Ξεκινάει το Σεπτέμβριο το ψηφιακό σχολείο – Τι είναι

Ξεκινάει το Σεπτέμβριο το ψηφιακό σχολείο – Τι είναι

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ξεκινάει η πιλοτική εφαρμογή του Ψηφιακού Σχολείου, μια σειρά ψηφιακών δράσεων για τους μαθητές όλων των τάξεων (και τους δασκάλους ή τους γονείς τους) που έρχονται να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα το σχολείο.

Στόχος του Ψηφιακού Σχολείου είναι να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για ολόκληρη τη σχολική κοινότητα, συμβάλλοντας στη μεγιστοποίηση των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων των μαθητών σε όλη τη χώρα,  συμπεριλαμβάνοντας προοδευτικά εκπαιδευτικές υπηρεσίες για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, υπηρεσίες που συνδέονται με την επαγγελματική σταδιοδρομία (επαγγελματική κατάρτιση, πιστοποίηση προσόντων κ.λπ.) και πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό όπως βιβλία, εκδόσεις και περιοδικά σε ψηφιακή μορφή κ.ά.

Οι πρώτες υπηρεσίες με τις οποίες ξεκινάει το Ψηφιακό Σχολείο από την αμέσως επόμενη σχολική σεζόν περιλαμβάνουν:

Ψηφιακό Φροντιστήριο για τάξεις από Α’ Δημοτικού έως Γ’ Λυκείου – streaming.digitalschool.gov.gr

Το Ψηφιακό Φροντιστήριο αποτελεί μια ψηφιακή πλατφόρμα που περιλαμβάνει το πλήρες περιεχόμενο των μαθημάτων που διδάσκονται στα σχολεία. Πρόκειται για σύντομα βίντεο σε μορφή επεισοδίων από έμπειρους εκπαιδευτικούς.

Τα πρώτα διαθέσιμα βίντεο αφορούν στα μαθήματα της Γλώσσας και των Μαθηματικών για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου, ενώ σύντομα θα είναι διαθέσιμο το σύνολο του υλικού για όλες τις τάξεις Δημοτικού, Γυμνασίου και  Λυκείου για όλα τα μαθήματα του σχολικού ωρολογίου προγράμματος.

 Ψηφιακό Φροντιστήριο για Γ’ Λυκείου - Ζωντανά μαθήματα για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα (από Σεπτέμβριο 2024) - streaming.digitalschool.gov.gr

Για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα της Γ’ Λυκείου θα προσφέρονται ζωντανά μαθήματα τα οποία θα είναι διαθέσιμα και για μεταγενέστερη χρήση. Αφορά δε όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ περιλαμβανομένων των ειδικών μαθημάτων όπως π.χ. σχέδιο.

Κατά την ψηφιακή διδασκαλία, η οποία θα γίνεται κατά τις απογευματινές ώρες, θα υπάρχει δυνατότητα αλληλεπίδρασης των μαθητών με τον διδάσκοντα σε πραγματικό χρόνο, ενώ τα μαθήματα θα περιλαμβάνουν διαγωνίσματα και αξιολόγηση.

Τάξεις για απομακρυσμένες περιοχές (από Σεπτέμβριο 2024)

Για πρώτη φορά καλύπτονται οι εκπαιδευτικές ανάγκες μαθητών σε απομακρυσμένες νησιωτικές και ορεινές περιοχές όπου δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ίδρυσης σχολείου (π.χ. Γαύδος). Η δημιουργία τάξεων για απομακρυσμένες περιοχές περιλαμβάνει τη φυσική παρουσία τουλάχιστον τριών ειδικοτήτων εκπαιδευτικών (φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικών επιστημών ή πληροφορικοί) και παράλληλα ζωντανή ψηφιακή διδασκαλία των μαθημάτων εντός σχολικού ωραρίου που δεν καλύπτονται από τις διαθέσιμες στην περιοχή ειδικότητες. Η εποπτεία και καθοδήγηση θα ασκείται από σχολείο της οικείας διεύθυνσης εκπαίδευσης.

Ψηφιακή εφαρμογή για γονείς – eparents – app.digitalschool.gov.gr

Μία εφαρμογή – app που προσφέρει έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ γονέων – κηδεμόνων και του σχολείου σε πραγματικό χρόνο.

Μέσα από την εφαρμογή υπάρχει η δυνατότητα για:

-              Ενημέρωση για ανακοινώσεις και ειδοποιήσεις

-              Ηλεκτρονική ενημέρωση για τις βαθμολογίες και τις απουσίες του μαθητή

-              Συμβουλευτικές υπηρεσίες - προγραμματισμό συναντήσεων *

-              Online επικοινωνία μέσω βιντεοκλήσης *

-              Παρακολούθηση του ημερολογίου εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων του σχολείου/τάξης/τμήματος *

*Οι λειτουργίες θα είναι διαθέσιμες σε μεταγενέστερη έκδοση

Διαδραστικά Συστήματα Μάθησης

Έχει γίνει προμήθεια και παραδίδονται και εγκαθίστανται σταδιακά 36.264 διαδραστικά συστήματα, σε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα αφορά τάξεις Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, Γυμνασίων και Λυκείων.

Μέχρι στιγμής έχουν ήδη παραδοθεί και εγκατασταθεί 20.509 διαδραστικά συστήματα. Το έργο θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2024.

Υλικό διαδραστικών πινάκων για εμπλουτισμό του μαθήματος (από Σεπτέμβριο 2024)

Προβλέπεται η δημιουργία 15.000 ψηφιακών μαθησιακών αντικειμένων, 4.000 ψηφιακών εκπαιδευτικών σεναρίων και 4.000 ψηφιακών μαθημάτων, ενώ διαμορφώνεται ένα συνεκτικό πλαίσιο με ανοιχτούς επεκτάσιμους εκπαιδευτικούς πόρους με ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη.

Το Ψηφιακό Σχολείο – digitalschool.gov.gr χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home