Καθαρίζουμε... αβγά

Διασημότητες, twitter και ψεύτικοι λογαριασμοί. Μια καταγραφή

Deasy @ 15.04.2013
Καθαρίζουμε... αβγά
Πηγή φωτογραφίας: http://www.flickr.com/photos/the_2th_room/

Είναι να μη βρούμε εργαλεία στο deasy. Ετσι και τα βρούμε παίρνουν φωτιά τα spreadsheet και οι πίνακες. Καλά, υπερβάλουμε λίγο αλλά τώρα πια έχουμε την προσοχή σας και αυτό θέλαμε.

Γράψαμε και ξαναγράψαμε για τους ψεύτικους λογαριασμούς στο twitter. Κάναμε μια παύση και αναζητήσαμε παρόμοια online εργαλεία για το Facebook. Αν το έχετε κάνει γνωρίζετε πως δεν υπάρχει. Ούτε ένα. Το Facebook είναι πολύ πιο “κλειστό” σε σύγκριση με το twitter και, στην πράξη, αν δεν έχεις κάποιον μέσα στην εταιρεία δύσκολα μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα.

Οπότε γυρίσαμε στο twitter για να δούμε τι ακριβώς γίνεται με τους ψεύτικους λογαριασμούς, τα “αβγά” δηλαδή και πόσο ακριβώς φουσκωμένοι από... κλούβιους followers είναι οι λογαριασμοί των ντόπιων διασημοτήτων. Αφού το ξεκινήσαμε είπαμε να κάνουμε και μια-δυο αναλύσεις ακόμα, μήπως και βγάλουμε κανένα ακόμα συμπέρασμα.

Τι και πώς το κάναμε

Χρησιμοποιήσαμε δύο υπηρεσίες, μία από την Social Bakers και μία από το Statuspeople, για τους 5 δημοφιλέστερους βάσει followers Ελληνες χρήστες του twitter. Για το τελευταίο θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε την κατάταξη του trending.gr αλλά συμβουλευτήκαμε τον αντίστοιχο πίνακα που δίνει η Social Bakers. Πήραμε τις επιδόσεις, τις βάλαμε σε έναν πίνακα και “τρέξαμε” μερικούς μέσους όρους. Καθεμία από τις δύο υπηρεσίες χωρίζει τους followers σε τρεις κατηγορίες, τους ψεύτικους, τους ανενεργούς και, βέβαια, τους “κανονικούς” που λειτουργούν και... κελαηδούν κανονικά.

Τι μας περιόρισε

Αφενός η Social Bakers λέει πως κάθε μέρα δεν μπορούμε να δούμε στοιχεία για περισσότερους από 10 χρήστες του twitter. Αφετέρου η υπηρεσία του Statuspeople σε βάζει σε έναν περιορισμό ως προς τους πόσους χρήστες μπορείς να δεις σε ένα 15λεπτο. Οπότε, περιοριστήκαμε σε 5 αλλά έχουμε την εντύπωση πως τα αποτελέσματα ισχύουν για όλες τις διασημότητες. Σημειώστε παρακαλούμε πως οι μέσοι όροι που ακολουθούν αφορούν στους συγκεκριμένους πέντε λογαριασμούς. Πάλι, όμως, θα εικάσουμε πως αυτοί οι μέσοι όροι αντικατοπτρίζουν τον κανόνα πράγμα που αυτομάτως αυτό σημαίνει πως (θα) υπάρχουν εξαιρέσεις.

Μία παρατήρηση

Οπως φάνηκε στην εξέταση το σύστημα της Statuspeople είναι πιο αυστηρό σε σύγκριση με αυτό της Social Bakers όσον αφορά στο ποιοι λογαριασμοί θεωρούνται ψεύτικοι ή ανενεργοί, με αποτέλεσμα το ποσοσό των ενεργών followers να εμφανίζεται χαμηλότερο σε αυτή.

