Πενήντα χρόνια από το 4004, το τσιπάκι που άλλαξε τον κόσμο

Πενήντα χρόνια από το 4004, το τσιπάκι που άλλαξε τον κόσμο

Πέρασε -κιόλας- μισός αιώνας από την ημέρα που η Intel παρουσίασε τον επεξεργαστή 4004 και χωρίς καμία υπερβολή ο κόσμος δεν ήταν ποτέ ίδιος μετά την 15η Νοεμβρίου 1971.

Η δημιουργία της Intel ήταν σαν να απελευθερώνεις το τζίνι από το λυχνάρι, καθώς άνοιξε τον δρόμο για τους μικροϋπολογιστές και τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ογκώδη και απαιτητικά σε ενέργεια mainframes.

Παραδόξως η επέτειος φαίνεται να έχει περάσει απαρατήρητη από την ίδια την Intel που δεν έχει σχετική αναφορά στην πρώτη της σελίδα. Ωστόσο με λίγο ψάξιμο θα βρεις πως όλα ξεκίνησαν το 1969, όταν η Nippon Calculating Machine Corporation ζήτησε από την Intel να της κατασκευάσει 12 τσιπάκια για μία συσκευή μαθηματικών υπολογισμών. Η Intel κατέληξε σε ένα σετ με τέσσερα τσιπ από τα οποία το 4004 ήταν η κεντρική μονάδα επεξεργασίας, ενώ τα άλλα τρία λειτουργούσαν ως μνήμες και ως μονάδες εισόδου/εξόδου. Το 1971 η Intel αγόρασε από την ιαπωνική εταιρεία τα δικαιώματα χρήσης του 4004 και ανακοίνωσε τη δημιουργία της στις 15 Νοεμβρίου 1971 με τον πολλά υποσχόμενο τίτλο "Ανακοινώνουμε μια νέα εποχή στα ολοκληρωμένα ηλεκτρονικά" ο οποίος επιβεβαιώθηκε απολύτως στα χρόνια που ακολούθησαν.

To 2010, ανήμερα της επετείου του λανσαρίσματος του 4004 οι σχεδιαστές του τσιπ Φεντερίκο Φαγκίν, Μάρτσιαν Χοφ και Σταν Μέιζορ, βραβεύτηκαν από τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα για τη συνεισφορά τους στη δημιουργία του ψηφιακού κόσμου.

INTEL,CHIP,INTEL,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home