Αυτές είναι τέσσερις διαφορετικές όψεις του κόσμου μας

Και μία από τα παλιά για να μαθαίνουν οι πιο νέοι

Αυτές είναι τέσσερις διαφορετικές όψεις του κόσμου μας

Φανταζόμαστε πως έχεις δει τη φωτογραφία από την ΝΑΣΑ με τον πλανήτη μας τη νύχτα, όπου οι ανεπτυγμένες περιοχές λάμπουν στο τεχνητό φως ενώ οι άλλες είναι βυθισμένες (ή ξεκουράζονται) στο σκοτάδι. Μιλάμε για αυτήν εδώ:

Υπάρχουν όμως και άλλοι τρόποι για να απεικονίσει κανείς τον κόσμο μας. O Κούπερ Τόμας έχει μερικές ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις σε αυτό το θέμα

Εδώ, βλέπουμε τον κόσμο με βάση την ανθρώπινη παρουσία, όσο πιο ανοιχτό το χρώμα τόσο πιο έντονη η παρουσία του είδους μας. Στις σκοτεινές περιοχές βλέπουμε, φυσικά, τη Σαχάρα, τις ζούγκλες της Ν. Αμερικής αλλά και ένα μέρος του Καναδά.

Εδώ ο κόσμος γίνεται λίγο πιο αφηρημένος, ο Τόμας έχει πάρει τα δεδομένα από τους βασικούς αεροδιαδρόμους, τους ζωγράφισε και μετά “ξεθώριασε” τις ηπείρους. Όμως λίγη φαντασία μας βοηθά να δούμε τι είναι πού, πώς η Β. Αμερική και η Ευρώπη επικοινωνούν μεταξύ τους και πώς είναι οι διαδρομές προς τα υπόλοιπα μέρη του πλανήτη.

Μία τρίτη αναπαράσταση δίνει βάρος όχι στους αεροδιαδρόμους αλλά στους δρόμους και εδώ θα δεις πως έχουμε φτιάξει “διαδρόμους” που περνάνες ακόμα και από τις αφιλόξενες ερήμους. Κάποιες βουνοκορφές την έχουν γλιτώσει μόνο.

Αφήνουμε για το τέλος το αγαπημένο μας, τον χάρτη που παίρνουν τα δεδομένα μας για να ταξιδέψουν στην άλλη άκρη του κόσμου. Εδώ ο Τόμας έχει “ζωγραφίσει” τα υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών, όπου πάλι Β. Αμερική και Ευρώπη έρχονται πολύ κοντά με σημαντικό διάδρομο να αποτελεί η διώρυγα του Σουέζ αλλά και μεγάλη πυκνότητα να εντοπίζεται στις ακτές της Βραζιλίας.

Χάρμα οφθαλμών, όπως και αν το δείτε.

 

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home