Προσωρινή διακοπή σχεδίων για το Instagram Kids

Προσωρινή διακοπή σχεδίων για το Instagram Kids

Διακόπτονται, τουλάχιστον προσωρινά, τα σχέδια του Facebook για το λανσάρισμα μιας παράλληλης πλατφόρμας του Instagram, αποκλειστικά για παιδιά, ένα πλάνο που έκανε γνωστό η εταιρεία την προηγούμενη Άνοιξη.

Την ανακοίνωση έκανε ο επικεφαλής του Instagram, Adam Mosseri, με ανάρτησή του στο επίσημο blog της πλατφόρμας, στην οποία σημειώνει ότι ήταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά και την πρόθεση της εταιρείας να απευθυνθεί σε γονείς, ειδικούς και νομοθέτες για την αξία του Instagram Kids. Μάλιστα, ο κ. Mosseri, χρησιμοποιώντας το λογαριασμό του στο Twitter, πέρασε και στην αντεπίθεση, κατηγορώντας τους επικριτές αλλά και Μέσα Ενημέρωση ότι έχουν παρερμηνεύσει το σκοπό της δημιουργίας της συγκεκριμένης εφαρμογής.  

Τα σχέδια για το Instagram Kids είχαν συναντήσει την έντονη αντίδραση σε πλήθος αμερικανικές Πολιτείες, οι εισαγγελείς των οποίων είχαν δηλώσει από πολύ νωρίς την πρόθεσή τους να μπλοκάρουν τα σχέδια του Facebook να δημιουργήσει ένα Instagram αποκλειστικά για παιδιά. Ενδεικτικά, μόλις τον προηγούμενο Μάιο, η Maura Healey, γενική εισαγγελέας της Πολιτείας της Μασαχουσέτης, εκπροσωπώντας τους συναδέλφους της σε άλλες 43 Πολιτείες των ΗΠΑ είχε δηλώσει ότι «το Facebook απέτυχε επανειλημμένα να προστατεύσει την υγεία και την ευημερία των παιδιών στις πλατφόρμες του. Το "Instagram για παιδιά" είναι μια επαίσχυντη προσπάθεια εκμετάλλευσης και κέρδους ευάλωτων ατόμων».

Το σκεπτικό των γενικών εισαγγελέων όμως δεν περιορίστηκε μόνο στην προϊστορία του Facebook. Ανάμεσα στους λόγους που προέβαλαν και χρησιμοποιούσαν για να μην προχωρήσουν τα σχέδια του «παιδικού Instagram» σημείωναν τις συνέπειες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ψυχολογικό και σωματικό επίπεδο, το γεγονός ότι τα παιδιά δεν κατανοούν πλήρως το τι σημαίνει απόρρητο, αλλά και τις περιπτώσεις εκφοβισμού που έχουν βιώσει κάποια από αυτά στο Internet.

Ωστόσο, κομβικό σημείο για την αναστολή της υλοποίησης του Instagram Kids, φαίνεται ότι έπαιξαν δημοσιεύματα της Wall Street Journal την προηγούμενη εβδομάδα. Επικαλούμενη τα αποτελέσματα εσωτερικής έρευνας που έκανε το Instagram, η Wall Street Journal αποκαλύπτει ότι η πλατφόρμα λειτουργεί επιβαρυντικά στην ψυχολογία των παιδιών και δη των έφηβων κοριτσιών. Τότε, το Facebook ανταπάντησε ότι η WSJ παρερμήνευσε τα αποτελέσματα της έρευνας, χωρίς όμως ποτέ να δώσει στη δημοσιότητα τα ευρήματα που προέκυψαν από αυτή.

Στην ανάρτησή του στο blog του Instagram o κ. Mosseri επαναλαμβάνει ότι δεν συμφωνεί με τον τρόπο που το αμερικανικό Μέσο Ενημέρωσης απέδωσε τα ευρήματα της έρευνας, σημειώνοντας ότι τα δημοσιεύματα προκάλεσαν αρκετά ερωτηματικά στο κοινό. Βέβαια, το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου του κ. Mosseri είναι αφιερωμένο στα νέα εργαλεία που είναι έτοιμο να προσθέσει το Instagram για να κερδίσει τη θετική γνώμη του κοινού και των αρμόδιων ρυθμιστικών Αρχών και τελικά το πλάνο του Instagram Kids να προχωρήσει.

INSTAGRAM,INSTAGRAM KIDS,FACEBOOK,FACEBOOK,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home