Τέλος εποχής για τους ευρωπαίους κατασκευαστές

Μια σημειολογική προσέγγιση της εξαγοράς της Nokia από τη Microsoft

Τέλος εποχής για τους ευρωπαίους κατασκευαστές

Σχεδόν 32 χρόνια μετά την ιστορική απόφαση του τότε διευθύνοντος συμβούλου της Nokia, Γιόρμα Όλιλα να δώσει έμφαση η φινλανδική εταιρεία στα κινητά, το συγκεκριμένο τμήμα της φιλανδικής εταιρείας περνάει στα χέρια ενός αμερικάνικου παίκτη. Μαζί με αυτήν την κίνηση ολοκληρώνεται και η εποχή αποδόμησης όλων των ευρωπαίων κατασκευαστών κινητής τηλεφωνίας, οι οποίοι πολλά χρόνια πριν κυριάρχησαν στην αγορά.

Για όσους δεν έζησαν τη δεκαετία του 90 αξίζει να αναφέρουμε ότι το σκανδιναβικό δίπολο Nokia και Ericsson αποτελούσε σημείο αναφοράς, η Siemens ένα σημαντικό παίκτη και οι γαλλικές Alcatel και Sagem μια καλή εναλλακτική. Κάπου εκεί κοντά στις δύο τελευταίες και η ολλανδική Philips. Σε ένα βαθμό θα έλεγε κάποιος ότι αυτή η σημαντική παρουσία των ευρωπαίων κατασκευαστών ήταν και μια φυσιολογική εξέλιξη, καθώς το standard GSM, που χρησιμοποιήθηκε από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, ήταν μια ευρωπαϊκή πατέντα.

Σιγά, σιγά όμως κανείς από τους παραπάνω παίκτες δεν επιβίωσε στην πολύ ανταγωνιστική αγορά της κινητής. Οι Alcatel και Sagem πέρασαν σε κινέζικα χέρια, η Philips το ίδιο, η Siemens ταλαιπωρήθηκε από δικές της «αστοχίες» και αργότερα ολοκλήρωσε την πτωτική της πορεία κάτω από τον έλεγχο της BenQ (Ταϊβάν). Αντίστοιχα, η Ericsson στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 2000 προσπάθησε να αναβιώσει την παλιά της αίγλη μέσα από την κοινοπραξία Sony Ericsson, με τα γνωστά αποτελέσματα της δημιουργίας της Sony mobile πλέον. Τελευταίο κομμάτι σ’ αυτό το παζλ το πέρασμα της Nokia στα χέρια της Microsoft. Μιας εταιρείας που αξίζει να θυμίσουμε ότι το 2005 ανήκε στα 10 πιο πολύτιμα brands σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα, η ετήσια αναφορά του αμερικάνικου BusinessWeek εκείνης της εποχής ανέφερε ότι «η Nokia θα μπορούσε να δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην Apple και στις πωλήσεις του iPod, καθώς συγκλίνουν η μουσική με τα κινητά τηλέφωνα». Τελικά, όπως φάνηκε από τις εξελίξεις των επόμενων χρόνων, οι ρόλοι αντιστράφηκαν και οι αναλύσεις έπεσαν έξω, προφανώς γιατί δεν μπορούσαν να ποντάρουν στο απροσδόκητο, αυτό της εισόδου της Apple στην κινητή.

Μετά τη χθεσινή συμφωνία, το παιχνίδι στο χώρο των κινητών περνάει συνολικά (θα λέγαμε και αμετάκλητα) στο γήπεδο των ΗΠΑ και βέβαια της Ασίας. Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας από την Αμερική, τη Νότιο Κορέα, την Ιαπωνία και βέβαια την Κίνα θα καθορίζουν από εδώ και στο εξής τις εξελίξεις στην συγκεκριμένη αγορά. Στον αντίποδα, η μόνη σημαντική παρουσία των ευρωπαίων παικτών στο χώρο της κινητής (και ίσως της τεχνολογίας συνολικά) περιορίζεται πλέον στο πεδίο της υποδομής των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, όπου η γιγάντωση των ανταγωνιστικών εταιρειών από την Κίνα μειώνει σταδιακά το «διεθνές αποτύπωμα» των Ευρωπαίων. Και αυτό προφανώς δεν είναι πρόβλημα που περιορίζεται μόνο μέσα στις ευρωπαϊκές εταιρείες αλλά πιθανότατα έχει τις ρίζες του στην συνολική αδυναμία της Ευρώπης να αντιληφθεί και να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις.

ΕΥΡΩΠΗ,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,MICROSOFT,NOKIA,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home