Τι βρήκαμε

Πάμε με τη σειρά

Πρώτα πρώτα διασημότητα=ψηλομύτα. Για κάθε 1.000 followers κατά μέσο όρο οι διάσημοι στο twitter ακολουθούν 2 λογαριασμούς. Ελάχιστα πιο καταδεκτική η Ναταλία Γερμανού που ακολουθεί 3,5 λογαριασμούς για κάθε 1.000 που την ακολουθούν (μιας και δεν υπάρχουν μισοί άνθρωποι, αυτό διαβάζεται και ως 7 following για κάθε 2.000 followers) και οριακά η πιο ακατάδεκτη η Ελεονώρα Μελέτη που ακολουθεί 0,75 following λογαριασμούς για κάθε 1.000 followers (ή 1 following για κάθε 1.333 followers).

 Στο σύστημα της Social Bakers το μεγαλύτερο ποσοστό ψεύτικων followers έχει η Ελεονώρα Μελέτη και την ακολουθεί η Ναταλία Γερμανού, ενώ στην τρίτη θέση στριμώχνονται με το ίδιο ποσοστό η Ελενα Παπαρίζου και η Σίσσυ Χρηστίδου.

Διαφορετικά μετράει την κατάσταση το Statuspeople, όπου πρωτεύει η Σίσσυ Χρηστίδου, ακολουθεί από κοντά ο Σάκης Ρουβάς και στην τρίτη θέση βρίσκονται μαζί η Ναταλία Γερμανού και η Ελεονώρα Μελέτη.

Πάμε και στους μέσους όρους για να ξεκαθαρίσει λίγο η κατάσταση. Λαμβάνοντας υπόψιν τις μετρήσεις των δύο υπηρεσιών βγάλαμε τους μέσους όρους και για να γίνει όσο πιο ξεκάθαρη η εικόνα προσθέσαμε τους ψεύτικους και τους ανενεργούς λογαριασμούς για να έχουμε μια εικόνα του ποιος βρίσκεται πού.

 Η ώρα της αποκάλυψης

Κατά μέσο όρο το 70% των χρηστών που ακολουθούν μια διασημότητα στο twitter είναι ή πλαστό ή έφτιαξε ένα λογαριασμό και κάποια στιγμή τον παράτησε. Ελαφρώς πιο ψηλά απ' όλους στέκεται η Ελεονώρα Μελέτη με 72%, ακολουθούν στη δεύτερη θέση με 70,5% η Ναταλία Γερμανού και ο Σάκης Ρουβάς και οριακά στην τρίτη θέση με 70% βρίσκουμε την Ελενα Παπαρίζου. Η Σίσσυ Χρηστίδου βρίσκεται στην τελευταία θέση με 69,5% αλλά όπως καταλαβαίνετε ουδείς λόγος για στενοχώριες.

Για να έχετε, τώρα, μια εικόνα πόσο μακριά από την πραγματικότητα είναι οι λογαριασμοί των διασημοτήτων, περάσαμε από τις ίδιες διαδικασίες μετρήσεων το @deasygr. Πρώτα πρώτα, μπορείς να μας σούρεις τα μύρια όσα, ψηλομύτες δεν μας λες. Για κάθε 1.000 followers ακολουθούμε 765 λογαριασμούς. Το 5% των λογαριασμών που μας ακολουθούν είναι ψεύτικοι και αν προσθέσουμε το -κατά μέσο όρο- 12,5% των ανενεργών καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως το 82,5% των λογαριασμών στο twitter είναι πραγματικοί και κελαηδούν μια χαρά. Οταν γίνουμε διασημότητες ορκιζόμαστε πως δεν θα αλλάξουμε νοοτροπία...

Κάτι τελευταίο, για να μη λέτε πως παίζουμε μόνοι μας και δεν σας βάζουμε στην παρέα, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον πίνακα που ακολουθεί.

 

    @nataliagermanou @sakisrouvas @sissychristidou @nonoram @paparizouhelena
  Following 769 395 613 139 141
  Followers 221.964 215.139 186.192 185.363 182.465
Social Bakers   Ψεύτικοι 0.45 0.41 0.43 0.47 0.43
Ανενεργοί 0.17 0.2 0.17 0.18 0.19
Πραγματικοί 0.38 0.39 0.4 0.35 0.38
Statuspeople.com   Ψεύτικοι 0.47 0.48 0.49 0.47 0.44
Ανενεργοί 0.32 0.32 0.3 0.32 0.34
Πραγματικοί 0.21 0.2 0.21 0.21 0.22
TWITTER,SOCIAL MEDIA,TWITTER,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home