Ένας φορητός για έναν άστεγο: μια χριστουγεννιάτικη ιστορία

Ένας φορητός για έναν άστεγο: μια χριστουγεννιάτικη ιστορία

Κάποια ΜΜΕ το αντιμετώπισαν σκωπτικά, ακόμα και σαρκαστικά φανερώνοντας τη δύναμη των στερεοτύπων: αν δώσεις σε έναν άστεγο έναν φορητό υπολογιστή είναι βέβαιο ότι θα τον μετατρέψει ακαριαία σε αλκοόλ. Όμως ο προγραμματιστής Πάτρικ Μακ Κόνλογκ αποφάσισε να το δοκιμάσει τόσο από περιέργεια όσο και από πίστη στην εγγενώς αγαθή φύση των ανθρώπων: πλησίασε τον άστεγο Λίο Γκραντ και του πρότεινε να του δώσει είτε 100 δολάρια, είτε έναν φτηνό φορητό, τρία βιβλία σχετικά με την Java και προσωπικά μαθήματα coding. Και ο Γκραντ επέλεξε το δεύτερο.

Τρεις μήνες, μια ειδική σελίδα στο Facebook, ένα site και δυο πολύ προβεβλημένα post στο Medium αργότερα, η εξέλιξη της ιστορίας αποδείχθηκε άκρως κινηματογραφική: ο κ. Γκραντ ασχολήθηκε τόσο σοβαρά με το δώρο του 23χρονου προγραμματιστή που δημιούργησε το δικό του app με την ονομασία "Trees for Cars" (πρόκειται για μια εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες να οργανώνουν τη μεταφορά από και προς τη δουλειά τους με το ίδιο αυτοκίνητο για προστασία του περιβάλλοντος). Χάρη δε στη δημοσιότητα, το app βρέθηκε στην πρώτη θέση της κατηγορίας "Travel" του Appstore.

Τα επικριτικά σχόλια δεν τελείωσαν -βεβαίως. Αρκετοί μιλούν για "πυροτεχνήματα", για "μεμονωμένες περιπτώσεις", για "πατρονάρισμα" (ειδικά δεδομένου ότι ο κ. Μακ Κόνλογκ είναι λευκός και ο κ. Γκραντ, μαύρος) και για "έλλειψη σοβαρότητας απέναντι σε ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα όπως αυτό των αστέγων". Δεν εμπλέκομαι προσωπικά με το project όμως διαβάζοντας τα σχόλια αυτά, δεν μπορώ παρά να λυπηθώ με το πόσο θλιβερά μικροί είναι μερικοί άνθρωποι. Προφανώς ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη, όμως η άνοιξη δεν είναι κάτι που έρχεται έτσι, γενικώς: καθένας φέρνει τη δική του άνοιξη και αν δεν είναι τραγικά μικρόψυχος θα κουνήσει λίγο παραπάνω το χέρι του (για να μην πω τίποτα χειρότερο) ώστε να βοηθήσει και την άνοιξη του διπλανού του. Και όποιος αμφιβάλλει, ας ρωτήσει τον κ. Γκραντ.

ΥΓ: Επειδή οι καιροί είναι πονηροί, ενδέχεται όλη η ιστορία να είναι σκηνοθετημένη -μου είναι παγερά αδιάφορο και όχι μόνο επειδή έρχονται Χριστούγεννα.

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home