Sony Xperia Z5 review

Ανταγωνιστικό αλλά…

Το Sony Xperia Z5, το νέο κορυφαίο μοντέλο της ιαπωνικής εταιρείας είναι μια κορυφαία επιλογή. Διαθέτει εξαιρετικά τεχνικά χαρακτηριστικά, προσεγμένα υλικά κατασκευής, μια κορυφαία κάμερα, αλλά ακόμα και αυτά τα στοιχεία δεν ξέρω αν είναι ικανά για να βγάλουν το τηλέφωνο από τη σκιά του ανταγωνισμού και τελικά να το προτιμήσει ο χρήστης.

 

Ταυτότητα Sony

Από το ξεκίνημα της σειράς Xperia Z η Sony βασίζεται στην ίδια συνταγή στο επίπεδο του σχεδιασμού. Τα υλικά κατασκευής είναι πάντοτε πάρα πολύ καλά, όπως συμβαίνει και στο τελευταίο μοντέλο και σε γενικές γραμμές ο σχεδιασμός διατηρεί το ίδιο μοτίβο. Συγκρίνοντας τη σειρά από το πρώτο Xperia Z μέχρι το τελευταίο παρατηρούμε ότι ελάχιστα είναι εκείνα τα σχεδιαστικά στοιχεία που διαφοροποιούν το ένα μοντέλο με το άλλο.

Αυτό από τη μία μεριά δημιουργεί μια ταυτότητα στην οικογένεια συσκευών της Sony, εύκολα αναγνωρίσιμη ναι, αλλά από την άλλη δείχνει ότι η ιαπωνική εταιρεία είναι άτολμη στο να πειραματιστεί με ένα διαφορετικό design, όπως έχουν κάνει άλλες εταιρείες τα τελευταία χρόνια. Κατά τη γνώμη μου η εταιρεία θα έπρεπε να είναι πιο τολμηρή σ’ αυτό το επίπεδο. Για δύο λόγους: το design είναι και θα παραμείνει ένα σημαντικό κριτήριο αγοράς για τον καταναλωτή και γιατί τελικά η σχεδιαστική προσέγγιση που έχει ακολουθήσει δεν έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες από την άποψη των πωλήσεων.

Βεβαίως, τα παραπάνω δεν αναιρούν την προσοχή που δίνει η Sony στην ποιότητα, σε premium υλικά, που αφήνουν μια όμορφη αίσθηση τελικά στον κάτοχο του τηλεφώνου και συγκεκριμένα του Xperia Z5. Ωστόσο, αν το ζητούμενο είναι η δημιουργία μιας νέας δυναμικής, αυτή κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να αναζητηθεί και μέσα από μια φρέσκια σχεδιαστική προσέγγιση.

 

Κορυφαία κάμερα

Εδώ δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση. Η Sony έχει καταφέρει να εκμεταλλευτεί την τεχνογνωσία της στον τομέα των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών και να την ενσωματώσει (όσο είναι εφικτό) στο περιβάλλον των κινητών της τηλεφώνων. Οι φωτογραφίες του Sony Xperia Z5 διαθέτουν εντυπωσιακή ευκρίνεια, ακόμα και σε δύσκολες φωτιστικές συνθήκες, με τη μέγιστη ανάλυση να αγγίζει τα 23 megapixels. Η Sony ισχυρίζεται ότι η κάμερα του Xperia Z5 είναι η πιο γρήγορη σε κινητό τηλέφωνο, προσφέροντας εστίαση σε χρόνο μόλις 0,03 δευτερόλεπτα. Αν και είναι σχεδόν αδύνατο να διαπιστώσεις αν ισχύει αυτή η επίδοση και κάτω από ποιες φωτιστικές συνθήκες είναι γεγονός ότι η κάμερα καταφέρνει να εστιάζει πάρα πολύ γρήγορα και να προσφέρει καθαρές φωτογραφίες και επιθυμητά αποτελέσματα.

Στις ρυθμίσεις της κάμερας του Xperia Z5 θα βρείτε εκτός του έξυπνου auto mode (όπου όλες οι παραμέτροι ρυθμίζονται αυτόματα ανάλογα με τις φωτιστικές συνθήκες που αντιλαμβάνεται η συσκευή) και την επιλογή χειροκίνητου χειρισμού. Ναι, η επιλογή αυτή ενδεχομένως απευθύνεται σε πιο προχωρημένους χρήστες στο επίπεδο της φωτογραφίας, ωστόσο ο πειραματισμός σας με παραμέτρους όπως η ισσοροπία λευκού, η φωτεινότητα, η ευαισθησία ISO κ.α. μπορούν να προσφέρουν ιδιαίτερες λήψεις και να σας εισάγουν στον κόσμο μιας πιο δημιουργικής φωτογράφισης. Στο menu του Xperia Z5 θα βρείτε πάμπολλες άλλες επιλογές που θα σας βοηθήσουν να διαμορφώσετε τη λήψη μιας φωτογραφίας, ανάλογα με τις αισθητικές σας προτιμήσεις.  

