"Παγκόσμιος κίνδυνος": Ξεμπρόστιασε το Facebook η Χόγκεν

'Παγκόσμιος κίνδυνος': Ξεμπρόστιασε το Facebook η Χόγκεν

Καθόλου καλά δεν εξελίσσεται αυτή η εβδομάδα για το Facebook, καθώς μετά από το πολύωρο μπλακάουτ της Δευτέρας τη σκυτάλη πήρε σήμερα η πρώην εργαζόμενη στην εταιρεία, Φράνσις Χόγκεν, η οποία είχε ήδη προκαλέσει αναταράξεις με αποκαλύψεις για τη λειτουργία του μεγάλου κοινωνικού δικτύου τις προηγούμενες ημέρες.

Σε κατάθεσή της σε επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας η Χόγκεν υποστήριξε πως το Facebook πρέπει να κηρύξει «ηθική χρεοκοπία» και να επιχειρήσει να συμφιλιωθεί με την κοινωνία. Επισήμανε, ανάμεσα σε πολλά άλλα, πως ενώ υπάρχει έμφαση για το πώς το Facebook επηρεάζει την κοινωνική και πολιτική ζωή στις Ηνωμένες Πολιτείες, ελάχιστη προσοχή έχει δοθεί στον αντίκτυπο του κοινωνικού δικτύου σε άλλες περιοχές του κόσμου. Η Χόγκεν τόνισε επίσης πως το Facebook σκοπίμως στοχεύει στα παιδιά ηλίκίας κάτω των 13 ετών, ενώ οι γερουσιαστές της επιτροπής σχολίασαν πως το κοινωνικό δίκτυο υιοθετεί προσεγγίσεις παρόμοιες με εκείνες των καπνοβιομηχανιών - κάτι που έχουμε ακούσει ξανά στο παρελθόν. Η Χόγκεν ανέφερε επίσης πως το Facebook εμποδίζει την ανεξάρτητη έρευνα, όπως συνέβη τον περασμένο Αύγουστο όταν το κοινωνικό δίκτυο έκλεισε την πόρτα σε μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης που διεξήγαγαν μελέτη σχετικά με τη διάδοση θέσεων των αντιεμβολιαστών.

Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκονται αρκετά πράγματα, κυρίως ο αλγόριθμος βάσει του οποίου δημιουργούνται οι ροές αναρτήσεων που διαβάζουμε όταν βρισκόμαστε στο Facebook. Το βασικό στοιχείο του αλγορίθμου είναι πως προωθεί αναρτήσεις που ενισχύουν την αλληλεπίδραση και επειδή από τη φύση τους οι αναρτήσεις που προκαλούν αντιδράσεις (και εντάσεις) εμφανίζουν μεγαλύτερο ποσοστό αλληλεπίδρασης, προβάλλονται περισσότερο, ασχέτως αν το περιεχόμενό τους παραπληροφορεί ή όχι. Η Χόγκεν πρότεινε την επιστροφή στην κατάσταση που επικρατούσε έως το 2014, όταν το newsfeed του καθενός ήταν μια σειριακή καταγραφή των αναρτήσεων των φίλων του και των σελίδων που ακολουθεί. Κριτική ασκείται επίσης και για τον τρόπο λειτουργίας του Instagram, το οποίο όπως σχολίασε η Χόγκαν και σε πρόσφατη συνέντευξή της, έχει έντονα αρνητικό αποτέλεσμα στα νέα παιδιά και, κυρίως, στα κορίτσια λόγω των σωματικών προτύπων που προβάλει.

 

FACEBOOK,ΗΠΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home