Ο Τραμπ και το Internet

Deasy @ 10.11.2016
Ο Τραμπ και το Internet

Όλοι έχουν βαλθεί να δουν τι σημαίνει η διαμονή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο για τους ίδιους και τον κλάδο στον οποίο ασχολούνται. Για τον κόσμο της τεχνολογίας, αν όσα διαβάζουμε έχουν μια βάση, φαίνεται μια κάποια ανησυχία διότι ακόμα και στις ΗΠΑ, όπου ο καπιταλισμός πήγε σε μικρή ηλικία και έκανε την τύχη του, το κράτος έχει σημαίνοντα ρόλο σε μια σειρά από πράγματα. Μπορεί η λέξη “κράτος” να περιγράφει ίσως μια πιο πολύπλοκη δομή σε σχέση με την ελληνική αλλά οι μηχανισμοί είναι παρόντες και όπως έχει δείξει και η περίπτωση της ΑΤ&Τ από τη μακρινή πια δεκαετία του ’80, δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία ποιος κοιμάται στον Λευκό Οίκο.

Υπάρχει, ωστόσο, ένας προβληματισμός για το αν με τον Τραμπ θα διατηρηθούν κάποια -ας τα πούμε- κεκτημένα, όπως η δικτυακή ουδετερότητα. Οχι πως ο πρόεδρος Ντόναλντ (ωραίο ακούγεται αυτό) έδωσε ιδιαίτερο βάρος στα θέματα των τηλεπικοινωνιών και του διαδικτύου στην καμπάνια του. Μη βλέπεις που χρησιμοποίησε τις πλατφόρμες των κοινωνικών δικτύων με αριστοτεχνικό τρόπο -κρίνοντας εκ του αποτελέσματος και μόνο-, το τι συμβαίνει στα ενδότερα των καλωδίων, των routers και των servers δεν φαίνεται να τον απασχολεί. Ωστόσο, προ διετίας έγραψε στο Twitter ότι η δικτυακή ουδετερότητα είναι το ισοδύναμο του δόγματος της δίκαιης μεταχείρισης και πως το νέο περιβάλλον θα πλήξει τα συντηρητικά μέσα. Όπως εξηγούν οι καλοί συνάδελφοι του The Verge, το δόγμα της δίκαιης μεταχείρισης ήταν ένας κανόνας της FCC (που συνδυάζει τις εξουσίες των δικών μας ΕΣΡ και ΕΕΤΤ) που όριζε πως τα τηλεοπτικά κανάλια θα έπρεπε πάντα να διαθέτουν χρόνο για την προβολή όλων των απόψεων και ο οποίος αργότερα καταργήθηκε. Η δεοντολογία σε αυτό το επίπεδο φαίνεται πως στις ΗΠΑ είναι θέμα των επαγγελματιών και όχι θέμα νομοθέτησης, αλλά ο Τραμπ θεωρούσε πως για κάποιο λόγο η δικτυακή ουδετερότητα -που ορίζει πως οι πάροχοι δεν μπορούν να ασκούν διακρίσεις υπέρ ή βάρους κάποιας “κατηγορίας” πληροφορίας που διακινείται στα δίκτυά τους- θα πλήξει τα συντηρητικών απόψεων ΜΜΕ, όπως το Fox News.

Ωστόσο, η ουδετερότητα ενδεχομένως να τεθεί εν αμφιβόλω. Ο Τεντ Κρουζ που ήταν αντίπαλος του Τραμπ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών την είχε χαρακτηρίσει ως το διαδικτυακό ισοδύναμο του Obamacare (το οποίο οι Ρεπουμπλικανοί θέλουν να ξηλώσουν… χθες), οπότε αντιλαμβανόμαστε προς τα πού θα πάει το πράγμα.

Βέβαια όταν ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει μιλήσει με τον τρόπο που έχει μιλήσει για τις γυναίκες, τις μειονότητες, τους Μουσουλμάνους και συγγνώμη αν μας διαφεύγουν άλλοι στόχoι του, η δικτυακή ουδετερότητα μπορεί να περάσει σε δεύτερη μοίρα. Αλλά αυτό, νομίζουμε, δεν θα είναι καθόλου καλή εξέλιξη

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home