Τους δορυφόρους παροχής Internet κοιτάει ο Elon Musk

Deasy @ 10.11.2014
Τους δορυφόρους παροχής Internet κοιτάει ο Elon Musk

Δεν εφησυχάζει όπως φαίνεται ο πολυμήχανος Elon Musk, καθώς δημοσιεύματα τον φέρνουν να έχει βάλει στο μάτι ένα ακόμη τομέα δραστηριότητας: αυτόν της ανάπτυξης δορυφόρων χαμηλής τροχιάς που θα προσφέρουν πρόσβαση στο Internet σε κατοίκους της γης σε όλο τον κόσμο.

Το project έτσι όπως σκιαγραφείται από τα αμερικάνικα μέσα είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ο Elon Musk με την διορατική ματιά του θα προσπαθήσει να αναταράξει μια αγορά. Το έχει κάνει σε ένα μεγάλο βαθμό με την Tesla Motors, το ίδιο με την SpaceX, οπότε γιατί όχι και εδώ.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τα οποία παρότι βασίζονται σε επίπεδο φημών είναι αρκετά λεπτομερή, στόχος του Elon Musk και του Greg Wyler με τον οποίο φέρεται να συνεργάζεται (βετεράνος στη συγκεκριμένη βιομηχανία και πρώην στέλεχος της Google)είναι η ανάπτυξη ενός στόλου έως και 700 δορυφόρων, καθένας από τους οποίους θα ζυγίζει λιγότερο από 115 κιλά. Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό το δύσκολο του εγχειρήματος, ο ελαφρύτερος μέχρι στιγμής τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος ζυγίζει τα διπλάσια κιλά, ενώ ο πιο μεγάλος στόλος δορυφόρων σε λειτουργία είναι 10 φορές μικρότερος. Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι στη θέληση και των δύο πλευρών είναι να μειωθεί και το κόστος δημιουργίας ενός δορυφόρου, από μερικά εκατομμύρια σε μόλις ένα, καθώς τα μεγάλα κόστη (που είχαν ως αποτέλεσμα ακριβές χρεώσεις και ως συνέπεια περιορισμένη χρήση) οδήγησαν σε αποτυχία παλαιότερες προσπάθειες τη δεκαετία του 90.

Οι ρόλοι των δύο πλευρών (Musk και Wyler) μάλλον είναι προκαθορισμένοι. Η εταιρεία του δεύτερου, WorldVu Satellites Ltd, έχει στην κατοχή της ένα μεγάλο εύρος ραδιο-φάσματος, ενώ ο πρώτος έχει στην διάθεσή του την εταιρεία (SpaceX) μέσω των πυραύλων της οποίας θα μπορούσαν να μεταφέρονται σε τροχιά οι δορυφόροι. Από εκεί και πέρα θα πρέπει προφανώς και οι δύο να αποφασίσουν να υλοποιήσουν μια μονάδα παραγωγής για τους δορυφόρους που έχουν κατά νου να δημιουργήσουν.

Άλλο ένα δύσκολο εγχείρημα για τον Elon Musk; Το παρελθόν πάντως έχει δείξει ότι δεν πρέπει να στοιχηματίζεις εναντίον του…  

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home