Έξι photo apps για κάθε γούστο

Έξι photo apps για κάθε γούστο

Τα photo apps είναι ίσως η πιο δημοφιλής οικογένεια εφαρμογών, ιδιαίτερα μετά την επιτυχία που είχε το Instagram. Βέβαια, καλό και άγιο το συγκεκριμένο αλλά δεν είναι το μοναδικό app στο χώρο της φωτογραφίας. Πιθανότατα μάλιστα δεν είναι και το καλύτερο, όσον αφορά αριθμό φίλτρων, δημιουργικότητα κ.α. αφού υπάρχουν κάποια που θα λέγαμε ότι υπερέχουν στον έναν ή στον άλλο τομέα.

Τα βάλαμε λοιπόν κάτω, χρησιμοποιήσαμε πολλές τέτοιες εφαρμογές και επιλέξαμε έξι συνολικά για να παρουσιάσουμε και να σας δείξουμε τα χαρακτηριστικά τους. Ποια είναι τα δυνατά χαρτιά τους; Ποιες μπορούν να χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικά με τις άλλες; Ποιες έχουν social χαρακτηριστικά…


Instagram

Διαθέτοντας 150 εκατομμύρια χρήστες το μήνα, το Instagram είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς στα φωτογραφικά apps. Ποια είναι τα μυστικά της επιτυχίας του; Πιθανολογούμε ότι είναι το πολύ απλό περιβάλλον χρήσης και o social χαρακτήρας του τα στοιχεία αυτά που μας έβαλαν όλους τα τελευταία χρόνια στο τρυπάκι να δοκιμάσουμε τις δημιουργικές μας ικανότητες στην χρήση φίλτρων αλλά και στην φωτογράφηση αντικειμένων, εικόνων, καθημερινών παραστάσεων, που άλλες εποχές (όχι πολύ πίσω) δεν θα τις παρατηρούσαμε με τόσο… καλλιτεχνική ματιά.

Με την τεράστια βάση χρηστών που διαθέτει το σίγουρο είναι ότι μπορείς να ανακαλύψεις εξαιρετικούς φωτογράφους (ή δημιουργούς) για κάθε θέμα που μπορεί να σε ενδιαφέρει από όλο τον κόσμο και να συνδεθείς μαζί τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το 2013 ο  Murad Osmann με τις θεματικές φωτογραφίες #followmeto, ο οποίος και εκτίναξε τον αριθμό των followers του σε κοντά 400.000.  

Ανάμεσα στις φωτογραφικές εφαρμογές είναι και το μοναδικό app που σου επιτρέπει να ανεβάσεις video μέγιστης διάρκειας 15 δευτερολέπτων, χαρακτηριστικό που σημειώνει ιδιαίτερη επιτυχία παρά το μικρό χρονικό διάστημα στο οποίο είναι διαθέσιμο.

 

EyeEM

Μπορούμε να ισχυριστούμε ότι είναι πιο δημιουργικό από το Instagram και ταυτόχρονα έχει και αυτό social χαρακτήρα, όμως υπολείπεται πάρα, μα πάρα πολύ σε αριθμό χρηστών. Γιατί λέμε ότι είναι πιο δημιουργικό; Έχει πολύ μεγαλύτερο αριθμό φίλτρων και ταυτόχρονα επιτρέπει το ανέβασμα φωτογραφιών στο format των διαστάσεων που την έχουμε τραβήξει χωρίς τον απαραίτητο περιορισμό της τετράγωνης φωτογραφίας που έχει το Instagram.

To interface του είναι εξίσου απλό, με τα hashtags να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που έχουμε συνηθίσει. Επιπρόσθετα όμως προσφέρουν και μια ακόμα λειτουργία. Αν σου αρέσουν οι λήψεις που είναι κάτω από συγκεκριμένο hashtag μπορείς να το εντάξεις ως favorite στο προφίλ σου και να το ακολουθείς. Έτσι λοιπόν τα follow που κάνουμε πάνε ένα βήμα παραπάνω από συγκεκριμένα πρόσωπα, αγγίζοντας και φωτογραφικά θέματα.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι τα missions, που δεν είναι άλλο από φωτογραφικοί διαγωνισμοί από την κοινότητα χρηστών του EyeEm με συγκεκριμένο hashtag. Όμως πάλι διαφοροποιούμενο από το Instagram, στο EyeEm έχεις την ευκαιρία να βρεις όλους τους ενεργούς διαγωνισμούς σε μια μόνο σελίδα.

 

Pixlr-o-matic

Δεν είναι social εφαρμογή, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να κάνεις share κάθε φωτογραφία σου σε όλα τα social networks που ανήκεις. Είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές app για την επεξεργασία των φωτογραφιών διαθέτοντας πολύ περισσότερα φίλτρα και εφέ από το Instagram τα οποία μάλιστα πολλαπλασιάζονται εφόσον σε κάθε κατηγορία επιλέξουμε «more».

