Ταραχή στον... παράδεισο

Deasy @ 06.11.2017
Ταραχή στον... παράδεισο

Οι πιθανότητες λένε πως μάλλον έχεις ακούσει κάτι σχετικά με τα νέα άπλυτα πολυεθνικών και (δισ)εκατομμυριούχων που βγήκαν στη φόρα από τη διεθνή ένωση δημοσιογράφων-ερευνητών και τα οποία έχουν γίνει γνωστά ως Paradise Papers.

Ολα επίσης συνηγορούν υπέρ της εκτίμησης ότι τις επόμενες μέρες και εβδομάδες θα ακούσουμε και θα διαβάσουμε ουκ ολίγα για το πώς η παγκόσμια ελίτ χρησιμοποιεί τους κανόνες προς όφελός της για να αποφύγει την πληρωμή των φόρων και αυτό μπορεί να είναι νόμιμο αλλά μάλλον όχι και ηθικό.

Όπως έχουν δείξει οι μέχρι στιγμής αποκαλύψεις, άνθρωποι και εταιρείες που βρίσκονται στη λίστα δεν χρησιμοποίησαν τον νόμο μόνο για να αποφύγουν την πληρωμή φόρων στη χώρα τους (ή τέλος πάντων στη χώρα δραστηριοποίησής τους) αλλά και για να επηρεάσουν πρόσωπα και καταστάσεις.

Ο Γιούρι Μίλνερ, για παράδειγμα, είναι ένας από τους πιο περιζήτητους επενδυτές της Σίλικον Βάλεϊ και κάθε startup που σέβεται τον εαυτό του θα ήθελε να του τραβήξει την προσοχή. Ο ίδιος έχει επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολαρίων στο Twitter, όμως η έρευνα δείχνει πως αυτός ο πακτωλός προήλθε από την VTB, την τράπεζα που ελέγχει η Μόσχα.

Ρωσικό δάκτυλο εντοπίζει η έρευνα και στις επενδύσεις στο Facebook όπου τα αναγκαία κεφάλαια προέρχονται από τη γνωστή μας Gazprom, ενώ ο Μίλνερ έχει επίσης επενδύσει σε μια εταιρεία στον χώρο της διαχείρισης ακινήτων που είχε ιδρύσει ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ.

Η έρευνα έρχεται επίσης να αποδείξει πως πρέπει να παίρνει κανείς πολύ τοις μετρητοίς τα λόγια μερικών στελεχών. Ο Τιμ Κουκ, για παράδειγμα, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, είχε πει ότι η εταιρεία ποτέ δεν θα καταχώνιαζε χρήματα σε ένα νησί της Καραϊβικής. Ηταν απολύτως ειλικρινής, αφού μέσα από ένα πολύπλοκο δίκτυο offshore εταιρειών η εταιρεία καταχώνιαζε χρήματα σε ένα νησί στη Μάγχη. Οσο να’ναι οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι το αφεντικό της Apple ό,τι λέει το εννοεί.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ,PARADISE PAPERS,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home