Nokia Lumia 900 review

H εναλλακτική πρόταση στα superphones...

Εδώ και περίπου 1,5 χρόνο, η Nokia βρίσκεται απέναντι σε μία τεράστια πρόκληση: να ανακάμψει και να καταφέρει να ξαναγίνει η κορυφαία εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων. Για να το πετύχει αυτό, πρέπει να έχει ισχυρή παρουσία στα smartphones και γι’ αυτό αποφάσισε να συνεργαστεί με τη Microsoft και να ενσωματώσει τα Windows Phone στις συσκευές της.

Το πρώτο δείγμα της συνεργασίας στα υψηλά στρώμματα της αγοράς ήταν το Lumia 800. Μία συσκευή με πολύ καλά χαρακτηριστικά και δυνατότητες, η οποία, όμως, είχε ορισμένες ...παιδικές ασθένειες. Αυτές ακριβώς προσπαθεί να διορθώσει το Lumia 900, το μεγάλο “αδελφάκι” του Lumia 800, το οποίο είναι πλέον διαθέσιμο και στην ελληνική αγορά.

Η πρώτη εντύπωση που έχεις όταν κρατάς για πρώτη φορά το Lumia 900 είναι πως είναι αρκετά πιο εντυπωσιακό από το 800. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η οθόνη, τεχνολογίας AMOLED είναι στις 4,3 ίντσες όταν στο 800 είναι στις 3,7 ίντσες. Έχοντας εμπειρία και από τις δύο συσκευές, προσωπικά θεωρώ εξαιρετικά χρήσιμη τη μεγαλύτερη οθόνη. Η ανάλυση είναι στα 800x480 pixels και μπορεί ο ανταγωνισμός να προσφέρει υψηλότερες αναλύσεις, εμένα μου φάνηκε ιδιαίτερα φωτεινή και “πρακτική”. Ιδίως στην αναπαραγωγή video δεν είχα κανένα απολύτως πρόβλημα.

Σχεδιαστικές αλλαγές

Από πλευράς σχεδιασμού, η πρώτη αίσθηση είναι πως πέραν του μεγέθους, δεν έχει πολλές διαφορές σε σχέση με το Lumia 800. Αυτό δεν είναι ακριβές. Υπάρχουν διαφορές και σχετίζονται με τις θύρες. Το 800 έχει ένα “πρόβλημα”. Για να το φορτίσεις, πρέπει να ανοίξεις ένα μικρό “πορτάκι” που παραμένει ανοικτό κατά τη διάρκεια της φόρτισης με κίνδυνο να σπάσει. Στο Lumia 900 η Nokia επέστρεψε στα παλιά: μία απλή θύρα microUSB στην οποία η πρόσβαση γίνεται πολύ εύκολα. Αντίστοιχα, για να βάλεις τη SIM κάρτα, δεν χρειάζεται να ανοίξεις το manual. Απλώς, χρησιμοποιείς ένα μικρό εξάρτημα που υπάρχει μέσα στο κουτί και μοιάζει με συνδετήρα. Κάτι αντίστοιχο με το iPhone.

Εκεί που τα δύο Lumia μοιάζουν, από σχεδιαστικής πλευράς, είναι ότι είναι “στιβαρά”. Αισθάνεσαι ότι κρατάς μία πραγματικά ποιοτική συσκευή. Αίσθηση που δεν στη βγάζουν όλα τα superphones που κυκλοφορούν στην αγορά αυτή τη στιγμή.

Πηγαίνοντας σε επίπεδο χρήσης, η συσκευή είναι γρήγορη. Ο επεξεργαστής είναι στα 1,4 GHz και είναι πολύ γρήγορος παρά το γεγονός ότι δεν έχει τέσσερις πυρήνες όπως συμβαίνει με τον ανταγωνισμό. Τα Windows Phone δείχνουν να κάνουν καλύτερη διαχείριση της μνήμης και των δυνατοτήτων του επεξεργαστή και αυτό φαίνεται στην καθημερινή χρήση.

Η κάμερα με την ανάλυση των 8 megapixel προσφέρει τη δυνατότητα για ποιοτικές φωτογραφίες και video, ενώ, από τεχνικής πλευράς, υπάρχουν όλα τα καλούδια που αναζητούμε σε ένα smartphone (π.χ. WiFi, Bluetooth, GPS)

Τα Windows

Το μεγάλο ερώτημα έχει να κάνει με τα Windows Phone. Προσωπικά θεωρώ ότι είναι αρκετά υποκειμενικό ποιό είναι το καλύτερο λειτουργικό σύστημα. Η απάντηση στο ερώτημα είναι “ότι βολεύει τον καθένα”. Το μεγάλο πλεονέκτημα των Windows Phone είναι τα tiles που είναι αρκετά όμορφα και πρακτικά και η ενοποίηση των πλατφορμών social media (Windows Live, Facebook, Twitter, LinkedIn) που κάνουν και βελτιώνει σημαντικά την ευχρηστία. Από την άλλη, δεν έχουν τον ίδιο αριθμό εφαρμογών με το Android ή το iOS, αλλά η πραγματικότητα είναι πως ελάχιστες είναι οι εφαρμογές που θα σας λείψουν.

Εκεί που θεωρώ ότι τα Windows Phone έχουν προβάδισμα σε σχέση με τον ανταγωνισμό είναι στην αντοχή της μπαταρίας. Όντας αυτό που θα αποκαλούσε κανείς power user, το γεγονός ότι το Lumia 900 άντεξε 12 ώρες χωρίς φόρτιση είναι αρκετά εντυπωσιακή επίδοση. Τα Android smartphones που έχω δοκιμάσει, μου ζητούν να τα φορτίσω ύστερα από 7-9 ώρες συνήθως.

Να το πάρω;

Κλασική ερώτηση, ιδίως για μία συσκευή που κοστίζει 599 ευρώ. Σε αυτό το επίπεδο, ο ανταγωνισμός είναι πολύ ισχυρός με συσκευές όπως το HTC One S και το Sony Xperia S. Λίγο πιο πάνω κινείται άλλωστε τόσο το iPhone 4S (629 ευρώ) όσο και τα Samsung Galaxy SIII (669 ευρώ) και HTC One X (699 ευρώ). Ειδικά, τα δύο τελευταία έχουν πολύ εντυπωσιακά χαρακτηριστικά και δυνατότητες και αποτελούν κορυφαίες Android επιλογές.

Από την άλλη, η αίσθηση που σου δίνει το Lumia 900 όταν το κρατάς είναι πως πρόκειται για μία “στιβαρή” συσκευή με μεγάλη οθόνη, οπότε αν θέλετε κάτι τέτοιο είναι μία πολύ καλή επιλογή. Όπως και αν η αντοχή της μπαταρίας είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για εσάς. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι, πάντως, αν έχετε προτίμηση στα Windows Phone. Αν η απάντηση είναι ναι, τότε το Lumia 900 είναι από τις συσκευές που θα πρέπει τουλάχιστον να ρίξετε μία επιπλέον ματιά όταν βρεθείτε σε ένα κατάστημα που το πωλεί.

WINDOWS PHONE,SMARTPHONES,NOKIA LUMIA,SAMSUNG,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home