Sony Xperia Z review

Ένα "καθαρόαιμο" Sony smartphone.

Αξιοποιώντας κάθε γωνιά του (μεγάλου ομολογουμένως) «μαγαζιού» που λέγεται Sony, το Xperia Z φιλοξενεί ένα κάρο τεχνολογίες που παράγουν άλλοι κλάδοι της εταιρείας και τους ενσωματώνει σε μια συσκευή, αντίστοιχη της οποίας δεν έχει παρουσιάσει ποτέ στο παρελθόν η εταιρεία. Όχι μόνο σε επίπεδο τεχνικών χαρακτηριστικών, που αυτό είναι αναμενόμενο λόγω της συνεχούς εξέλιξης του κλάδου, αλλά σαν συνολική πρόταση στην οποία λαμβάνονται υπόψη διάφορα κριτήρια: τεχνικά χαρακτηριστικά και σχεδιασμός, υλικά κατασκευής, επίπεδο ανταγωνισμού και βέβαια την ύπαρξη ενός (τουλάχιστον) στοιχείου στο τηλέφωνο που θα το κάνει να διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη πρόταση.

Το Sony Xperia Z είναι μια κορυφαία πρόταση. Είναι εμφανές από την πρώτη αναγνωριστική ματιά, όπου το μάτι πέφτει στις σχεδιαστικές γραμμές της συσκευής. Από την πρώτη αφή, όπου γίνεται αντιληπτή η ποιότητα κατασκευής της συσκευής.  Και βέβαια από την ανάγνωση των τεχνικών χαρακτηριστικών και την εμπειρία που αυτά προσφέρουν στην πράξη. Είναι ένα εξαιρετικό premium smartphone, το οποίο (επιτέλους για τη Sony) μπορεί να κοιτάξει κατάματα τον ανταγωνισμό.

Κομψό

Ίσως ακούγεται παράταιρο για μια συσκευή η οποία διαθέτει τόσο μεγάλη οθόνη. Κι όμως, η Sony έχει δουλέψει εξαιρετικά στο επίπεδο του σχεδιασμού, δημιουργώντας μια πολύ όμορφη συσκευή, παρά τα «κυβικά» της. Το Sony Xperia Z είναι εξαιρετικά λεπτό, τα υλικά κατασκευής αφήνουν φοβερή αίσθηση και τα δύο χρώματα (είτε άσπρο, είτε μαύρο) ταιριάζουν απόλυτα στον premium χαρακτήρα της συσκευής, χάρη στη γυάλινη επιφάνεια που καλύπτει και τις δύο πλευρές.

Αντίστοιχες, ίσως και καλύτερες είναι οι εντυπώσεις για την ποιότητα της οθόνης. Η αλήθεια είναι ότι όπως έχω αναφέρει και στο παρελθόν δεν είμαι οπαδός της εξέλιξης που θέλει τα κινητά να μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο σε διαστάσεις. Δεν ξέρω αν είναι υποσυνείδητο κόμπλεξ για το μέγεθος των δαχτύλων μου (όσοι με γνωρίζουν μπορούν να σας επιβεβαιώσουν πως είναι) αλλά ένα smartphone θέλω να το χειρίζομαι με το ένα χέρι. Όμως πέρα από αυτό το καθαρά «υποκειμενικό» ψεγάδι, δεν μπορείς να βρεις (όσο και να ψάξεις) κάποια ατέλεια. Η ίδια η Sony ισχυρίζεται ότι έχει περάσει την τεχνολογία που χρησιμοποιεί στις τηλεοράσεις της (Bravia) στο νέο της smartphone, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Η ανάλυση που προσφέρει το display των 5 ιντσών αγγίζει τα 1920x1080 pixels, ενώ η πυκνότητα των pixels αγγίζει τα 443 ppi, αριθμοί που δεν αφήνουν το περιθώριο για την παραμικρή αμφισβήτηση. Αριθμοί που στην πράξη προσφέρουν εκπληκτική ευκρίνεια και απεικόνιση οποιουδήποτε στοιχείου.

