Αιτία οικογενειακής έντασης η τεχνολογία και το Internet

Deasy @ 19.07.2016
Αιτία οικογενειακής έντασης η τεχνολογία και το Internet

Καθώς η τεχνολογία και το Internet εισβάλουν όλο και περισσότερο στην καθημερινότητα μιας οικογένειας εκτός από τα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν, μπορούν να προκαλέσουν και συγκρούσεις αλλά και αποδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ γονιών και παιδιών. Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας της Kaspersky Lab και του  ινστιτούτου «iconKids & Youth», που πραγματοποιήθηκε σε 3.700 οικογένειες σε επτά χώρες, είναι ενδεικτικά.

 Η έρευνα δείχνει ότι η παραδοσιακή οικογενειακή δυναμική διαταράσσεται σε διάφορα επίπεδα με τις αφορμές-αιτίες να ποικίλουν και μάλιστα 1 στους 3 γονείς (31%) πιστεύει ότι το Internet τον απομονώνει από τα παιδιά του. Συγκεκριμένα, ενώ στο παρελθόν οι γονείς ήταν οι πρώτοι στους οποίους στρέφονταν τα παιδιά όταν αναζητούσαν απαντήσεις σε ερωτήσεις ή συμβουλές, ένας στους τέσσερις (23%) γονείς δηλώνει πλέον ότι τα παιδιά του προτιμούν να συνδέονται στο Διαδίκτυο αντί να τους μιλήσουν. Επιπλέον, σχεδόν οι μισοί (42%) γονείς δεν είναι «φίλοι» με τα παιδιά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ένας στους πέντε (18%) πιστεύει ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα παιδιά του θα το θεωρούσαν ντροπιαστικό.

Η σύγκρουση μεταξύ των μελών της οικογένειας μπορεί να επιδεινώνεται από το γεγονός ότι οι συσκευές που χρησιμοποιούνται για σύνδεση στο Διαδίκτυο είναι συχνά κοινόχρηστες. Τα 2/3 των οικογενειών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι μοιράζονται έναν οικογενειακό υπολογιστή. Ως αποτέλεσμα αυτού, το 1/3 (31%), παραπονιέται ότι το παιδί του έχει σπάσει κάτι που βρίσκεται σε μια συνδεδεμένη συσκευή ή έχει «μολύνει» συσκευές με ιό ενώ βρισκόταν online (30%). Ακόμη, το 1/4 (24%) αναγκάστηκε να πληρώσει για κάτι που το παιδί του είχε παραγγείλει ή «κατεβάσει». Ομοίως, το 13% των παιδιών κατηγορεί τους γονείς του για το σπάσιμο μιας συσκευής και το 16% παραπονιέται ότι οι γονείς του είχαν διαγράψει κατά λάθος μερικά από τα δεδομένα του.

Τα παραπάνω συμπεράσματα φέρνουν στην επιφάνεια και την ανάγκη υιοθέτησης νέων συμπεριφορών και από τις δύο πλευρές (γονείς-παιδιά) εφόσον θέλουν να διατηρηθεί η παραδοσιακή οικογενειακή δυναμική. Σ’ αυτό το περιβάλλον λοιπόν οι γονείς θα πρέπει να αναπτύξουν τις δικές τους τεχνικές ικανότητες και να οικοδομούν σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, θέτοντας ταυτόχρονα και κάποιους βασικούς κανόνες για τη χρήση του Διαδικτύου και των συσκευών, ώστε να αποφεύγονται οι συγκρούσεις. Εξίσου σημαντικό είναι οι οικογένειες να συζητούν συνεχώς για το πώς μπορούν να εντοπίσουν και να απαντήσουν σε πιθανούς online κινδύνους.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home