Επεξεργαστής και κάρτα γραφικών σε ένα chip από την AMD

Επεξεργαστής και κάρτα γραφικών σε ένα chip από την AMD

Ιδιαίτερα σημαντικό αναμένεται να είναι το 2009 για την Advanced MicroDevices, πιο γνωστή ως AMD, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της Intel στο χώρο των επεξεργαστών για προσωπικούς υπολογιστές. Με τη δεύτερη να δείχνει ότι έχει ξεφύγει από την AMD, η τελευταία καλείται να καλύψει τη διαφορά και ίσως η απάντηση να βρίσκεται σε μία νέα πλατφόρμα που ονομάζεται Fusion και αποτελεί ένα σαφές δείγμα των συνεργιών που προκύπτουν από την εξαγορά το 2006 της ATI, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο χώρο των καρτών γραφικών.

Το όνομα Fusion (σ.σ. η αντίστοιχη λέξη στα ελληνικά είναι σύντηξη) δεν επελέγη τυχαία, καθώς ο στόχος είναι στο ίδιο chip να υπάρχουν τόσο ένας «κλασικός» επεξεργαστής (CPU) όσο και μία μονάδα επεξεργασίας γραφικών (GPU). Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι απαραίτητη η ξεχωριστή κάρτα γραφικών, οπότε ένας υπολογιστής μπορεί να είναι πολύ μικρότερος σε μέγεθος και να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια. Επιπλέον, επειδή η CPU και η GPU θα βρίσκονται πάνω στο ίδιο chip, οι επιδόσεις όλου του συστήματος αναμένεται να είναι κατά πολύ καλύτερες σε σχέση με αυτές των υπάρχοντων σήμερα υπολογιστών.

Καθυστέρηση

Πρακτικά, η οικογένεια Fusion είναι ένας από τους κύριους λόγους που η AMDATI, ενώ μία τέτοια λύση «σύντηξης» αναμενόταν εδώ και αρκετούς μήνες. Δεν αποκλείεται, όμως, όσοι περιμένουν τα προϊόντα της σειράς Fusion να χρειαστεί να κάνουν περαιτέρω υπομονή. Το αρχικό πλάνο της AMD ήταν να ανακοινώσει στις αρχές Ιανουαρίου και πιθανότατα στο Λας Βέγκας και στο Consumer Electronics Show, μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις ειδών πληροφορικής και καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών, τη διαθεσιμότητα των πρώτων Fusion chips. Αν και αυτό δεν αποκλείεται θεωρείται πλέον αρκετά δύσκολο, δεδομένου ότι η αμερικανική εταιρεία αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα λόγω της χρηματοοικονομικής κρίσης. Το ερώτημα είναι αν η καθυστέρηση στη διάθεση θα είναι της τάξεως των μερικών μηνών ή θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το 2010 για να δούμε τα συγκεκριμένα chips, τα οποία εκτιμάται ότι θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά. εξαγόρασε την Dragon

Στο μεταξύ, η AMD ετοιμάζει μία νέα πλατφόρμα για επιτραπέζιους προσωπικούς υπολογιστές που φέρει την κωδική ονομασία Dragon. Η πλατφόρμα αποτελεί το διάδοχο της Spider και βασίζεται στη δεύτερη γενιά των επεξεργαστών Phenom, προσφέροντας καλύτερες επιδόσεις, δίνοντας έμφαση κυρίως στα παιχνίδια και στην αναπαραγωγή περιεχομένου υψηλής ευκρίνειας. Οι επεξεργαστές Phenom II είναι οι πρώτοι από την AMD που κατασκευάζονται με την τεχνολογία των 45 nm και αυτό αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη για την εταιρεία, δεδομένου ότι η Intel έχει μεταβεί εδώ και αρκετούς μήνες στον συγκεκριμένο τρόπο παραγωγής όσον αφορά αρκετούς επεξεργαστές της. Σε σχέση με την πρώτη γενιά Phenom, η βελτίωση στις επιδόσεις αναμένεται να φθάνει στο 20%, ενώ η ταχύτητα των επεξεργαστών θα είναι στα 2,8 GHz και στα 3 GHz.

AMD,DRAGON,CPU,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home