Νέα περιπέτεια στον πλανήτη Αρη

Deasy @ 26.06.2012
Νέα περιπέτεια στον πλανήτη Αρη

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η νέα αποστολή της NASA στον πλανήτη Αρη και αν όλα πάνε καλά στις 5 Αυγούστου θα θυμηθούμε τις ημέρες του Pathfinder.

Οπως προβλέπει ο σχεδιασμός της αμερικανικής υπηρεσίας Διαστήματος, εκείνη την ημέρα θα προσεδαφιστεί στον Αρη το ρομπότ Curiosity ("Περιέργεια"), όμως πριν γίνει αυτό θα έχουν προηγηθεί 7 λεπτά τρόμου όπως τα περιγράφουν οι τεχνικοί της NASA.

Το σκάφος θα βρίσκεται σε μια κάψουλα που θα μπει στην ατμόσφαιρα του Αρη και θα αρχίσει την καθοδική της πορεία με μια ταχύτητα της τάξης των 1.600 χλμ/ώρα. Ενα αλεξίπτωτο θα ανοίξει και θα επιβραδύνει την πτώση και το κάτω τμήμα της κάψουλας θα αποκολληθεί, ενώ ένας αριθμός πυραύλων θα πυροδοτηθεί προκειμένου να επιβραδυνθεί περαιτέρω ο ρυθμός καθόδου. Στο τέλος, το Curiosity θα αποκολληθεί από τον κυρίως κορμό της κάψουλας, από τον οποίο θα συνδέεται με ένα είδος ελατηρίου. Οταν οι τροχοί του Curiosity αγγίξουν το έδαφος του Αρη το ελατήριο θα πρέπει να αποσυνδεθεί και ο μηχανισμός καθόδου που θα μοιάζει με ένα είδους γερανού θα απομακρυνθεί με τη χρήση των πυραύλων.

Πολύπλοκο ακούγεται και το χειρότερο είναι πως στο διάστημα που θα χρειαστεί για να γίνει όλη αυτή η διαδικασία η NASA δεν θα έχει ιδέα του τι συμβαίνει. Χρειάζονται γύρω στα 14 λεπτά προκειμένου το σήμα να ταξιδέψει από τον Αρη στη Γη, ενώ η κάψουλα του Curiosity θα χρειαστεί μόλις 7 λεπτά για να φτάσει στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη. Το βίντεο που ακολουθεί εξηγεί αναλυτικά τη διαδικασία και την ανησυχία των μηχανικών. 

Το Curiosity κόστισε γύρω στα 2,5 δισ. δολάρια για να κατασκευαστεί. Εχει διαστάσεις ενός μικρού οχήματος, ζυγίζει περίπου 1.000 κιλά, έχει 17 κάμερες, ένα ρομποτικό βραχίονα μήκους περίπου 2 μέτρων και γύρω στα 10 όργανα μετρήσεων. 

ΔΙΑΣΤΗΜΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home