Ελληνοαμερικανίδα πρώην στέλεχος του Facebook στα νύχια του Predator

Ελληνοαμερικανίδα πρώην στέλεχος του Facebook στα νύχια του Predator

Η Artemis Seaford πρώην στέλεχος του Facebook σε θέματα πολιτικών ασφαλείας είναι η πρώτη Αμερικανίδα υπήκοος για την οποία υπάρχουν αποδείξεις ότι είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από την ελληνική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Το τηλέφωνό της είχε επίσης παγιδευτεί με το διαβόητο, πια, λογισμικό Predator.

Όπως αποκαλύπτουν οι New York Times, η Seaford, η οποία εκτός από την αμερικανική έχει και την ελληνική υπηκοότητα είναι η πρώτη πολίτης των ΗΠΑ για την οποία γίνεται γνωστό ότι αποτέλεσε στόχο παρακολούθησης σε χώρα της ΕΕ. Η παγίδευση του τηλεφώνου της από την ΕΥΠ και ο τρόπος με τον οποίο μολύνθηκε το τηλέφωνό της με το Predator δείχνει ότι η κρατική υπηρεσία και οι χρήστες του Predator συνεργάζονται, εκτιμά η αμερικανική εφημερίδα. Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται ότι χρησιμοποιεί το Predator και σχετική γραπτή δήλωση έκανε στους New York Times ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Η Seaford ζούσε για κάποιο διάστημα στην Ελλάδα την περίοδο 2020 - 2022 και ως εργαζόμενη στο Facegbook εργαζόταν σε θέματα κυβερνοασφάλειας και διατηρούσε επαφές με Έλληνες και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Όταν το όνομά της εμφανίστηκε σε κατάλογο προσώπων που είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση, επικοινώνησε με το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο για να γίνει έλεγχος στη συσκευή της. Ο έλεγχος έδειξε ότι το τηλέφωνο είχε παγιδευτεί με το Predator τον Σεπτέμβριο του 2021 και για τουλάχιστον δύο μήνες, χωρίς να αποκλείονται περαιτέρω μολύνσεις. Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται πηγές που δεν κατονομάζει σύμφωνα με τις οποίες η Seaford είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ από τον Αύγουστο 2021 -έναν μήνα δηλαδή πριν τη μόλυνση της συσκευής της με το Predator- και ότι η παρακολούθηση επεκτάθηκε και στο 2022.

Η ίδια αναφέρει σε δημοσιεύσεις της στο Twitter ότι η παγίδευσή της με το Predator βασίστηκε σε προσωπκές πληροφορίες που κατά πάσασ πιθανότητα αποκτήθηκαν μέσω της παρακολούθησής της από την ΕΥΠ. Προσθέτει ότι όταν την παραμονή του προγραμματισμένου εμβολιασμού της για την προστασία από τον κορωνοϊό έλαβε ένα μήνυμα με ένα link, το οποίο και πάτησε με αποτέλεσμα να μολυνθεί η συσκευή της από το Predator. «Πολλοί άνθρωποι όπως εγώ που φαίνεται να έχουν στοχοποιηθεί από το Predator είναι απλοί πολίτες χωρίς προφανή λόγο να αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια», σχολιάζει και εκφράζει την ελπίδα ότι και άλλα θύματα παρακολούθησης θα βγουν να μιλήσουν δημόσια.

ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ,PREDATOR,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home