H διαχείριση της εφαρμογής είναι πάρα πολύ απλή. Ανοίγεις το app, τραβάς ή επιλέγεις μια φωτογραφία από τη συλλογή σου και αμέσως μετά αρχίζει ο πειραματισμός με τα εφέ. Χωρισμένα σε τρεις μεγάλες κατηγορίες, έχεις τη δυνατότητα να συνδυάσεις σε κάθε εικόνα, έως και τρία διαφορετικά (ένα από κάθε κατηγορία) και να αποθηκεύσεις το τελικό αποτέλεσμα. Παράλληλα, αν δεν σου αρέσει το οποιοδήποτε πείραγμα της φωτογραφίας, έχεις πάντα τη δυνατότητα να ξεκινήσεις από την αρχή.

Το pixlr-o-matic app μπορείς να το βρεις επίσης και σε web περιβάλλον για ηλεκτρονικού υπολογιστή. Έτσι έχεις τη δυνατότητα να πειράξεις κάθε φωτογραφία που έχεις αποθηκευμένη στο PC ή σε κάποιο εξωτερικό σκληρό δίσκο και να την σώσεις με τη νέα της μορφή.  

 

Photoshop Express

To γνωστό πρόγραμμα επεξεργασίας της Adobe έχει και μια πιο ελαφριά έκδοση για κινητά τηλέφωνα. Στην εφαρμογή Photoshop Express βρίσκουμε μια σειρά εργαλείων, γνωστών από το κανονικό πρόγραμμα, προσαρμοσμένων βέβαια στο περιβάλλον μιας οθόνης αφής. Όπως μπορείς να φανταστείς, κάποια από αυτά τα εργαλεία επεξεργασίας είναι μοναδικά και δεν θα τα συναντήσεις σε κάποια άλλη εφαρμογή.

Μολονότι έχει γίνει αρκετή δουλειά ώστε το περιβάλλον να γίνει ευκολότερο, χρειαζόμαστε λίγο παραπάνω χρόνο προσαρμογής ώστε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις επιλογές που μας προσφέρει, ειδικά αν στο παρελθόν δεν είχαμε κάποια επαφή με το αντίστοιχο πρόγραμμα της Adobe στον υπολογιστή μας.

Από την εφαρμογή δεν απουσιάζουν και κάποια Instagram like φίλτρα τόσο χρωματικά όσο και για το περίγραμμα των φωτογραφιών, ωστόσο είναι πολύ λιγότερα από αυτά που θα βρούμε σε άλλες εφαρμογές.

 

Snapseed

 

Είναι εύκολη, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε κάποιες κοινότητες χρηστών και είναι βραβευμένη ως η καλύτερη φωτογραφική εφαρμογή του 2012 (TIPA). To Snapseed είναι πραγματικά μια πολύ καλή επιλογή για όσους θέλουν να διορθώνουν ή να επεξεργάζονται χρωματικά τις φωτογραφίες του κινητού.

Μεγάλο ατού είναι επίσης το πολύ εύκολο interface, καθώς ο γενικός κανόνας είναι ότι σε κατηγορία επιλογών, κινώντας το δάχτυλό μας κάθετα πάνω στη φωτογραφία επιλέγουμε ποια λειτουργία θέλουμε, ενώ οριζόντια προσαρμόζουμε τα επίπεδα διόρθωσης. Ταυτόχρονα, κάθε φορά που ανοίγουμε μια λειτουργία για πρώτη φορά, εμφανίζεται στην οθόνη ένας σύντομος βοηθός για τις επιλογές κινήσεων που έχουμε.

Η εφαρμογή δεν έχει δυνατότητες share μέσα από το περιβάλλον της (εκτός Google+) ωστόσο οι φωτογραφίες που επεξεργαζόμαστε αποθηκεύονται σε ξεχωριστή συλλογή στη μνήμη του κινητού. Από εκεί πλέον μπορούμε να κάνουμε share σε όποιο social network θέλουμε.

 

Photo Wonder

Το περιβάλλον της συγκεκριμένης εφαρμογής ειδικά στην πρώτη της σελίδα δεν σε προδιαθέτει για να τη χρησιμοποιήσεις, καθώς δείχνει αρκετά παιδικό, όμως κρύβει μερικές σπάνιες δυνατότητες επεξεργασίας φωτογραφιών. Ανάμεσα σ’ αυτές συμπεριλαμβάνονται το collage δύο, τριών, τεσσάρων ή πέντε φωτογραφιών σε μία με δυνατότητες zoom in σε σημεία που θέλουμε να επικεντρωθούμε σε κάθε μια από αυτές, η δυνατότητα οριζόντιας αντιστροφής της φωτογραφίας (καθρέφτης) ή κάθετης.

Το Photo Wonder έχει μια αρκετά μεγάλη ποικιλία φίλτρων αλλά και πολλές ακόμα επιλογές επεξεργασίας. Από την άλλη πλευρά το app δεν έχει κάποιο in app social network ούτε και δυνατότητες sharing (εκτός και αν έχετε λογαριασμό στο κινέζικο baidu) όμως όπως και στις υπόλοιπες τέτοιες εφαρμογές οι επεξεργασμένες φωτογραφίες σώζονται στη μνήμη του κινητού και από εκεί πλέον έχουμε όλες τις δυνατότητες που θέλουμε.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home