Πόλεμος στα ανώτερα στρώματα των smartphones

Περισσότερες από κάθε άλλη φορά οι επιλογές στα ακριβά μοντέλα. Ίσως σε μια άλλη χώρα να είχε ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Πόλεμος στα ανώτερα στρώματα των smartphones

Γυρνώντας το ρολόι πίσω, ένα, δύο ή και τρία χρόνια πριν, η απάντηση στο ποιος κατασκευαστής ή ποιο smartphone είναι ο κυρίαρχος στην αγορά στα ακριβά μοντέλα (και κατ’ επέκταση αυτός που θέτει τις τάσεις) η απάντηση έβγαινε σχεδόν αβίαστα. Είτε το iPhone είτε (με την απήχηση που απέκτησε πέρυσι η Samsung) το πολύ-πολύ να προβληματιζόσουν μεταξύ του μοντέλου της Apple και του Galaxy S3. Φέτος όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά….

Στην εκκίνηση (της Άνοιξης) του 2013 και με δεδομένο ότι η εικόνα του iPhone 5 δεν είναι στο ίδιο επίπεδο των προγόνων του, οι επίδοξοι κυρίαρχοι των hi-end smartphones είναι περισσότεροι και σε ένα βαθμό έχουν (ίσως) ίσες ευκαιρίες για να κατακτήσουν αυτή τη σημαντική κατηγορία των κινητών τηλεφώνων. Ποια είναι αυτά τα smartphones που οδηγούν τις εξελίξεις; Sony Xperia Z, ΗΤC One, Samsung Galaxy S4 και ένα ακόμα αουτσάιντερ, το οποίο το κρατάμε για έκπληξη στο τέλος… Σίγουρα θα έχεις κάποιες ενστάσεις αλλά θα εξηγήσουμε το σκεπτικό μας, τηλέφωνο με τηλέφωνο, όπως θα δεις παρακάτω…

Θα αναρωτηθείς πόσες συσκευές που κοστίζουν πάνω από τα 650 ευρώ αντέχει η ελληνική αγορά. Και έχεις δίκιο. Το ζητούμενο για τις εταιρείες δεν είναι η Ελλάδα αλλά το σύνολο της παγκόσμιας αγοράς, άρα αυτόματα η «συζήτηση» αφορά αρκετές δεκάδες εκατομμύρια συσκευές. Από την άλλη πλευρά, ακόμα και στη «μικρή μας αγορά» η κατάκτηση της κορυφής στα hi-end smartphones λειτουργεί και ως φαινόμενο ντόμινο και στις υπόλοιπες κατηγορίες.

Έχουμε και λέμε λοιπόν (η σειρά είναι χρονολογική):

 

Sony Xperia Z

Τη χαμένη αίγλη της στα κινητά της τηλέφωνα κυνηγάει η Sony και το Xperia Z είναι η πρώτη συσκευή με την οποία η εταιρεία εγκαταλείπει οριστικά τα όποια κατάλοιπα από τη Sony Ericsson, δείχνοντας ένα νέο πρόσωπο. Για τη Sony αυτή τη στιγμή ο κύριος στόχος δεν είναι η πρωτιά (ίσως ακούγεται υποτιμητικό για το βάρος του ονόματος) αλλά η σταδιακή καθιέρωσή της, με το Xperia Z να είναι το πρώτο βήμα. Σημαντικό πλεονέκτημα για το συγκεκριμένο smartphone (και τη Sony γενικότερα) ότι κυκλοφόρησε νωρίτερα από τους άλλους σημαντικούς ανταγωνιστές, καθώς για ένα περίπου μήνα, έπαιζε μπάλα μόνο του στα ράφια των καταστημάτων. Πιθανόν αυτό θα του δώσει τη δυνατότητα να είναι και το πρώτο που θα κατεβάσει λίγο την τιμή του (όπως συνηθίζεται σε όλα τα μοντέλα μετά από κάποιους μήνες κυκλοφορίας) ενισχύοντας λίγο παραπάνω τις πωλήσεις του.

Διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό: Αδιάβροχο και ανθετικό στη σκόνη

Δες το review εδώ

HTC One

Ατού; Η πραγματικά αψεγάδιαστη ποιότητα κατασκευής του HTC One. Ερωτηματικό; Πότε επιτέλους θα την μετατρέψει σε πωλήσεις. Η «μπουτίκ» των κινητών τηλεφώνων (έναντι των υπόλοιπων πολύ μεγαλύτερων ονομάτων) πλασάρεται με ένα ακόμα αξιόλογο μοντέλο.  Το ίδιο βέβαια θα πεις ότι συμβαίνει κάθε χρόνο αλλά τελικά κάτι στραβώνει στο τέλος και οι πωλήσεις δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες. Πέρυσι, με το One X η εταιρεία είχε να χειριστεί και τα οικονομικά προβληματάκια που την εμπόδισε να διαθέσει το απαραίτητο badget σε marketing για να προωθήσει τη συσκευή. Αλλάζει κάτι φέτος; Η εταιρεία δεν είναι σε καμία περίπτωση ικανή να ανταγωνιστεί τους πόρους που θα ρίξει στη μάχη π.χ. η Samsung αλλά από την άλλη πλευρά η συσκευή είναι εξαιρετική. Δεν ξέρω αν είναι κακός οιωνός η καθυστέρηση στο λανσάρισμά της στην αγορά, όμως σε μια αγορά που κινείται τόσο γρήγορα, ακόμα και αυτό μπορεί να έχει μεγάλη σημασία.

Διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό: λειτουργία BlinkFeed, αν είσαι τύπος που ενημερώνεται από sites θα σε μετατρέψει σε «πρεζάκι» της πληροφόρησης.

Δες το review εδώ

Samsung Galaxy S4

Πέρυσι με το S3 η Samsung ερχόταν ως διεκδικητής, φέτος με το S4 ως κυρίαρχος. Το γεγονός ότι ανακοινώθηκε στη Νέα Υόρκη, σε ένα event που το παρακολούθησαν από κοντά 6.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο, μαρτυράει και τις υψηλές βλέψεις που έχει η εταιρεία για τη συγκεκριμένη συσκευή. Παρά το γεγονός ότι δέχθηκε κριτική για την αίσθηση στην ποιότητα κατασκευής του S3, η συνταγή δεν άλλαξε και στο S4, καθώς η εταιρεία έδωσε έμφαση στα σημεία που πιθανώς γνωρίζει καλύτερα. Γέμισε τη συσκευή με ότι καλύτερο σε τεχνικά χαρακτηριστικά και επένδυσε σε νέες λύσεις στο επίπεδο του software. Η κορεάτικη εταιρεία έχει πλέον και τεράστιους πόρους για να προωθήσει μια τόσο εντυπωσιακή πρόταση στη γλώσσα των αριθμών και των λύσεων που μπορεί να προσφέρει. Ένα ακόμα θετικό στοιχείο είναι οι 6 συνολικά διαφορετικές εκδόσεις του (υποστήριξη 3G ή 4G δικτύων σε συνδυασμό με τα τρία επίπεδα μνήμης 16/32/64GB) στοιχείο που του παρέχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί σε όλες τις αγορές του κόσμου.

Διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό: πλήθος λύσεων σε επίπεδο software που βοηθούν αρκετές στιγμές της καθημερινότητάς μας. Απευθύνονται πιθανώς στη μειοψηφία αλλά είναι τόσες πολλές που σίγουρα κάποιος θα βρει κάτι που τον ενδιαφέρει.

 Δες το review εδώ.

Και το αουτσάιντερ… LG Nexus 4

Με ποια λογική βάζουμε ένα smartphone που είναι πάνω από 200 ευρώ φθηνότερο από τα παραπάνω μοντέλα; Αν έχουν κάποιο άλλο smartphone να φοβούνται τα τρία παραπάνω φαβορί αυτό είναι κατά τη γνώμη μου το Nexus 4 και όχι π.χ. το Optimus G της ίδιας εταιρείας. Αυτό θα πρέπει να φοβούνται (αν φοβούνται) καθώς και τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την πολύ ανταγωνιστική τιμή αλλά και τη δυναμική του ονόματος της Google με την οποία συνδημιουργήθηκε. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η συσκευή ξεχωρίζει από κάθε άλλο μοντέλο της LG, ειδικά στην αίσθηση στο χέρι και στην ποιότητα κατασκευής. Στα συν για κάποιους είναι ότι θα βρουν καθαρό το λειτουργικό Android, χωρίς να έχει υποστεί κανένα από τα πειράματα των κατασκευαστών, προκειμένου να προσθέσουν τη δική τους πινελιά. Επιπλέον, κυκλοφόρησε νωρίτερα από κάθε άλλο μοντέλο της λίστας.

Διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό: την ώρα που τα υπόλοιπα μοντέλα σου ζητούν +/- 700 ευρώ, το Νexus 4 κοστίζει μόλις 469.

Δες το review εδώ

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home