Σημαντική αύξηση κερδοφορίας για τον ΟΤΕ

Deasy @ 26.02.2015
Σημαντική αύξηση κερδοφορίας για τον ΟΤΕ

Με ένα πολύ θετικό τρίμηνο έκλεισε μια εξίσου θετική χρονιά για τον όμιλο ΟΤΕ, όπως αναδεικνύεται από τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα. Συγκεκριμένα, ο ΟΤΕ κατέγραψε στο τέταρτο τρίμηνο του 2014 αύξηση στα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του κατά 72,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, επίδοση που οδήγησε τα κέρδη του Οργανισμού στο σύνολο της χρονιάς στα επίπεδα των 317,3 εκατομμυρίων ευρώ. Σε σχέση με το 2013 η αύξηση που καταγράφεται από έτος σε έτος αγγίζει το 30%.

Σε γενικές γραμμές, το σύνολο των επιδόσεων του Οργανισμού είναι θετικές, παρά την μικρή μείωση του τζίρου κατά 3,3%, μια πτώση που οφείλεται κατά κύριο λόγω στις αλλαγές των τελών τερματισμού. Αντίθετα, στοιχεία, όπως η μείωση του δανεισμού, η μείωση των εξόδων κ.α. ήταν τα κύρια στοιχεία που οδήγησαν τον Όμιλο στην θετική τροχιά που αναφέραμε προηγουμένως. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, η διοίκηση του Ομίλου θα προτείνει τη διανομή μερίσματος στους μετόχους, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια.

Στα θετικά σημεία των επιδόσεων του ΟΤΕ ξεχωρίζει η σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, της οποίας τα έσοδα στο τέταρτο τρίμηνο κατέγραψαν μικρή αύξηση σε σχέση με το 2013, κλείνοντας έτσι μια διαδρομή 27 τριμήνων με αρνητικό πρόσημο. Στην κινητή τηλεφωνία Ελλάδας, τα έσοδα της Cosmote μειώθηκαν κατά 4,9%, με σταθερές τάσεις βελτίωσης από τρίμηνο σε τρίμηνο.

Στη σταθερή τηλεφωνία Ρουμανίας είχαμε μείωση εσόδων κατά 6,9% στο τέταρτο τρίμηνο του 2014, λόγω της πτώσης των εσόδων από χονδρική που οφείλεται στη μείωση των τελών τερματισμού, ενώ στην κινητή τηλεφωνία της ίδιας χώρας τα έσοδα έπεσαν 8,4% επίσης λόγω της σημαντικής μείωσης των τελών τερματισμού την προηγούμενη Άνοιξη. Αντίστοιχα, ο ίδιος λόγος οδήγησε και σε μείωση των εσόδων που προέρχονται από την AMC στην Αλβανία (-8,5%). Όσον αφορά τον υπόλοιπο τζίρο της εταιρείας αυτός άγγιξε τα 140,7 εκατομμύρια, αυξημένος κατά 8,2%, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στις επιδόσεις της OTE Globe.

Όσον αφορά την πελατειακή βάση της εταιρείας στην Ελλάδα, κατά το τέταρτο τρίμηνο είχαμε τις εξής μεταβολές:

-          το δ' τρίμηνο ο ΟΤΕ προσέλκυσε 32.000 νέους συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών λιανικής, φθάνοντας συνολικά τους 1.367.000 πελάτες

-          σημαντική αύξηση πελατών στις υπηρεσίες τηλεόρασης (33.000) οι οποίοι στο κλείσιμο της χρονιάς ανέρχονταν σε 353.000.

-          οι πελάτες κινητής τηλεφωνίας Cosmote στο τέλος της χρονιάς έφθασαν τα 7,3 εκατομμύρια, 2,6% λιγότεροι σε σχέση με ένα χρόνο πριν

Στην ανακοίνωσή του ο Όμιλος αναφέρεται και στις προοπτικές της επόμενης χρονιάς, εκτιμώντας ότι το 2015 θα συνεχίσει να σταθεροποιεί τις επιδόσεις του στην Ελλάδα σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία, με τη συνεχή ενίσχυση των νέων υπηρεσιών, με σταθερότερα έσοδα από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και με ένα πιο ξεκάθαρο κανονιστικό περιβάλλον, αλλά και μια ευνοϊκότερη βάση σύγκρισης. Ο έντονος ανταγωνισμός και η μείωση των τελών τερματισμού θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις επιδόσεις σε Ρουμανία και Αλβανία.

Επιπλέον, η εταιρεία έχει λάβει ήδη μέτρα για τη συγκράτηση του κόστους, τα οποία συνεχίζουν να αποδίδουν, ενώ θα συνεχίσει να αναλαμβάνει περαιτέρω πρωτοβουλίες για τον περιορισμό  των λειτουργικών της εξόδων. Στόχος του ΟΤΕ είναι να συνεχίσει να επενδύει στην ανάπτυξη τεχνολογικών υποδομών της Ελλάδας και της Ρουμανίας στα ίδια επίπεδα με το 2014, με τις επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία το 2015 να εκτιμώνται σε περίπου 500 εκατομμυρίων, εξαιρουμένων των πληρωμών για άδειες φάσματος. Λόγω των χαμηλότερων πληρωμών για τόκους και της ορθής διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης, o OTE αναμένει ότι οι ελεύθερες ταμειακές ροές του θα ξεπεράσουν τα 500 εκατομμύρια και το 2015.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ,OTE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home