Ακολουθούν μερικά δείγματα φωτογραφιών που τραβήξαμε με το Sony Xperia Z5

Ένα ακόμα στοιχείο που μας κέντρισε την προσοχή είναι το μικρό επίπεδο κόκκου (σε σχέση τουλάχιστον με άλλες κάμερες σε κινητά) στις λήψεις που χρησιμοποιήσαμε το ψηφιακό ζουμ. Είναι ένα στοιχείο που το τόνισε και η Sony όταν λάνσαρε τη συσκευή και τελικά η πραγματικότητα την δικαιώνει.

Εδώ είναι ένα δείγμα μιας τέτοιας φωτογραφίας

Ικανοποιημένοι με το Xperia Z5 θα μείνουν και οι φίλοι του video, με την κάμερα να προσφέρει αρχεία full HD σε δύο ποιότητες, 60 και 30fps. Επίσης, στοιχεία όπως ο σταθεροποιητής εικόνας και η συνεχής αυτόματη εστίαση βελτιώνουν το τελικό αποτέλεσμα. Στο ξεχωριστό μενού των εφαρμογών κάμερας υπάρχει και η επιλογή για την εγγραφή σε ανάλυση 4Κ, η οποία έρχεται βεβαίως με την ειδοποίηση ότι η «εγγραφή μπορεί να σταματήσει αν αυξηθεί η θερμοκρασία της συσκευής».

Καλές είναι και οι επιδόσεις της μπροστινής κάμερας, ωστόσο δεν μπήκαμε σε ιδιαίτερο πειρασμό να τις εξερευνήσουμε σε βάθος αφού η λήψη selfies δεν είναι και η πιο αγαπημένη μας δραστηριότητα.

Τέλος, μια όμορφη πινελιά της Sony είναι η ανασκόπηση της εβδομαδιαίας χρήσης της κάμερας, μέσω της οποίας μπορείτε να δείτε συγκεντρωμένες σε ένα βίντεο (που διαμορφώνεται αυτόματα από τη συσκευή) τις λήψεις που πραγματοποιήσατε τις προηγούμενες επτά ημέρες.

 

 

Εξοπλισμός στο ανώτερο δυνατό επίπεδο

Δεν είναι όμως μόνο η κάμερα που προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις στο Sony Xperia Z5. Αντιθέτως, το τηλέφωνο της ιαπωνικής εταιρείας διακρίνεται για την πληρότητά του στο επίπεδο των τεχνικών χαρακτηριστικών. Ξεκινώντας από τα βασικά, η ναυαρχίδα της Sony διαθέτει οκταπύρηνο επεξεργαστή (Qualcomm Snapdragon 810, 64-bit) και μνήμη RAM στα 3GB, χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν στο τηλέφωνο την ταχύτατη ανταπόκριση στις επιλογές του. Η οθόνη του έχει διάσταση 5,2 ίντσες, ενώ δανείζεται επίσης τεχνολογίες από τον τομέα των τηλεοράσεων της ίδιας εταιρείας έτσι ώστε να εξασφαλίσει υψηλή ποιότητα απεικόνισης.

Η αδιάβροχη κατασκευή διατηρείται και σ’ αυτό το μοντέλο, ενώ η Sony πρόσθεσε και αναγνώστη δακτυλικού αποτυπώματος στο πλήκτρο ενεργοποίησης της συσκευής. Στο επίπεδο της επικοινωνίας, το Xperia Z5 υποστηρίζει όλες τις τεχνολογίες είτε σε σχέση με τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας είτε στο επίπεδο της σύνδεσής του (και της ανταλλαγής δεδομένων) με άλλες συσκευές.

Ένα ακόμα σημείο στο οποίο το Xperia Z5 δανείζεται στοιχεία από την «μαμά» Sony είναι ο ήχος, καθώς η συσκευή υποστηρίζει αρχεία υψηλής ανάλυσης (high resolution audio) προσφέροντας ακόμα πιο γεμάτη απόλαυση των μουσικών τραγουδιών που αγαπάμε.

Τέλος και στο Xperia Z5 η Sony διατηρεί το σύστημα διαχείρισης της μπαταρίας Stamina που εξασφαλίζει μεγαλύτερους χρόνους αυτονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την ενεργοποίησή της 4πλασσιάζεται σχεδόν η εκτιμώμενη διάρκεια της μπαταρίας, ωστόσο σε πραγματικές συνθήκες θα πρέπει να περιμένετε λίγο μικρότερους χρόνους από την εκτίμηση που δίνει η συσκευή.

 

Ναι μεν αλλά…

Με κόστος περισσότερα από 750 ευρώ το Sony Xperia Z5 είναι στο ίδιο τιμολογιακό επίπεδο με τις άλλες κορυφαίες προτάσεις του ανταγωνισμού, που έρχονται με περισσότερη φόρα χάρη στη μεγαλύτερη δημοτικότητά τους.   

Το ερωτηματικό παραμένει λοιπόν. Αρκούν όλα τα παραπάνω στοιχεία του Xperia Z5 συν την επιπλέον διαφήμιση που απέκτησε χάρη στο νέο επεισόδιο της σειράς ταινιών James Bond για να αποτελέσει πρώτη επιλογή των καταναλωτών στο πάνω ράφι;

SONY XPERIA Z5,SMARTPHONES,SONY,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home