Η Europol αναγκάζεται να διαγράψει ένα τεράστιο απόθεμα προσωπικών δεδομένων

Η Europol αναγκάζεται να διαγράψει ένα τεράστιο απόθεμα προσωπικών δεδομένων

Σωρεία πληροφοριών θα αναγκαστεί να διαγράψει η Europol έπειτα από εντολή του ΕΕΠΔ (Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων). Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε πως έχει συσσωρεύσει ένα τεράστιο απόθεμα προσωπικών δεδομένων, παράνομα, καθώς προέρχονται από ανθρώπους που δεν έχουν αποδεδειγμένη σχέση με εγκληματική δραστηριότητα.

Το πρωτοφανές εύρημα του ΕΕΠΔ στοχεύει αυτό που οι ειδικοί σε θέματα απορρήτου αποκαλούν «μεγάλη κιβωτό δεδομένων», το οποίο περιέχει δισεκατομμύρια σημεία πληροφοριών. Τα ευαίσθητα δεδομένα στην κιβωτό έχουν ληφθεί από αναφορές εγκλημάτων και παραβιάστηκαν από κρυπτογραφημένες τηλεφωνικές υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, περιλαμβάνουν και δειγματοληψία από αιτούντες άσυλο που δεν ενεπλάκησαν ποτέ σε κανένα έγκλημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει η Guardian, η κρυφή μνήμη της Europol περιέχει όγκο δεδομένων τουλάχιστον 4 petabyte, που αφορούν 250.000 σημερινούς ή πρώην υπόπτους για τρομοκρατία και σοβαρά εγκλήματα, καθώς και όσων ήρθαν σε επαφή. Το πλήθος των στοιχείων αυτών έχει συσσωρευτεί από τις εθνικές αστυνομικές αρχές τα τελευταία έξι χρόνια.

Η εποπτική αρχή της ΕΕ είχε ήδη προειδοποιήσει τη Europol από το 2020 για την πρακτική της να διατηρεί προσωπικά δεδομένα που δε συνδέονται με εγκληματικές ενέργειες, διατηρώντας τα για μεγαλύτερο από τον απαραίτητο χρόνο και αντίθετα με τις αρχές της ελαχιστοποίησης και του περιορισμού της αποθήκευσης δεδομένων, που κατοχυρώνονται στη νομοθεσία της.

Έτσι στις αρχές Ιανουαρίου, η εντολή του ΕΕΠΔ επιβάλει περίοδο διατήρησης 6 μηνών (για φιλτράρισμα και εξαγωγή των προσωπικών δεδομένων). Τα σύνολα δεδομένων παλαιότερα των 6 μηνών που δεν έχουν υποβληθεί σε αυτήν την κατηγοριοποίηση πρέπει να διαγραφούν, που σημαίνει ότι η Europol δεν θα επιτρέπεται πλέον να διατηρεί δεδομένα για άτομα που δεν έχουν συνδεθεί με έγκλημα ή εγκληματική δραστηριότητα για μεγάλες περιόδους, χωρίς καθορισμένη προθεσμία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΕΠΔ χορήγησε περίοδο 12 μηνών στην Europol προκειμένου να συμμορφωθεί με την απόφαση για τα σύνολα δεδομένων που έχουν ήδη ληφθεί.

EUROPOL,ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home