Ένα περιστατικό άνευ σημασίας...

Ένα περιστατικό άνευ σημασίας...

Παρότι έχω κατά καιρούς εκφραστεί με σκεπτικισμό απέναντι στο ότι τα online ΜΜΕ και δη τα ερασιτεχνικά, τείνουν να υποκαταστήσουν τα επίσημα, περιπτώσεις όπως αυτές της κορεάτισας ξιφομάχου Σιν Αλάμ και της διαφωνίας της με την απόφαση των κριτών στον αγώνα της κατά της γερμανίδας Μπρίτα Χάιντμαν, με κάνουν να αναθεωρώ. Και αυτό, επειδή χάρη στο Internet, μια ιστορία που αγνοήθηκε από τις περισσότερες τηλεοπτικές μεταδόσεις, έγινε γνωστή σε όλον τον κόσμο –ανεξαρτήτως αν θα επηρεάσει την ιστορία των ολυμπιακών αγώνων, νυν και αεί.

Για όσους δεν παρακολούθησαν την ιστορία, εξαιτίας ενός τεχνικού λάθους, η κορεάτισα αθλήτρια αδικήθηκε από τους κριτές και, αρνούμενη να αποδεχτεί την απόφασή τους παρέμεινε στην πίστα του ολυμπιακού αγωνίσματος για περισσότερη από μια ώρα, μέχρι που την απομάκρυνε τελικά το προσωπικό ασφαλείας. Αν και η απόφαση των κριτών δεν ανατράπηκε (όπως κυκλοφόρησε, σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει η ενδιαφερόμενη εθνική αντιπροσωπεία να κάνει ειδική αίτηση, επί πληρωμή μάλιστα, προκειμένου να εξεταστεί το περιστατικό), η ιστορία κυκλοφόρησε αστραπιαία μέσω Δικτύου, συνοδευόμενη μάλιστα και από μερικές καταπληκτικές φωτογραφίες.

Δεδομένου του κόστους αναμετάδοσης των αγώνων και του ειδικού ενδιαφέροντος που έχει κάθε χώρα για τη δική της αντιπροσωπεία, δεν είναι περίεργο που σε κάποιες χώρες το περιστατικό δε μεταδόθηκε καν· σε τελική ανάλυση, πρόκειται για ξιφασκία και όχι για κάποιο από τα ιδιαίτερα προβεβλημένα αθλήματα/αγωνίσματα όπως ο στίβος ή το ποδόσφαιρο. Και αν δεν υπήρχε το Internet, θα είχε παραμείνει εσωτερική υπόθεση των κορεατών και, ενδεχομένως, των γερμανών και δη αυτών που ενδιαφέρονται για την ξιφασκία. Αντίθετα, ακριβώς χάρη στο Internet, η κορεάτισα αθλήτρια έχει ήδη τη δική της σελίδα στη Wikipedia, ενώ με μια απλή αναζήτηση στην Google, μπορεί κανείς να δει δεκάδες φωτογραφίες από τη διαμαρτυρία της απέναντι στην απόφαση.

Ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον (αν και πλέον έχουμε αρχίσει να το συνηθίζουμε) έχει ότι η δημοσιότητα εξαιτίας του Internet, προκάλεσε ακόμα περισσότερη δημοσιότητα και στα κανονικά ΜΜΕ, κάτι που με τη σειρά του έφερε στην επιφάνεια και μερικές πιο σκανδαλώδεις πλευρές του περιστατικού, όπως για παράδειγμα ότι ο λόγος που έγινε το λάθος ήταν ότι τη χρονομέτρηση του αγώνα είχε αναλάβει μια βρετανή εθελόντρια 15 ετών· για την ιστορία, ο τρόπος που αντέδρασαν οι διάφορες Διδικτυακές κοινότητες στην παραπάνω πληροφορία ήταν ακριβώς αυτός που θα περίμενε κανείς! Ακόμα και αν παρακάμψει κανείς, ωστόσο, τις ακραίες συναισθηματικές αντιδράσεις των Δικτυοπολιτών, αυτό που έχει σημασία είναι ότι όσο περνούν τα χρόνια, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να περάσει κάτι απαρατήρητο...

Olympic Games 2012,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home