Πέθανε ο Γκόρντον Μουρ συνιδρυτής της Intel και «νομοθέτης» των υπολογιστών

Deasy @ 25.03.2023
Πέθανε ο Γκόρντον Μουρ συνιδρυτής της Intel και «νομοθέτης» των υπολογιστών

Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή στις 24 Μαρτίου 2023 και σε ηλικία 94 ετών ο Γκόρντον Μουρ ένας από τους θεμελιωτές των σύγχρονων ψηφιακών συστημάτων, συνιδρυτής της Intel και διάσημος για τη διαπίστωση που έμεινε γνωστή ως «νόμος του Μοουρ: Η υπολογιστική ισχύς που είναι διαθέσιμη για ένα συγκεκριμένο ποσό διπλασιάζεται ανά 18 μήνες.

Αυτός ο κανόνας χαρακτήρισε και εξακολουθεί να χαρακτηρίζει σε γενικές γραμμές την εξέλιξη των υπολογιστικών συστημάτων που χρησιμοποιούμε.

Ήδη από το 1965 ο Μουρ είχε προβλέψει ότι τα ολοκληρωμένα κυκλώματα θα γίνουν ο ακρογωνιαίος λίθος της ψηφιακής τεχνολογίας και ότι θα έρθει η εποχή που θα υπάρχουν οικιακοί υπολογιστές, συστήματα αυτοματισμών για τον έλεγχο των αυτοκινήτων και φορητές ηλεκτρονικές συσκευές.

Γεννήθηκε σχεδόν με την αυγή του 1929, στις 3 Ιανουαρίου, στο Σαν Φρανσίσκο και μετά από σπουδές στη Χημεία και τη Φυσική στο Μπέρκλεϊ και στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, ο Μουρ εργάστηκε στην Fairchild Semiconductor όπου γνώρισε τον Ρόμπερτ Νόις, με τον οποίο το 1968 -και αφού προηγούμενως υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους από την Fairchild- προχώρησαν στην ίδρυση της Intel, μαζί με τον Αντι Γκροβ και με τη βοήθεια του επενδυτή Άρθουρ Ροκ που έπαιξε τον ρόλο αυτού που σήμερα ονομάζουμε "άγγελος-επενδυτής".

«Σήμερα χάσαμε έναν οραματιστή», έγραψε η Intel σε μήνυμά της στο Twitter αποτίοντας φόρο τιμής στον συν-ιδρυτή της.

Από αριστερά προς τα δεξιά, Ρόμπερτ Νόις, Αντι Γκροβ, Γκόρντον Μουρ

Είναι μάλλον περιττό να πούμε για τον ρόλο που έχει παίξει η Intel στην εξέλιξη των υπολογιστών και των chips και η εξέλιξη των πραγμάτων ίσως να ήταν διαφορετική αν δεν υπήρχαν οι οραματιστές όπως ο Μουρ 

Ο οποίος Μουρ διατηρούσε με τη σύζυγό του Μπέτι ένα κοινωφελές ίδρυμα το οποίο δραστηριοποιείται κυρίως στους τομείς της περιβαλλοντικής προστασίας, της υγείας και της έρευνας. Μαζί απέκτησαν δύο παιδιά.

INTEL,Νόμος του Moore,INTEL,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home