Togetherville επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργήσουν ένα κύκλο γνωριμιών για τα παιδιά τους με βάση τον δικό τους κύκλο στο facebook. Τα παιδιά στη συνέχεια έχουν τη δυνατότητα να μιλούν, να ανταλάσσουν πληροφορίες και να αλληλεπιδρούν με τα παιδιά των οικογενειακών φίλων και ορισμένους ενηλίκους που οι γονείς τους έχουν επιλέξει. Στην ιστοσελίδα, εκτός των άλλων, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να παίξουν παιχνίδια ειδικά σχεδιασμένα για την ηλικία τους, να “ζωγραφίσουν”, να δουν και να μοιραστούν βίντεο. Επίσης, μπορούν να σχολιάσουν τα post των φίλων τους μέσα από ένα μενού προεπιλεγμένων φράσεων. Αν θέλουν να γράψουν κάτι, το οποίο δεν υπάρχει σαν προεπιλογή, μπορούν να ζητήσουν να προστεθεί. 

Ο δημιουργός της  ιστοσελίδας θεωρεί ότι το εγχείρημά  του βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες απαραίτητες  στο σύγχρονο κόσμο και τρόπο  ζωής. «Διδάσκουμε τα παιδιά από  πολύ μικρή ηλικία να μην φανερώνουν την ταυτότητά τους στο διαδίκτυο, να μην γνωρίζει κανείς ποιοι είναι, αλλά τους διδάσκουμε και κάποια άσχημα πράγματα», δηλώνει. «Τα παιδιά δεν  μαθαίνουν πώς να γίνονται υπεύθυνα». 

Ο Dhillon δήλωσε ότι η εγγραφή στην ιστοσελίδα θα είναι δωρεάν και δε θα περιέχει διαφημίσεις. Τα έσοδά της θα προέρχονται –τουλάχιστον κατά ένα μέρος- από τις διαδικτυακές αγορές που θα επιτρέπουν οι γονείς να κάνουν τα παιδιά τους μέσω του site. Η Ann Miura-Ko, συνέταιρος στην εταιρεία Floodgate, μία από τους κυρίους μετόχους της ιστοσελίδας θεωρεί ότι το επιχειρηματικό μοντέλο της είναι ασαφές έχει όμως δυνατότητες να γίνει επικερδές. «Όταν έχεις γονείς και παιδιά στο ίδιο σύστημα υπάρχουν πολλές δυνατότητες», δήλωσε η Miura-Ko. Η Floodgate ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες που επένδυσαν στο Twitter και το Digg, γεγονός που την καθιστά κατά κάποιον τρόπο “ειδική” στον εντοπισμό των νέων τάσεων στην κοινωνική δικτύωση.

Φυσικά, δεν έχουν  λείψει ο σκεπτικισμός και οι κριτικές για το νέο αυτό εγχείρημα. Μια  κοινωνιολόγος δήλωσε: «Από την πλευρά των παιδιών δεν μπορώ να καταλάβω ποιο είναι το όφελος. Πιστέψτε με, τα παιδιά θα βρουν τον τρόπο να χειρίζονται  την τεχνολογία όταν έρθει η ώρα».

Η δημιουργία της  ιστοσελίδας ανοίγει νέα θέματα προς συζήτηση όσον αφορά το διαδίκτυο  και τη σχέση μας με αυτό. Βρισκόμαστε  μπροστά στην πρώτη γενιά που  ουσιαστικά γεννιέται και μεγαλώνει  μέσα στο διαδίκτυο, παρακολουθώντας  τους γονείς της να μιλάνε, να ενημερώνονται  και να αλληλεπιδρούν μέσα από  έναν υπολογιστή. Πόσο νόημα έχει να αποτρέπουμε τα παιδιά από το να ασχοληθούν με μια πρακτική που εμείς εξασκούμε κατά κόρον; Μήπως είναι πιο σοφό αντί να τα τρομοκρατούμε για τους κινδύνους που υπάρχουν “εκεί έξω” να θέσουμε απλά τις σωστές βάσεις για την αυτοπροστασία τους;

SOCIAL MEDIA,TOGETHERVILLE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home