Νέα επαγγέλματα και προοπτικές και ένα γιατί

Νέα επαγγέλματα και προοπτικές και ένα γιατί

Πριν καιρό είχα τη χαρά να μιλήσω δύο φορές σε νεανικό ακροατήριο (σε ένα startup event και στην AIESEC) και να μοιραστώ, όσα μαθαίνω γύρω από τα νέα επαγγέλματα. Δυστυχώς το “σύστημα” δεν είναι σε θέση να ετοιμάσει τις νέες γενιές (ακόμη), για το τι συμβαίνει εκεί έξω. Δηλαδή, ποιός καθηγητής θα έλεγε “πρέπει να μάθετε αυτό” ...αφού δεν έχει το competence να το διδάξει, ή δεν το γνωρίζει, ή δεν έχει ανοιχτή σύνδεση με την (πραγματική) αγορά και άλλους φορείς; Αδιέξοδο....

Εχουμε και λέμε (όσοι διαβάζουν Ideacast μπορεί να τα έχουν ξαναδιαβάσει)...σήμερα διεθνώς οι πιο σημαντικές νέες επιχειρήσεις εργάζονται στις εξής περιοχές:

-       Πλατφόρμες επαφής επιχειρηματιών

-       Marketplaces / Online trading areas

-       ICT / Τεχνολογικές υπηρεσίες

-       Δημιουργία δικτύων εκπαίδευσης

-       Προσφορά δια βίου εκπαίδευσης / Δίκτυα που εντείνουν τη μάθηση

-       Προγράμματα voice / language

-       Συμβουλευτικές εταιρίες online

-       Κοινωνικά δίκτυα στήριξης / εθελοντισμού

-       Κοινωνική επιχειρηματικότητα

-       Εφαρμογές λιανικής / ενημέρωσης καταναλωτών

-       Ενώσεις παραγωγής / cooperatives

-       Ολοκληρωμένες λύσεις για τις βιώσιμες πόλεις

-       Υπηρεσίες πόλεων και τουρισμού

-       Mobile payments

-       Τραπεζικές υπηρεσίες χωρίς φυσική παρουσία

-       Πλατφόρμες διαχείρισης ιδεών

-       Νέες μορφές ψυχαγωγίας

-       Χρήση κινητού σε συναλλαγές και στην ενημέρωση

-       Ιατρική εξυπηρέτηση και ενημέρωση

Τα "industries" που αρχίζουν να καινοτομούν, φέρνουν μεγάλες μεγάλες αλλαγές (στα επόμενα 4-6 χρόνια) και δημιουργούν νέες ειδικότητες:

-       Εκπαίδευση

-       Υγεία και ICT / νέες μορφές εξυπηρέτησης

-       Παραγωγή / Γη / Προϊόντα ονομασίας προέλευσης

-       Ενέργεια / Πράσινη ανάπτυξη / Διαχείριση απορριμμάτων

-       Βιοτεχνολογία / Τρόφιμα

-       Εξυπνες πόλεις

-       ICT / δίκτυα / Security

-       Databases / Data (εφαρμογή τους παντού)

-       Διασφάλιση και συστήματα ποιότητας / συστήματα audit

-       Logistics

Από το 2011 έγραφαν για το “Που είναι οι νέες δουλειές” οι New York Times και το βασικότερο, έκαναν ανάλυση μεγάλων τάσεων που οδηγούν σε αυτά. Αντίστοιχα άρθα θα βρείτε πολλά, όχι σε Ελληνικούς ιστότοπους, αλλά θα σας δώσουν ερεθίσματα για το συνδυασμό ειδικοτήτων και ικανοτήτων, καθώς και για τις αλλαγές που συμβαίνουν.

Στην Ελλάδα ακόμη συζητούμε θέματα της προηγούμενης δεκαετίας και όλοι λίγο-πολύ ελπίζουν ...ότι κάτι θα γίνει... Δεν έχουμε σχέδιο, δεν προετοιμάζουμε την παρουσία μας στις αγορές, και τα μυαλά-ταλέντο είναι κατά κάποιον τρόπο απομονωμένα από το δημόσιο διάλογο. Θα μου πεις, βρε φίλε εγώ επενδύω τόσα χρόνια να είμαι διδάσκων στο χψ αντικείμενο και εγώ αντίστοιχα να σπουδάσω και να γίνω ο τάδε τίτλος και τώρα μας λες ότι δεν θα έχει πρακτικό αντίκρισμα; Ναι, ακριβώς αυτό. Τι θα έκανε ο καθένας μας, αν αρχίζαμε τη σκέψη μας από το εξής: “η δουλειά που κάνω δεν υπάρχει όπως ήταν, άρα τι πρέπει να κάνω στο μέλλον;” Αυτή η δύσκολη ερώτηση αυτογνωσίας και προγραμματισμού, είναι η μόνη που έχει σημασία για τον καθένα.

Το πιο σημαντικό που πρέπει όλοι να μάθουν, στη συζήτηση περί νέων επαγγελμάτων, είναι ίσως και η σημαντικότερη αλλαγή της εποχής. Από εδώ και πέρα λίγοι θα σε ρωτάνε “τι κάνεις” ...κάνω οικονομικά, κάνω διαφήμιση, κάνω τεχνολογία τροφίμων. Αντίθετα, θα σε ρωτούν “γιατι το κάνεις”, κατ’ επέκταση θα αλλάξει η παραδοσιακή αναζήτηση εργαζομένων, στελεχών, συνεργατών και συνεταίρων.

Με αυτό το απλό γιατί, ξανασκεφτείτε την παραπάνω, υποθετική ερώτηση: “η δουλειά που κάνω δεν υπάρχει όπως ήταν, άρα τι πρέπει να κάνω στο μέλλον και γιατί;” Θα σας δυσκολέψει, όπως δυσκολεύει τις κοινωνίες και τα κράτη που βρίσκονται σε μετάβαση με πολλές άγνωστες παραμέτρους. Αλλά αυτό είναι το πρόβλημά μας, αγαπητοί φίλοι,  και όχι πόσα δανεικά παίρνουμε ή πόσο φόρο θα πληρώσουμε. Αυτό είναι το πρόβλημα μας για να ορίσουμε το μέλλον μας και όσο δεν απαντάται, ή δεν συζητείται ..θα βαδίζουμε στο άγνωστο με τρομερό άγχος και αρνητική ενέργεια.

Ενωθείτε, συζητείστε, ανταλλάξτε ιδέες, γνώση και ενέργεια ...και μπορεί να οδηγηθούμε όλοι μας σε απαντήσεις. Τότε μπορεί και να σκάσει το πρώτο χαμόγελο της αυτοπεποίθησης...

 

....stay tuned!

Τάσος

ΕΡΓΑΣΙΑ,ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ,ΕΛΛΑΔΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home