Στο χείλος του γκρεμού ο Mozilla Firefox

Στο χείλος του γκρεμού ο Mozilla Firefox

Ο web browser που κάποτε εκθρόνισε τον Internet Explorer δεν περνάει και την καλύτερη περίοδό του, καθώς το μερίδιό του παγκοσμίως αλλά και στις ΗΠΑ μειώνεται διαρκώς.

Οι διαχειριστές του οργανισμού Mozilla βεβαίως λένε ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση να σταματήσουν την ανάπτυξη του -πάλαι ποτέ δημοφιλέστατου- browser με σήμα την κόκκινη αλεπού, που αισίως έχει φτάσει στην έκδοση 120 (ο browser, όχι η αλεπού).

Ωστόσο, η ισχυρότατη θέση της Google μέσω του Android σε tablets και smartphones και μέσω του Chrome σε επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές, περιορίζει όλο και περισσότερο το μερίδιο του Firefox.

Σύμφωνα με την Statcounter, το ποσοστό του Firefox είναι στην περιοχή του 3,2%, όταν το 2009 ήταν πάνω από 31%. Εκείνη την περίοδο, ο Chrome μόλις ξεκινούσε την πορεία του και ήταν στο 5% μαζί με τον Apple Safari. Πρώτα ο Chrome, τον Νοέμβριο του 2011 και ύστερα ο Safari το καλοκαίρι του 2014 ξεπέρασαν τον Firefox, ο οποίος παρά τις μικρές αυξομειώσεις δεν κατάφερε ποτέ να βρεθεί ξανά σε ανοδική πορεία.

Statcounter: Mozilla Firefox market share 2009-2023

Αν η εικόνα με βάση την κατάσταση διεθνώς προκαλεί προβληματισμό, πού να δείτε τι συμβαίνει στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την υπηρεσία που παρουσιάζει στοιχεία για την επισκεψιμότητα σε sites της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο Firefox χρησιμοποιείται μόλις από το 2,2% των χρηστών. Οι οδηγίες των ομοσπονδιακών υπηρεσιών προβλέπουν ότι αν το ποσοστό κάποιου browser πέσει κάτω από το 2%, δεν θα λαμβάνεται υπόψιν από τους σχεδιαστές των sites και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα φαινόμενο ντόμινο περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τη δημοτικότητα του Firefox.

Τι να πήγε όμως στραβά;

Ο οργανισμός Mozilla, που αναπτύσσει τον Firefox και άλλες open source εφαρμογές, δεν φαίνεται να έκανε κάπου λάθος. Ωστόσο είχε την ατυχία να πέσει πάνω στην ταχεία ανάπτυξη της Google που δεν άφησε χαμένη κάθε ευκαιρία που της δόθηκε για να αυξήσει το μερίδιο αγοράς των δικών της προϊόντων. Εφόσον δεν υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σχεδόν απόλυτα σίγουρο ότι το μερίδιο του Firefox θα συνεχίσει την καθοδική του πορεία...

Πράγμα εξαιρετικά δυσάρεστο...

MOZILLA,FIREFOX,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home