Σκάνδαλο διεθνούς παρακολούθησης από ισραηλινό λογισμικό

Deasy @ 19.07.2021
Σκάνδαλο διεθνούς παρακολούθησης από ισραηλινό λογισμικό

Ένα μεγάλο σκάνδαλο διεθνούς παρακολούθησης πολιτικών, δημοσιογράφων, ακτιβιστών και επικεφαλής επιχειρήσεων από λογισμικό που έχει δημιουργήσει η ισραηλινή εταιρεία NSO, αποκάλυψε η έρευνα και η συνεργασία 17 μέσων ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων η Washington Post, η Guardian, η Le Monde κ.α.

Η δημοσιογραφική έρευνα βασίστηκε στον κατάλογο επαφών που εξασφάλισαν η συλλογικότητα Forbidden Stories και η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία και ο οποίος περιλαμβάνει τουλάχιστον 50.000 τηλεφωνικούς αριθμούς, τους οποίους στόχευαν οι πελάτες της NSO με το λογισμικό Pegasus, από το 2016 και έπειτα.

Σύμφωνα με την έρευνα το λογισμικό χρησιμοποιήθηκε κατά κανόνα από ολοκληρωτικά καθεστώτα σε διάφορες χώρες του κόσμου, με την ισραηλινή εταιρεία να ισχυρίζεται ότι το Pegasus χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση τρομοκρατών και εγκληματιών. Κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής έρευνας εξετάστηκαν 67 συσκευές σε εργαστήριο της Διεθνούς Αμνηστίας και σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα τα 37 εξ αυτών είχαν παραβιαστεί ή είχε γίνει προσπάθεια παραβίασης. Για τους 30 άλλους αριθμούς τα αποτελέσματα δεν είναι τελεσίδικα, καθώς στο μεταξύ οι κάτοχοί τους άλλαξαν συσκευή.  Ανάμεσα σε αυτά εμφανίζονται τα τηλέφωνα δύο γυναικών πολύ κοντά στον σαουδάραβα δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι, που δολοφονήθηκε το 2018 στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη, όπως επίσης και 10 τηλέφωνα Ινδών, υπενθυμίζοντας τους από το 2019 ισχυρισμούς της πλατφόρμας WhatsApp ότι αριθμός χρηστών της παρακολουθούνταν από το εν λόγω λογισμικό.

Ο πλήρης κατάλογος των 50.000 αριθμών περιλαμβάνει τους αριθμούς εκατοντάδων δημοσιογράφων, πολιτικών, ακτιβιστών και επικεφαλής επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων εμφανίζονται εκείνος του δημοσιογράφου Σεσίλιο Πινέδα Μπίρτο, που φέρεται να δολοφονήθηκε λίγο μετά την έναρξη της παρακολούθησής του, όπως επίσης και αρκετών ανταποκριτών μεγάλων μέσων ενημέρωσης, όπως της Wall Street Journal, του CNN, του France24, της El Pais κ.α. Στον ίδιο κατάλογο εμφανίζονται επίσης οι αριθμοί αρχηγού κράτους και αρχηγών κυβερνήσεων, τα ονόματα των οποίων αναμένεται να αποκαλυφθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ο γνωστός μας Έντουαρντ Σνόουντεν χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις ως την ιστορία της χρονιάς, ενώ η NSO κάνει λόγο για προσπάθεια δυσφήμησής της και για αβάσιμες καταγγελίες, απειλώντας με νομικά μέσα. Σχετικά προσεκτική ήταν η τοποθέτηση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν, που λέει πως εφόσον ευσταθούν οι καταγγελίες πρόκειται για μια απολύτως απαράδεκτη κατάσταση…

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home