Κοιτάει στα μάτια τον ανταγωνισμό

Είναι γεγονός ότι στο πρόσφατο παρελθόν η Sony (ή Sony Ericsson) ήταν ένα έως δύο κλικ κάτω από τον ανταγωνισμό, σε επίπεδο τεχνικών χαρακτηριστικών, ιδιαίτερα των επεξεργαστικών δυνατοτήτων που προσέφεραν. Και όσο κι αν κάποιοι αριθμοί δεν έχουν σημασία για το μέσο καταναλωτή, αποτελεί κατά τη γνώμη μου, έναν από τους λόγους για τους οποίους η εταιρεία έχασε το στοιχείο της καινοτομίας, που πριν μερικά χρόνια της χάριζε υψηλές πωλήσεις στην κατηγορία των ακριβών κινητών τηλεφώνων. Όμως στο Xperia Z, η Sony δείχνει να καλύπτει το κενό, καθώς διαθέτει ένα «οπλοστάσιο» εξοπλισμού, ισάξιο με εκείνο του ανταγωνισμού. Τετραπύρηνος επεξεργαστής, 2GB RAM, υποστήριξη 4G και NFC για τη σύνδεση του smartphone με άλλες συσκευές μόνο με ένα άγγιγμα. Το Sony Xperia Z έχει πραγματικά ότι χρειάζεται για να απευθυνθεί ακόμα και σε εκείνους (τους λίγους έστω) που έχουν τις μεγαλύτερες απαιτήσεις.

Αδιάβροχο. Ναι σωστά διάβασες…

Είπαμε προηγουμένως ότι για να απευθυνθείς στα υψηλά στρώματα της αγοράς, θες και ένα στοιχείο που να σε διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό. Αυτό στο Sony Xperia Z δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι είναι αδιάβροχο. Ένα χαρακτηριστικό χρήσιμο, μας αφορά όλους και βέβαια η ίδια η εταιρεία δεν χρειάζεται να σπαταλήσει κανένα πόρο για να το γνωστοποιήσει στο αγοραστικό κοινό. Η πρόταση «αντέχει σε ένα μέτρο βάθος για μισή ώρα» δεν χρειάζεται κάποια επεξήγηση. Μπορούμε άμεσα να καταλάβουμε τη χρησιμότητα αυτού του χαρακτηριστικού, καθώς όλοι μας έχουμε υπόψη μας ένα τουλάχιστον περιστατικό απώλειας μιας συσκευής που ήρθε σε επαφή με το υγρό στοιχείο.

Εντυπωσιακή κάμερα

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Sony μεταφέρει την τεχνογνωσία της από τις φωτογραφικές μηχανές και στις κάμερες των κινητών τηλεφώνων της. Ίσα, ίσα θα λέγαμε. Στο Sony Xperia Z έχει κάνει εξαιρετική δουλειά και σε αυτόν τον τομέα. Μέγιστη ανάλυση στα 13 megapixels, βίντεο στα 1080p, λειτουργία HDR για καλές φωτογραφίες αλλά και βίντεο με έντονο οπίσθιο φωτισμό, αισθητήρας Exmor RS που προσφέρει χαμηλά επίπεδα θορύβου και καλή ποιότητα φωτογραφίας σε άσχημες συνθήκες φωτισμού και βέβαια λειτουργία Superior Auto, ώστε να ρυθμίζονται αυτόματα οι καλύτερες δυνατές παράμετροι της φωτογραφίας και να παράγεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Παράγοντας κόστος

Στην τελική βαθμολογία που κάνει κάποιος σε οποιαδήποτε αγορά του μετράει και το ποσό που θα κληθεί να πληρώσει. Στο Sony Xperia Z αυτό φθάνει τα 699 ευρώ. Σίγουρα ένα ποσό που ακούγεται βαρύ, ειδικά για το ελληνικό περιβάλλον αλλά γνώμη μας είναι ότι δεν θα μπορούσε να είναι μικρότερο, με βάση και τα επίπεδα που κινείται και ο ανταγωνισμός. Είναι βέβαια ένα στοίχημα για το Xperia Ζ αλλά και για τη Sony που θέλει να ανακτήσει το αποτύπωμα που είχε κάποτε στους καταναλωτές που έχουν λίγο περισσότερα χρήματα να δαπανήσουν για να αποκτήσουν ένα κορυφαίο smartphone.

SONY XPERIA Z,ANDROID,SMARTPHONES,SONY,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home