Και οι 12 ήταν κατηγορούμενοι

Ινδία εναντίον Facebook, Google και άλλων

Deasy @ 13.03.2012
Και οι 12 ήταν κατηγορούμενοι

Σε δίκη παραπέμπει η κυβέρνηση της Ινδίας 12 online υπηρεσίες με την κατηγορία ότι δεν αποδημοσίευσαν από τις σελίδες τους περιεχόμενο που είναι αντίθετο με τη νομοθεσία της χώρας.

Η μεγαλύτερη Δημοκρατία στον πλανήτη, με περισσότερους από 1,2 δισ. κατοίκους, έχει θεσπίσει νόμο σύμφωνα με τον οποίο οι εταιρείες διαδικτύου οφείλουν μέσα σε 36 ώρες (1,5 μέρα δηλαδή) να αποδημοσιεύσουν περιεχόμενο που σκοπεύει στην πρόκληση εχθρότητας και μίσους ή είναι βλάσφημο ή δυσφημιστικό.

Οι εταιρείες υποστηρίζουν πως υπακούουν στις διατάξεις εφόσον οι Αρχές του ενημερώσουν σχετικά για την ύπαρξη περιεχομένου που απαγορεύεται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά προσθέτουν πως δεν μπορούν να παρακολουθούν διαρκώς το σύνολο των χρηστών τους και να προχωρούν αυτοβούλως σε αποδημοσιεύσεις. 

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έχει προειδοποιήσει πως αν οι εταιρείες δεν συμμορφωθούν (στις απαιτήσεις που δεν απέχουν και πολύ από την εφαρμογή λογοκρισίας) η Ινδία μπορεί να υιοθετήσει το μοντέλο της Κίνας προκειμένου να μην είναι εφικτή η πρόσβαση των πολιτών στις online υπηρεσίες που οι ίδιες παρέχουν. 

Η Δικαιιοσύνη άρχισε να ασχολείται με το θέμα μετά από μήνυση που κατέθεσε ένας Ινδός δημοσιογράφος, ονόματι Βινάι Ράι, που κατηγορεί 12 εταιρείες (περιλαμβανομένων του Facebook και της Google) ότι παραβαίνουν τον νόμο και ότι επιτρέπουν τη δημοσίευση εικόνων που διακωμωδούν ιερά πρόσωπα του Χριστιανισμού, του Ισλάμ και του Ινδουισμού. Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις στην Ινδία, με οργανώσεις προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων να υπογραμμίζουν πως πρόκειται για ευθεία επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης. 

ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home