Το Τοp 20 των πόλεων για τα startups

Το Τοp 20 των πόλεων για τα startups

Αν θέλετε να δημιουργήσετε το δικό σας smart-up και αναζητείτε την κατάλληλη περιοχή δεν είναι ανάγκη να πάτε μέχρι τη βόρεια Καλιφόρνια και τη Sillicon Valley. Μπορείτε να πάτε και στο Τελ Αβίβ ή σε κάποιες άλλες αμερικανικές ή ευρωπαϊκές πόλεις. Τουλάχιστον, αυτό προκύπτει από μία πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Startup Genome και χρηματοδοτήθηκε από τον ισπανικό τηλεπικοινωνιακό όμιλο Telefonica.

Το Startup Genome συγκέντρωσε στοιχεία για start-up επιχειρήσεις απ’ ολόκληρο τον κόσμο και κατέληξε στις 20 περιοχές όπου υπάρχουν οι περισσότερες δυνατότητες για όποιον θέλει να ξεκινήσει να δραστηριοποιείται στο χώρο της τεχνολογίας. Και η σχετική λίστα, όπου κυριαρχούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, περιέχει αρκετές εκπλήξεις

Στην πρώτη θέση βρίσκεται, όπως ήταν αναμενόμενο, η Sillicon Valley, όμως, η δεύτερη ανήκει στο Τελ Αβίβ! Από εκεί και πέρα κυριαρχούν οι πόλεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες με την παρουσία της Ευρώπης αλλά και της Ασίας να είναι σχετικά περιορισμένη. Συγκεκριμένα, η λίστα έχει ως εξής:

1. Silicon Valley

2. Τελ Αβίβ

3. Λος Άντζελες

4. Σιάτλ

5. Νέα Υόρκη

6. Βοστώνη

7. Λονδίνο

8. Τορόντο

9. Βανκούβερ

10. Σικάγο

11. Παρίσι

12. Σίδνεϊ

13. Σάο Πάολο

14. Μόσχα

15. Βερολίνο

16. Γουότερλου (Καναδάς)

17. Σιγκαπούρη

18. Μελβούρνη

19. Μπάνγκαλορ (Ινδία)

20. Σαντιάγκο (Χιλή)

Για όσους ασχολούνται με το χώρο των start-ups η υψηλή θέση του Τελ Αβίβ δεν αποτελεί έκπληξη καθώς το Ισραήλ εδώ και αρκετά χρόνια έχει δημιουργήσει ένα αρκετά φιλόξενο πλαίσιο για νέες επιχειρήσεις στο χώρο της τεχνολογίας. Έκπληξη ενδεχομένως να είναι το Λος Άντζελες, ενώ το Σιάτλ κερδίζει από την εκεί παρουσία της Microsoft. Η ανερχόμενη δύναμη θεωρείται η Νέα Υόρκη, ενώ εντυπωσιακή είναι η παρουσία του Καναδά με τρεις πόλεις στην 20άδα.

Η λίστα, πάντως, επιβεβαιώνει όσους ανησυχούν για τη δυνατότητα της Ευρώπης να μπορέσει να καταφέρει να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις τις Ηνωμένες Πολιτείες στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας. Παρά το γεγονός ότι η προώθηση της νέας επιχειρηματικότητας στο χώρο της τεχνολογίας βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα κονδύλια που διατίθενται είναι τεράστια, όσοι νέοι διαθέτουν ιδέες και όρεξη προτιμούν να μετακινηθούν εκτός της Γηραιάς Ηπείρου. Ένα πρόβλημα είναι πάντως και το γεγονός ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχουν αρκετά επενδυτικά funds που να είναι διατεθειμένα να πάρουν το ρίσκο και να επενδύσουν σε νέες επιχειρήσεις, καθώς το ποσοστό επιτυχίας στην καλύτερη περίπτωση φθάνει στο 10%. Ενδεχομένως, η «αδυναμία» λήψης ρίσκου να οφείλεται και στη διαφορετική κουλτούρα που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ,STARTUPS,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home